Στέρεψαν οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων- Παραδείγματα που πονούν…

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Το ΚΕΦΙ και το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού καταγγέλλουν ότι από σήμερα δεν υπάρχουν χημειοθεραπείες στο "Αττικόν". Την ίδια ώρα, το Παίδων "Αγία Σοφία" δεν έχει χρήματα να πληρώσει την θεραπεία 17 περίπου βρεφών με σπάνια νόσο που κινδυνεύουν να πεθάνουν.

Τα παιδιά που γεννιούνται με την σπάνια ασθένεια «νωτιαία μυική ατροφία» πεθαίνουν μέσα στις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους. Ωστόσο, πρόσφατα εγκρίθηκε και στην χώρα μας ένα φάρμακο με την ουσία nusinersen, που έχει δώσει σε ένα παιδάκι εκτός Ελλάδος μέχρι στιγμής 4 χρόνια σχεδόν κανονικής ζωής και ανάπτυξης ενώ όλα δείχνουν ότι θα ζήσει πολλά ακόμα ποιοτικά χρόνια. Παρότι η Επιτροπή Έγκρισης Ακριβών Φαρμάκων έχει εγκρίνει το φάρμακο αυτό, ο προϋπολογισμός του «Αγία Σοφία» δεν επιτρέπει την…πολυτέλεια προμήθειάς του.

Το αποτέλεσμα είναι ότι 6 παιδιά το λαμβάνουν δωρεάν από την φαρμακευτική εταιρία με το πρόγραμμα πρώιμης πρόσβασης και άλλα περίπου 17 περιμένουν μια ευκαιρία για ζωή εδώ και μήνες με τον «κλοιό» να στενεύει επικίνδυνα. (καθώς η λήψη συγκεκριμένου φαρμάκου είναι ζωτικό να ξεκινά όσο πιο νωρίς γίνεται).

Να σημειώσουμε ότι η κάθε δόση του φαρμάκου αυτού στοιχίζει 83.000 ευρώ και μέσα στο πρώτο έτος πρέπει να ληφθούν 6 δόσεις ενώ μετά χορηγούνται 3 το χρόνο ισοβίως. Ωστόσο τα αποτελέσματα της χορήγησής του είναι εντυπωσιακά και αυτήν την στιγμή αποτελεί την μοναδική θεραπεία για την σπάνια αυτή νόσο που μάλιστα κάνει την διαφορά από τον θάνατο, στην ζωή!

Διαβάστε παρακάτω τι καταγγέλλουν από το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού για τις χημειοθεραπείες στο «Αττικό»:

Πληθαίνουν οι καταγγελίες, που φτάνουν κάθε μέρα από τα νοσοκομεία, για τις σοβαρές ελλείψεις που παρουσιάζουν.  Ελλείψεις, που φυσικά οφείλονται στους μειωμένους προϋπολογισμούς, εξαιτίας των οποίων τα χρήματα των νοσοκομείων τελείωσαν από τον μήνα Σεπτέμβριο. Σήμερα μετά από επικοινωνία με τη Ζωή Γραμματόγλου, πρόεδρο του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών (ΚΕΦΙ), πληροφορηθήκαμε πως στο Αττικό Νοσοκομείο δεν υπάρχουν φάρμακα για τις αυριανές  χημειοθεραπείες.

Δεν υπάρχει έλλειψη από κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο, υπάρχει έλλειψη από πολλά  φάρμακα, με αποτέλεσμα να είναι στον αέρα οι χημειοθεραπείες, και να μπαίνει σε δοκιμασία  η υγεία των καρκινοπαθών.

Πριν από λίγες ώρες μιλήσαμε με το Αττικό, και ότι απόθεμα υπάρχει στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, από όσα φάρμακα έχουμε, από αυτά που χρειάζονται, αποστέλλονται άμεσα.

Η οργή ξεχειλίζει τόσο –  κυρίως –  των ασθενών όσο και του προσωπικού (γιατρών, νοσηλευτών).

Η κυβέρνηση οφείλει να  αντιμετωπίσει άμεσα το πρόβλημα, καθώς και τα πολύ σοβαρά ανάλογα προβλήματα που προκύπτουν από τους μειωμένους προϋπολογισμούς, που φυσικά δεν αφορούν μόνο τους καρκινοπαθείς, καθώς το  «success story»  είτε είναι  «αριστερό», είτε «δεξιό», όπως στο παρελθόν,  είναι απλά μία απάνθρωπη ιστορία.

Είναι τραγικό επτά χρόνια να ζούμε και να ξαναζούμε τέτοιες τραγωδίες.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
(ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΕΜΠΤΗ 10:00-20:00, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10:00-19:00) και (ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00-14:00)
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 210 9631950
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: εντός της πρώην Αμερικανικής βάσης
(δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού, 200 μέτρα από την Τροχαία Ελληνικού)