Στέλλα Κυριακίδου: Ο παιδικός καρκίνος στην κορυφή του Ευρωπαϊκού Σχεδίου

  • Μαίρη Καλουτσάκη
Ο παιδικός καρκίνος αποτελεί πάντοτε προτεραιότητα, τονίζει η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου.

«Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για τον καρκίνο θέτει τον παιδικό καρκίνο στην κορυφή της ατζέντας και περιλαμβάνει δράσεις και πρωτοβουλίες – αρχίζοντας από την πρόληψη και φτάνοντας έως την στήριξη των παιδιών και νέων με εμπειρία καρκίνου». Αυτό δήλωσε η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, κατά την επίσκεψή της στο παιδο-ογκολογικό κέντρο Princess Maxima Centre, στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας.

Στόχος της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση της επιτρόπου από τους γιατρούς και το επιστημονικό προσωπικό για το έργο που επιτελείται, καθώς και η ανταλλαγή απόψεων σε θέματα που σχετίζονται με τον παιδικό καρκίνο.

Η Στέλλα Κυριακίδου είχε επίσης την ευκαιρία, στη διάρκεια της επίσκεψης, να συνομιλήσει με γονείς και παιδιά που νοσηλεύονται στο παιδο-ογκολογικό κέντρο Princess Maxima Centre.

Όπως επισήμανε η Ευρωπαία επίτροπος, από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Σχεδίου για τον καρκίνο, ο παιδικός καρκίνος αποτελεί πάντοτε προτεραιότητα. Μεταξύ αυτών είναι η πρωτοβουλία «Βοηθώντας τα παιδιά με καρκίνο» που έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι τα παιδιά έχουν πρόσβαση σε έγκαιρη διάγνωση, θεραπεία και περίθαλψη.

Το έργο αυτό, που ξεκίνησε πέρυσι, διευκολύνει την πρόσβαση στη διάγνωση και τη θεραπεία μέσω του νέου δικτύου ολοκληρωμένων κέντρων καρκίνου της ΕΕ. Η επίτροπος Υγείας εξέφρασε επίσης την ιδιαίτερη ικανοποίηση της για το γεγονός ότι ο παιδικός καρκίνος είναι ένας από τους τομείς στους οποίους η συνεργασία είναι εντατική και επιδιώκεται από όλους.

Τέλος, επισημαίνεται, ότι το Princess Maxima Center είναι το μεγαλύτερο παιδιατρικό ογκολογικό κέντρο της Ευρώπης, και κατατάσσεται στις 5 καλύτερες θέσεις παγκοσμίως.