Στέλα Κυριακίδου: «Τα οφέλη του εμβολίου Johnson & Johnson υπερτερούν των κινδύνων»

  • Γιάννα Σουλάκη
Johnson & Johnson
Πράσινο φως έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) για τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, μετά από συνεδρίαση και προσεκτική εξέταση όλων των δεδομένων. Συγκεκριμένα, η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, σημείωσε ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων και προέτρεψε τα κράτη - μέλη να ακολουθήσουν ενιαία γραμμή.

Ο εμβολιασμός σώζει ζωές υπογραμμίζει η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου, καλώντας τα κράτη-μέλη να ακολουθήσουν τη γνώμη των ειδικών. Συγκεκριμένα, η κ. Κυριακίδου αναφέρει:

«O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είναι σαφής: τα οφέλη του εμβολίου Johnson & Johnson για την COVID-19 υπερτερούν των κινδύνων πολύ σπάνιων και ασυνήθιστων παρενεργειών.

Καλώ τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ακολουθήσουν τη γνώμη των ειδικών μας. Οι εμβολιασμοί σώζουν ζωές».

Ποια ήταν η απόφαση του ΕΜΑ

Προηγήθηκε συνεδρίαση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΜ), η επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης του οποίου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια προειδοποίηση για ασυνήθιστες θρομβώσεις με χαμηλά αιμοπετάλια θα πρέπει να προστεθεί στις πληροφορίες προϊόντος για το εμβόλιο, όπως ακριβώς έχει ζητήσει και για την ανταγωνίστρια παρασκευάστρια εμβολίων AstraZeneca.

Η επανεξέταση 8 περιπτώσεων θρομβοεμβολικών επεισοδίων -που οδήγησε σε διακοπή της διάθεσης του εμβολίου στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα- έδειξε σοβαρή πιθανότητα συσχέτισης του εμβολίου με εμφάνιση θρόμβων, ωστόσο η αρμόδια επιτροπή του ΕΜΑ αποφάνθηκε ότι εφ’ ενός αυτά είναι εξαιρετικά σπάνια, αφετέρου, εάν αντιμετωπιστούν νωρίς, οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς στην ανάρρωσή τους και να αποφύγουν περαιτέρω επιπλοκές.

Να σημειωθεί ότι όλα τα περιστατικά, παρουσιάστηκαν σε ενήλικες στις ΗΠΑ ηλικίας κάτω των 60 ετών, στην πλειονότητά τους γυναίκες, εντός τριών εβδομάδων από τον εμβολιασμό με το μονοδοσικό εμβόλιο της J&J.