Στεγνώνουν τα δημόσια νοσοκομεία από αντιδραστήρια για τον έλεγχο του αίματος.

  • Iatropedia
ΣΟΣ εκπέμπουν οι ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταγγίσεις αίματος. Σε δέκα ημέρες λήγει ο έλεγχος του αίματος με την μοριακή τεχνική που εφαρμόζεται στα εννέα Κέντρα Μοριακού Ελέγχου της χώρας με συνέπεια οι μεταγγίσεις που θα γίνουν από εκείνη την ημέρα και μετά να μην μπορούν να ελεγχθούν για τους ιούς της ηπατίτιδας Β και C αλλά και τον ιό του Aids.

Σε επιστολή της η Πανελλήνια Κίνηση για τη Μεσογειακή Αναιμία επισημαίνει τον υπαρκτό κίνδυνο, υποστηρίζοντας ότι αν και ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας έδωσε εγκαίρως τις σχετικές εντολές, η η Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου Δημοσίων Συμβάσεων δεν έχει δώσει ακόμα την απαραίτητη έγκρισή της.

Όπως επισημαίνει η Πανελλήνια Κίνηση για τη Μεσογειακή Αναιμία, από το τέλος του 2012 που ανακοινώθηκε η προκήρυξη για το νέο διαγωνισμό που αφορά τον έλεγχο του αίματος με τον μοριακό έλεγχο, έχουν περάσει τόσοι μήνες και ακόμη η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας να ολοκληρώσει τις διαδικασίες του νέου διαγωνισμού ώστε μετά την 25η Αυγούστου 2013 που λήγει ο προηγούμενος διαγωνισμός, να συνεχιστεί ομαλά ο έλεγχος του αίματος με την μοριακή τεχνική στα Κέντρα Μοριακού Ελέγχου, που υπάρχουν στη χώρα. Οι διαδικασίες προχωράνε με απαράδεκτα αργούς ρυθμούς για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά την δημόσια υγεία.

Και τώρα., λίγο πριν την λήξη του προηγούμενου διαγωνισμού, η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας παραδέχεται ότι αν όλα κυλήσουν ομαλά, θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και θα έχει υπογράψει τη νέα σύμβαση με την εταιρεία ή τις εταιρείες που παίρνουν μέρος στον διαγωνισμό, περίπου στο τέλος Νοεμβρίου 2013.

Η Πανελλήνια Κίνηση για τη Μεσογειακή Αναιμία τονίζει ότι «μόλις ανέλαβε τα καθήκοντα του ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας κινήθηκε έγκαιρα και με έγγραφο του που εκδόθηκε την 12η Ιουλίου 2013 και κοινοποιήθηκε στα εννέα Κέντρα Μοριακού Ελέγχου του αίματος που υπάρχουν ανά την χώρα:1) ΕΚΕΑ (Αθήνα) 2)Γ.Γεννηματάς Αθήνας3)Γ.Ν.Λαϊκό Αθήνας, 4)Π.Γ.Ν.ΑΧΕΠΑ 5)Γ.Ν.Αλεξανδρούπολης 6)Π.Γ.Ν.Ιωαννίνων 7)Γ.Ν. Λάρισας 8)Π.Γ.Ν.Πάτρας 9)Γ.Ν.Βενιζέλειο, δίνει εντολή να προχωρήσουν τάχιστα τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης και υπογραφής τρίμηνης σύμβασης με τις δύο εταιρείες που προμηθεύουν τα Κέντρα με αντιδραστήρια για τον μοριακό έλεγχο του αίματος.

Στην εντολή του υφυπουργού προς τα εννέα Κέντρα ΜΕ, καθορίζεται τόσο ο αριθμός των αντιδραστηρίων όσο και τα ποσά που χρειάζεται κάθε Κέντρο για το τρίμηνο Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου Νοεμβρίου, με βάση τα στοιχεία του αντίστοιχου τριμήνου του 2012.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γενόσημα για όλους περιλαμβάνουν τα νέα μέτρα της τρόικας.Τι αλλάζει το Σεπτέμβριο

Πρώτο κύμα κινητικότητας στο ΕΣΥ.Έπεται συνέχεια

Στο μικροσκόπιο το 'πόθεν έσχες' των διοικητών όλων των νοσοκομείων