ΣτΕ: Απόφαση τη Δευτέρα για το πλαφόν στα φάρμακα! Τι ελπίζουν οι γιατροί

  • Iatropedia
Προθεσμία μέχρι το πρωί της Δευτέρας 11 Αυγούστου έδωσε ο πρόεδρος του ΣτΕ στους διαδίκους προκειμένου να καταθέσουν συμπληρωματικό υπόμνημα αναφορικά με τα αιτήματά τους σχετικά με την άρση του πλαφόν συνταγογράφησης φαρμάκων.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τονίζει για μια ακόμη φορά ότι αγωνίζεται, εδώ και πολύ καιρό, για την εφαρμογή κανόνων εκ μέρους της Πολιτείας και του ΕΟΠΥΥ, που θα συνοδεύουν την συνταγογράφηση με επιστημονικά κριτήρια (Διαγνωστικά & Θεραπευτικά Πρωτόκολλα) και είναι αντίθετος σε λογιστικού τύπου πρακτικές, οι οποίες περιορίζουν ασφυκτικά την ιατρική λειτουργία και θέτουν σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές στον Τομέα της Υγείας, αναφέρει ο ΠΙΣ, όπως γενικότερα στην Δημόσια Διοίκηση, έπρεπε να έχουν εδώ και καιρό πραγματοποιηθεί με κριτήριο τον εκσυγχρονισμό, την ευταξία και την ευνομία, προκειμένου να μην επιβάλλονται οριζόντια μέτρα, τα οποία δεν προωθούν τις αλλαγές που χρειάζεται η κοινωνία, αλλά αντιμετωπίζουν πρόσκαιρα το πρόβλημα και δείχνουν μόνον ανικανότητα και ανεπάρκεια.

Από την άλλη πλευρά, ο στόχος αύξησης του ποσοστού χρήσης των γενοσήμων στο 60% του συνόλου της συνταγογράφησης, από 20% που είναι σήμερα, πέραν του γεγονότος ότι είναι ανέφικτος, είναι και αντιεπιστημονικός, κυρίως σε ότι αφορά στους χρόνους επίτευξής του. Σύμφωνα με τους ειδικούς και την εμπειρία που υπάρχει από άλλες χώρες, απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου.

Παράλληλα, αποτελεί μία επικίνδυνη στόχευση, σχολιάζει ο ΠΙΣ, διότι η αλλαγή θεραπειών σε χρόνιους ασθενείς, ρυθμισμένους από τα κατάλληλα φάρμακα, είναι δυνατόν να προκαλέσει σοβαρούς κινδύνους για την κατάσταση της υγείας τους.

Η αλλαγή στην θεραπευτική αγωγή ενός χρόνιου ασθενή είναι σημαντικά δύσκολη υπόθεση και, συνεπώς, το μέτρον αύξησης της χρήσης των γενοσήμων θα πρέπει να αφορά κυρίως τους νέους ασθενείς, στους οποίους ο θεράπων ιατρός μπορεί να παρακολουθήσει την οποιαδήποτε δυναμική των χορηγουμένων φαρμάκων. Χρειάζεται, λοιπόν, η Πολιτεία να νομοθετεί και να αποφασίζει με κανόνες οι οποίοι, τουλάχιστον, δεν είναι επικίνδυνοι για τη ζωή και την υγεία των πολιτών, δεδομένων και των πολύ σοβαρών περιορισμών που έχουν επιβληθεί στην ζωή τους.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δηλώνει κατηγορηματικά ότι θα προστατεύσει, με κάθε τρόπο, την ιατρική λειτουργία, καθώς και την υγεία και την περίθαλψη του λαού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αδειάζει Δαφνί και Δρομοκαϊτειο! Που θα πάνε οι ψυχικά πάσχοντες

Ποιες χώρες να αποφεύγουν οι Έλληνες ταξιδιώτες λόγω έμπολα! Νέες οδηγίες από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Γιουχαΐσματα κατά Λεωνίδα Γρηγοράκου στο νοσοκομείο Ηρακλείου! Φωτό και Βίντεο

Τα πάνω κάτω στις εφημερίες των νοσοκομείων! Όλες οι αλλαγές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν