Το ΣτΕ ακύρωσε τις αποφάσεις ΥΥΚΑ και ΕΟΠΥΥ για ελάχιστο όριο συνταγογράφησης γενοσήμων

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Τελεσίδικη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ακυρώνει τις αποφάσεις του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ για ελάχιστο όριο στη συνταγογράφηση δραστικών ουσιών που δεν τελούν υπό καθεστώς προστασίας, δηλαδή για τα γενόσημα και τα εκτός πατέντας φάρμακα.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητώντας να ακυρωθούν τόσο η απόφαση του τότε υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη όσο και η απόφαση του ΕΟΠΥΥ για «τον καθορισμό ελαχίστων ποσοστιαίων ορίων συνταγογράφησης φαρμάκων δραστικών ουσιών οι οποίες δεν τελούν υπό καθεστώς προστασίας και καθορισμό ορίου δαπάνης συνταγογράφησης φαρμάκων».

Το πρόβλημα των γιατρών ήταν ότι είχαν τεθεί συγκεκριμένα όρια δαπάνης των φαρμάκων που μπορεί να συνταγογραφεί κάθε γιατρός ανά ασφαλισμένο μηνιαίως, και τα όρια αυτά εξαρτώνται από την ειδικότητά του και την περιφερειακή ενότητα της χώρας…

Η ολομέλεια του ΣτΕ με τις υπ΄ αρθμ. 1749 και 1750/2016 αποφάσεις της ακύρωσε την υπουργική απόφαση, κρίνοντας ότι χρειαζόταν Προεδρικό Διάταγμα και όχι υπουργική απόφαση. Έκρινε επίσης ότι η έκδοση της υπουργικής απόφασης παραβιάζει το άρθρο 43 του Συντάγματος.