Το ΣτΕ ακυρώνει αποφάσεις απομάκρυνσης διοικητών από το ΥΥΚΑ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ζούμε την εποχή με τις ανατροπές και τα νέα ήθη... Η κυβέρνηση παύει διοικητές νοσοκομείων πριν λήξει η θητεία τους, εκείνοι προσφεύγουν στο ΣτΕ και δικαιώνονται! Έχει συμβεί ήδη 3 φορές και έπονται οι αποφάσεις και για άλλες προσφυγές. Και τώρα;

Άλλοι 4 διακιώθηκαν όπως ανακοινώθηκε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας και αυτοί είναι:

-Γεώργιος Χρυσανθακόπουλος, αναπληρωτής διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ελευσίνας “Θριάσιο”.
-Γεώργιος Γεωργιάδης, αναπληρωτής διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Πειραιώς “Τζάνειο”.
–Αντώνιος Αγγελάρας, αναπληρωτής διοικητής του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης Αττικής.
Αναστάσιος Γρηγορίου, διοικητής Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών “Ο Ευαγγελισμός – Οφθαλμιατρείο Αθηνών- ΓΝΑ Πολυκλινική”.

Η παύση των καθηκόντων τους έγινε το 2015, πριν από την λήξη της 3τούς θητείας τους. Το Γ’ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε την Πέμπτη αρνητικά τις αποφάσεις του υπουργείου Υγείας, ενώ το ίδιο τμήμα είχε δικαιώσει τον περασμένο Μάρτιο δέκα ακόμη διοικητές που είχαν απομακρυνθεί από το ΕΣΥ την ίδια περίοδο…

Από τους 71 διοικητές που είχαν αξιολογηθεί το 2015, οι 59 (44 διοικητές και 15 αναπληρωτές) παύθηκαν από τα καθήκοντά τους και 12 (8 διοικητές και 4 αναπληρωτές) παρέμειναν στις θέσεις τους. Εννέα διοικητές και αναπληρωτές διοικητές είχαν εξάλλου υποβάλει τις παραιτήσεις τους.

Τώρα, οι αποφάσεις του ΣτΕ ανοίγουν το δρόμο στους ανθρώπους αυτούς να διεκδικήσουν δικαστικά τις αποδοχές του χρονικού διαστήματος που ξεκινά από την ημέρα της πρόωρης παύσης τους έως την ημερομηνία που θα έληγε η θητεία τους. Και δημιουργεί βέβαια και άτυπο δεδικασμένο που αλλάζει τα δεδομένα στον διορισμό διοικητών από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Μάλιστα στις αποφάσεις αναφέρεται ότι οι Υπουργικές Αποφάσεις με τις οποίες τέθηκαν σε αργία οι διοικητές είναι μη νόμιμες καθώς έχουν πλημμελή αιτιολογία, όπως πλημμελώς αιτιολογημένο είναι και το πρακτικό της Επιτροπής Αξιολόγησης.