Με σταθερό ρυθμό 5 την ημέρα χάνονται οι ασθενείς που προσβλήθηκαν από τον ιό της γρίπη

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Τους 129 έχουν φτάσει οι νεκροί από τις επιπλοκές του Η1Ν1 που "θερίζει" και φέτος ζωές ανθρώπων μέσης και νεαρής σχετικά ηλικίας ενώ σοβαρές επιπλοκές κάνουν και τα παιδιά.

Μακραίνει ο κατάλογος των θυμάτων από επιπλοκές της γρίπης με τους νεκρούς να έχουν φτάσει από χθες τους 129. Την ίδια ώρα,  101 ασθενείς νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε σοβαρή κατάσταση, ενώ συνολικά 363 ασθενείς έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ από την αρχή του φετινού χειμώνα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα με τον ιό Α(Η1Ν1) να χτυπά εκτός από τις συνήθεις ευπαθείς ομάδες, τους ηλικιωμένους και τους χρονίως πάσχοντες, παιδιά και νέους.

Μοναδική πρόληψη θεωρείται ο έγκαιρος αντιγριπικός εμβολιασμός κάθε φθινόπωρο αλλά και η έγκαιρη λήψη αντιιικών φαρμάκων κατά το πρώτο 48ωρο της εμφάνισης των συμπτωμάτων της γρίπης.

Όσοι ασθενούν πρέπει να παραμένουν στο σπίτι τους για δύο λόγους: Ο ένας αφορά τους ίδιους και την ξεκούραση που θα τους οδηγήσει σε πιο γρήγορη ανάρρωση και ο άλλο λόγος είναι η προστασία της δημόσιας υγείας καθώς ο ιός μεταδίδεται πολύ εύκολα με μια χειραψία ή ένα φτέρνισμα στον αέρα.