Στάση εργασίας στα φαρμακεία για τα Τέμπη: Τι ισχύει σε κάθε περιοχή

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Τα φαρμακεία θα παραμείνουν κλειστά διαφορετικές ώρες σε κάθε περιοχή. Τι έχει ανακοινωθεί.

Στην απεργία για την τραγωδία στα Τέμπη θα συμμετάσχουν αύριο Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023 οι φαρμακοποιοί σε πολλούς νομούς της χώρας. Οι οικείοι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι έχουν ήδη εκδώσει ανακοινώσεις για το ωράριο λειτουργίας στα φαρμακεία κάθε περιοχής, δεδομένου ότι δεν είναι κοινό.

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις σε κάποια φαρμακεία θα γίνουν στάσεις εργασίας για ορισμένες ώρες. Άλλα, όμως, θα παραμείνουν κλειστά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Σε όλες τις περιπτώσεις οι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετούνται στα εφημερεύοντα φαρμακεία ή σε όσα έχουν υπηρεσία.

Στην Αττική, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής ανήρτησε ανακοίνωση στην οποία εξαγγέλλει στάση εργασίας 11 π.μ. έως 3 μ.μ.. Ταυτοχρόνως καλεί τα μέλη του στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 12.30′ το μεσημέρι, όπου θα διεξαχθεί η συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΑΔΕΔΥ.

Στη Θεσσαλονίκη, ο οικείος Φαρμακευτικός Σύλλογος προκήρυξε τρίωρη στάση εργασίας (11.30′ έως 14.30′). Όπως αναφέρει, οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης  «ενώνουν τη φωνή τους με όλους τους συμπολίτες μας, ζητώντας να μην συμβεί «ποτέ ξανά» τέτοια τραγωδία».  Τα φαρμακεία της πόλης με διευρυμένο ωράριο θα ανοίξουν ξανά μετά τις 14:30.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Πειραιά αποφάσισε να παραμείνουν αύριο κλειστά τα φαρμακεία της Περιφέρειάς του. Όπως σημειώνει στην σχετική ανακοίνωσή του «για πρώτη φορά στα χρονικά κάνουμε απεργία ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ και όχι αιτημάτων».

Ο ΦΣΠ τονίζει ότι «Κάθε υπεύθυνος θα πρέπει να πληρώσει το μέγεθος της δικής του ευθύνης». Ταυτοχρόνως καλεί την κυβέρνηση «να διασφαλίσει στο ακέραιο την ασφάλεια των συγκοινωνιών».

Αργολίδα και Αχαΐα

Ρολά κατεβάζουν αύριο όλη μέρα και τα φαρμακεία στην Αργολίδα και στην Αχαΐα. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αργολίδος «αποφάσισε ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού προς τους νεκρούς της τραγωδίας των Τεμπών και τις οικογένειές τους, τη συμμετοχή αύριο στο Εθνικό Πένθος».

Αντίστοιχα, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αχαΐας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «συμμετέχει στην αυριανή Πανελλαδική κινητοποίηση ενάντια στη κατάλυση του Κοινωνικού Κράτους».

Έβρος και Ημαθία

Στον Έβρο θα γίνει στάση εργασίας από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι «ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών και συμπαράστασης στις οικογένειες που βίωσαν την απώλεια των δικών τους προσώπων».

Για δύο ώρες θα παραμείνουν αύριο κλειστά τα φαρμακεία στην Ημαθία. Όπως ανακοίνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος του νομού, θα γίνει στάση εργασίας 8-10 το πρωί.

Κοζάνη και Λάρισα

Στην Κοζάνη οι φαρμακοποιοί συμμετέχουν στην ημέρα πένθους με στάση εργασίας από 8.30′ έως τις 10.30′ το πρωί.

Τα φαρμακεία στη Λάρισα θα παραμείνουν κλειστά για τρεις ώρες, από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. Ο  Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας καλεί επίσης τα μέλη του να συμμετάσχουν στην πορεία στο κέντρο της Λάρισας.

Λέσβος και Μαγνησία

Από τις 11.30 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι θα παραμείνουν κλειστά τα φαρμακεία στη Λέσβο, «αποδίδοντας ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα της εθνικής τραγωδίας».

Στην Μαγνησία θα γίνει στάσης εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 2 τα μεσημέρι. Επιπλέον, οι φαρμακοποιοί θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσουν οι κοινωνικοί φορείς της περιοχής.

Πέλλα και Ρέθυμνο

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πέλλας, την Τετάρτη 8 Μαρτίου τα Φαρμακεία του νομού θα παραμείνουν κλειστά.

Το ίδιο θα ισχύσει και στο Ρέθυμνο. «Ως πολίτες αλλά και λόγω της κοινωνικής υπόστασης του επαγγέλματός μας, συμμετέχουμε στο Εθνικό Πένθος», τονίζει ο οικείος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Ροδόπη και Τρίκαλα

Οι φαρμακοποιοί της Ροδόπης θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι. Με αυτό τον τρόπο συμμετέχουν «στην πανελλήνια ημέρα πένθους».

Στα Τρίκαλα, τα φαρμακεία θα είναι κλειστά 11.00′ π.μ. έως 14.00′ μ.μ. «ως ένδειξη συμπαράστασης, πένθους αλλά και διαμαρτυρίας για το τραγικό έγκλημα των Τεμπών».

Στήριξη από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο

Τις αποφάσεις των τοπικών φαρμακευτικών συλλόγων στηρίζει με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).

Όπως επισημαίνει, η στήριξή του είναι «ελάχιστο δείγμα σεβασμού προς τους νεκρούς της τραγωδίας των Τεμπών και  τις οικογένειες τους». Και προτρέπει τους φαρμακοποιούς να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις που εξήγγειλαν οι Σύλλογοί τους.

Φωτογραφία: iStock