Στα… θρανία οι γιατροί για εργασία στο εξωτερικό! «Εκπαιδεύονται» για μετανάστες

  • Iatropedia
Όλο και περισσότεροι Έλληνες γιατροί επιδιώκουν σιγά σιγά να εγκαταλείψουν τη χώρα προκειμένου να βρουν μια καλύτερη εργασιακή τύχη σε άλλα Ευρωπαϊκά κράτη. Μάλιστα πλέον πολλές εταιρείες “εκπαιδεύουν” Έλληνες γιατρούς για να μπορούν να εργασθούν στο εξωτερικό

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Όπου φύγει φύγει οι Έλληνες γιατροί από την Ελλάδα καθώς το εργασιακό τους μέλλον στην πατρίδα μοιάζει καθημερινά όλο και πιο γκρίζο.

Και δεν είναι μόνο η κρίση που κάνει τους ασθενείς να λιγοστεύουν τις επισκέψεις τους στα ιδιωτικά ιατρεία. Δεν είναι μόνο οι τραγικές μειώσεις των αποδοχών των νοσοκομειακών γιατρών, είναι και οι ανεξόφλητες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τον κλάδο, που κάνουν την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη.

Μέσα σε αυτό το κλίμα πολλές ιδιωτικές εταιρείες φαίνεται ότι βρήκαν μια καλή ευκαιρία να αξιοποιήσουν την κρίση, κάνοντας ειδικά σεμινάρια σε γιατρούς που θέλουν να αποχωρήσουν στο εξωτερικό. Τους “εκπαιδεύουν” με ειδικά μαθήματα ώστε να γνωρίζουν τα ξένα συστήματα υγείας και να μπορούν να ανταποκριθούν στα νέα Ευρωπαϊκά δεδομένα.

Μάλιστα ορισμένες από αυτές τις εταιρείες δημιουργήθηκαν και από γιατρούς που εργάζονται στο εξωτερικό που θέλουν να δώσουν τις γνώσεις τους στους Έλληνες συναδέλφους τους που επιθυμούν να μεταναστεύσουν.

Πάντως πρώτες χώρες στη λίστα για τους ενδιαφερόμενους “μετανάστες” με ιατρική μπλούζα είναι η Αγγλία, η Γερμανία καθώς και οι Σκανδιναβικές χώρες.

Το κύμα φυγής δεν είναι τυχαίο καθώς η ανεργία έχει χτυπήσει προ πολλού και την πόρτα της ιατρικής κοινότητας. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας μόνο στη πρωτεύουσα το ποσοστό των άνεργων και υποαπασχολούμενων- υποαμοιβόμενων γιατρών άγγιξε το 2012 το 37,5%.

Και είναι ενδεικτικό επίσης ότι μόνο από την Αθήνα τα τελευταία 3 χρόνια έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα για άλλους προορισμούς κοντά στους 4000 γιατρούς τόσο ειδικευμένοι όσο και ανειδίκευτοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η μάχη και οι κόντρες για τον νέο ΕΟΠΥΥ! Νέα πρόταση άρον άρον στο τραπέζι

Έρχονται σαρωτικοί έλεγχοι σε μεγαλογιατρούς, ιατρεία για «μαύρο χρήμα»!

“Πάρτι” στο εξωτερικό με Ελληνικά φάρμακα! Πόσα εξάγονται σε Ευρωπαϊκές χώρες

Νοσοκομειακοί γιατροί: «Νυχτομάγαζο» το υπ.Υγείας σε εποχή χλιδής!