Στα …παζάρια ο ΕΟΠΥΥ! Πως θα διαπραγματεύεται τις τιμές για νοσηλεία-φάρμακα

  • Iatropedia
Εκπτώσεις και ειδικές συμφωνίες θα επιδιώκει στο άμεσο μέλλον ο ΕΟΠΥΥ με τη νέα μορφή που θα αποκτήσει και πιθανώς θα είναι μόνο αγοραστής υπηρεσιών. Στόχος να επιτυγχάνει καλύτερες τιμές και άρα να μειώσει τα κονδύλια.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Ειδική επιτροπή διαπραγμάτευσης θα αποκτήσει ο ΕΟΠΥΥ προκειμένου να επιτυγχάνει καλύτερες τιμές από τους προμηθευτές. Τα μέλη της επιτροπής θα προχωρούν σε συμφωνίες με βάση των όγκο πχ. των φαρμάκων ώστε να μπορούν να καλύπτονται όλοι οι ασφαλισμένοι. Άλλωστε με την ιδιότητα του “μονοψώνιου” (ουσιαστικά μονοπωλιακή αγορά με 10,5 εκατ. ασφαλισμένους) στοχεύει να εφαρμόσει και κλειστούς προϋπολογισμούς, οι οποίοι αν ξεπερνιούνται, θα υπάρχουν επιστροφές από τους παρόχους.

Όπως επεσήμανε και ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας κατά τη διάρκεια του 12ου Ετήσιου συνεδρίου Healthworld: “Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, η οποία θα διαπραγματεύεται με όλους τους παρόχους υπηρεσιών υγείας συμφωνίες τιμής – όγκου και εκπτώσεις, ο οικονομικός και ειδικός κλινικός έλεγχος των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υγείας που ξεκινάει πλέον στη χώρα μας, η επιτάχυνση στις πληρωμές των ληξιπροθέσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ.

Η αποσαφήνιση «θολών» περιοχών που υπάρχουν στην εφαρμογή των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ), η εφαρμογή μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (claw back) και κλιμακούμενου ποσοστού έκπτωσης (rebate) επί των οφειλών του ΕΟΠΥΥ για νοσηλεία και διαγνωστικές εξετάσεις στους ιδιώτες παρόχους του, όλα αυτά, που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, αποτελούν μέτρα που θα εξορθολογήσουν τη λειτουργία αυτού του μεγάλου Οργανισμού”.

Ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας

Πάντως πολύ σύντομα ο ΕΟΠΥΥ θα αλλάξει ρόλο και θα αγοράζει μόνο υπηρεσίες ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί ένα ενιαίο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας όπου αναμένεται να ενταχθούν όλες οι δομές της υγείας όπως Κέντρα Υγείας, Πολυϊατρεία, περιφερειακά ιατρεία.

Κατά τα άλλα για να μειωθούν περαιτέρω οι δαπάνες θα υπάρξει εντατικοποίηση των ελέγχων για υπερσυνταγογράφηση τόσο φαρμάκων όσο και εξετάσεων ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει έλεγχοι σε γιατρούς και κλινικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άδωνις: «Κανείς δεν ξέρει πόσοι είναι οι ανασφάλιστοι»!

Νοσοκομειακοί γιατροί: Έρχεται υγειονομική γενοκτονία! Σοκ από τα στοιχεία για τους ανασφάλιστους

Φάρμακα με …καθυστέρηση! Μπλόκαρε το νομοσχέδιο. Τι θα ζητήσει η τρόικα

Ιδιωτικές κλινικές: Πτωχεύουμε! Στο ΣτΕ για τις υποχρεωτικές εκπτώσεις