Στα όριά τους οι νοσοκομειακοί γιατροί- Κραυγή αγωνίας από την Φθιώτιδα

  • Iatropedia
"Η Ελένη, ακτινολόγος, εφημερεύει για δωδέκατη φορά μέσα σε ένα μήνα. Θα μπορούσε, βάσει νόμου, να μείνει σπίτι της αλλά ξέρει ότι δεν υπάρχει αντικαταστάτης και ότι άνθρωποι βασίζονται πάνω της. Όχι μόνο οι ασθενείς, αλλά και οι συνάδελφοι της. Στερεώνει άλλη μια ακτινογραφία στο διαφανοσκόπειο, παίρνει μια βαθιά ανάσα και συνεχίζει...". "Ο Γιάννης, ειδικευόμενος της χειρουργικής, εφημερεύει στα Επείγοντα 24ώρο. Μόνος του. Θα ήθελε δέκα λεπτά για τον εαυτό του. Να φάει κάτι, να πάει στην τουαλέτα, να καθαρίσει το μυαλό του, άλλα η ροή των περιστατικών δεν του το επιτρέπει. Φοβάται μην κάνει κάποιο λάθος. Μην του ξεφύγει κάτι σημαντικό. Ξέρει ότι η διαύγεια του νου του απομακρύνεται καθώς η εφημερία εξελίσσεται. Η κουρτίνα παραμερίζει. Τροχαίο. Παίρνει μια βαθιά ανάσα και συνεχίζει..." Αυτά είναι δύο παραδείγματα αυταπάρνησης που έδωσαν στην δημοσιότητα μέλη της 'Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Φθιώτιδας.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Όπως τονίζουν οι γιατροί, «αυτές είναι δύο μόνο από τις ιστορίες της καθημερινότητας μας. Σε αντίθεση με την ισοπεδωτική κοινή αντίληψη, εμείς οι ιατροί δεν είμαστε άοκνες, αλάθητες μηχανές, διακατεχόμενες από συμπλέγματα ανωτερότητας. Είμαστε άνθρωποι που προσπαθούμε να φέρουμε εις πέρας, υπό αντίξοες συνθήκες, μια απαιτητικότατη αποστολή οπού τα περιθώρια λάθους είναι ελάχιστα και το τίμημα αυτού υψηλότατο. Άνθρωποι με υποχρεώσεις που η ηθική ανταμοιβή της ευσυνείδητης εργασίας μας, το ψυχικό βάλσαμο του κάθε ιατρού, δεν αρκεί για να τις καλύψει».

Οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομειού Λαμίας καλούν μάλιστα τους αρμόδιους φορείς, όπως επιληφθούν για την καταβολή των δεδουλευμένων τους τακτικών εφημεριών του 2015 για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, έως τις 20 Μαϊου.

«Ειδάλλως θα αναγκαστούμε να μην καταρτίσουμε πρόγραμμα εφημέρευσης για τον μήνα Ιούνιο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν