Στα κάγκελα οι νοσοκομειακοί γιατροί: Αντιδρούν στις εξετάσεις για Ειδικότητα

  • Γιάννα Σουλάκη
Σε θέσεις μάχης έχουν τεθεί οι νοσοκομειακοί γιατροί μετά την ψήφιση της τροπολογίας που καθιερώνει τη διαδικασία πανελλαδικών εξετάσεων για την απόκτηση ιατρικής ειδικότητας και μάλιστα με βαθμολόγηση.

Οι γιατροί αντιδρούν στον νόμο που κατατέθηκε από την κυβέρνηση και ψηφίστηκε με διαδικασία “fast track” χωρίς να προηγηθεί διάλογος, ενώ δηλώνουν εξαπατημένοι από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό: “Αυτά τα δύο χρόνια δόθηκε ένα ολόκληρο ρεσιτάλ ψέματος και παραπλάνησης από τον υπουργό Υγείας κ. Ξανθό, που πολλές φορές είχε δεσμευθεί πως δήθεν «το ΚΕΣΥ συμβουλεύει και δεν νομοθετεί» και πως τάχαμου οποιαδήποτε σοβαρή νομοθετική αλλαγή για θέματα ιατρικής εκπαίδευσης θα την κοινοποιούσε πριν νομοθετηθεί έγκαιρα σε διαβούλευση για να γίνει «διάλογος». Ενώ τελικά έγραψε (για μια ακόμα φορά) στα παλιά του τα παπούτσια τις ίδιες τις δικές του δεσμεύσεις και νομοθέτησε αιφνιδιαστικά “fast track” στις 6/3/19 με εκπρόθεσμη υπουργική τροπολογία της τελευταίας στιγμής σε άσχετο νομοσχέδιο”.

Ο γεν.γραμ. της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), μέλος της ΕΙΝΑΠ και του ΠΙΣ, κ. Πάνος Παπανικολάου καταφέρεται, επίσης, και εναντίον του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, ο οποίος “στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί τη μεθόδευση με νηπιώδη βιωματικά επιχειρήματα”, όπως λέει, είχε δηλώσει μιλώντας στους γιατρούς: “Αν είχαν βαθμό οι τίτλοι ειδικότητας τότε που είχα τελειώσει ειδικότητα εγώ, δεν θα μπορούσαν να με αδικήσουν όταν έκανα αιτήσεις για θέση Επιμελητή Β’ στο ΕΣΥ”.

“Παγκόσμια Πρωτοτυπία”

Η τροπολογία προβλέπει πανελλαδικές εξετάσεις (γραπτές και προφορικές) σε δύο εξεταστικά κέντρα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για όλους τους γιατρούς που θα έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευση στην ειδικότητα τους. Η προαγωγή προϋποθέτει βαθμό άνω του 5 -σε κλίμακα από 0 έως 10- ενώ η τελική βαθμολογία θα ακολουθεί δια βίου τον γιατρό σε όλη την επαγγελματική του πορεία.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί, δηλώνουν ότι το μέτρο συνιστά παγκόσμια πρωτοτυπία, ενώ ταυτόχρονα “…εγείρονται τεράστια νομικά ζητήματα για την ισοτιμία των τίτλων ειδικότητας που αποκτούνται στο εξωτερικό, όπου φυσικά δεν υπάρχουν…βαθμοί” και δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να δημιουργηθούν γιατροί δύο ταχυτήτων. Τονίζουν, επίσης, ότι στον τίτλο της ειδικότητας θα αναγράφεται βαθμός: καλώς, λίαν καλώς, άριστα…και θα αποτελεί κριτήριο πρόσληψης: “Κατηγοριοποιεί τους γιατρούς, τους χωρίζει σε ικανούς, ικανότερους, λιγότερο ικανούς», καταλήγει σχετική ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ.

Το μέτρο στην ουσία θα εκφυλιστεί, υποστηρίζουν άλλοι, καθώς όλοι οι ειδικευόμενοι θα παρακαλούν να τους “κόψουν” για να ξαναδώσουν εξετάσεις, έως ότου επιτύχουν το “άριστα”:

“Θα πληθύνει σε δυσθεώρητα ύψη ο αριθμός των «παρατασιακών» ειδικευόμενων που θα βολοδέρνουν ανάμεσα στα νοσοκομεία και στα σπίτια τους να διαβάζουν μέχρι τα σαράντα – σαρανταπέντε, εσαεί ειδικευόμενοι, μέχρι να πάρουν το πολυπόθητο «άριστα», ευάλωτο επιστημονικό «κρέας» για αιώνια λάντζα”, καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Παπανικολάου.