Στα άκρα η αντιπαράθεση των νοσηλευτών με την Αριστοτέλους

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ), Πανελλήνια Συνομοσπονδία Νοσηλευτών του ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ) αλλά και ΣΥΝΟΨΥΝΟ-ΕΣΥ (Συνομοσπονδία Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων του ΕΣΥ), έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους κατά της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για το σχέδιο νόμου που αλλάζει τα πάντα στην ΕΝΕ και εξισώνει τα επαγγελματικά τους δικαιώματα με τους βοηθούς.

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ , Αριστείδης Δάγλας σχολίασε χθες σε λογαριασμό του στο facebook: «Το δίδυμο Ξανθού – Πολάκη:
• Ψαλίδισε το επίδομα μόνον των προϊσταμένων των νοσηλευτικών τμημάτων
• Επέτρεψε την ανάθεση διάλυσης χημειοθεραπευτικών σε νοσηλευτές
• Υποβάθμισε τον κλάδο των νοσηλευτών βάζοντας μέσα Μαίες και ΔΕ Βοηθούς
• Έδωσε τη δυνατότητα σε Μαίες να διευθύνουν νοσηλευτικά τμήματα
• Αγνόησε πλήρως τους νοσηλευτές στην ΠΦΥ προκρίνοντας τους Επισκέπτες
• Πέταξε εκτός των επιτροπών της Ψυχικής Υγείας τους νοσηλευτές
• Επιχειρεί να αλώσει κομματικά την ΕΝΕ με απροκάλυπτη και βίαιη παρέμβαση στις προκηρυγμένες εκλογές της
• Ευνοεί σκανδαλωδώς τους Ιατρικούς Συλλόγους στον επικείμενο νόμο τους δίνοντάς τους γη και ύδωρ…».

Ο κ. Δάγλας, είχε δώσει νωρίτερα μερικά παραδείγματα επαγγελματιών στην Υγεία για τους οποίους δεν ισχύουν αυτά που προωθούνται για τους νοσηλευτές. Διαβάστε τι γράφει:

«Οι Φαρμακοποιοί έχουν και Βοηθούς, τους ΔΕ Βοηθούς Φαρμακείου. Έχουν κοινό κλάδο; ΟΧΙ.
Οι Ακτινολόγοι, έχουν και Βοηθούς. Τους ΔΕ Εμφανιστές. Έχουν κοινό κλάδο; ΟΧΙ.
Οι Τεχνολόγοι Ιατρικών Εργαστηρίων έχουν και Βοηθούς. Τους ΔΕ παρασκευαστές. Έχουν κοινό κλάδο; ΟΧΙ.
Οι Νοσηλευτές, έχουν και Βοηθούς. Τους ΔΕ Βοηθούς Νοσηλευτών. Πρέπει να εχουν κοινό κλάδο; Ο Ξανθός και ο Πολάκης λένε ΝΑΙ.
Θα τους αφήσουμε;»…

Όπως έγραψε μια μέρα νωρίτερα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ο πρόεδρος της ΕΝΕ, Δημήτρης Σκουτέλης, «ο κος Α.Ξανθός, αφού κατάφερε να διαπρέψει ως υπουργός υγείας,προσπαθεί τώρα πραξικοπηματικά ευαρεστώντας τους 4 εναπομείναντες όψιμους κομματικούς… ταγούς να αναμειχθεί και στα ζητήματα εσωτερικής οργάνωσης και λειτουργίας ενός ΝΠΔΔ και ν’αναβάλλει τις ήδη προκηρυχθείσες εκλογές της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος.
Στο εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπεται η ισοπέδωση του επαγγελματικού μας τίτλου με την δημιουργία νοσηλευτικού κλάδου ετερόκλητων κατηγοριών και επαγγελματικών τίτλων, όπως επίσης και η κατάληψη θέσεων ευθύνης νοσηλευτικών τμημάτων απο μαίες!
Η νοσηλευτική κοινότητα στο σύνολό της εκφράζει τη θλίψη της καδικάζοντας στην ανυποληψία τους αμοραλιστές του συριζαικού θιάσου που μας κυβερνά!»…

Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε μέσα στο ΣΚ ανέφερε μεταξύ άλλων:

στις 21-09-2017, δηλαδή τρεις (3) ημέρες μετά την προκήρυξη των εκλογών, με πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, αναρτήθηκε στον δικτυακό τόπο διαβουλεύσεων (www.opengov.gr) σχέδιο νόμου με τίτλο «Ρυθμίσεις για την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος και το Νοσηλευτικό Κλάδο». Με το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, μια ριζική τροποποίηση της περιφερειακής διάρθρωσης της ΕΝΕ, αλλαγή των διαδικασιών εκλογής των αιρετών οργάνων διοίκησης και αναβολή για έξι (6) μήνες των επικείμενων αρχαιρεσιών !

Αναμφίβολα ευρισκόμεθα ενώπιον μιας ωμής και εντελώς αιφνιδιαστικής παρέμβασης στα ζητήματα εσωτερικής οργάνωσης και λειτουργίας ενός νπδδ, το οποίο ως εκ της νομικής του φύσης όφειλε, τουλάχιστον, να απολαμβάνει μιας στοιχειώδους διοικητικής αυτοτέλειας.

Αντί αυτού ο Υπουργός Υγείας επιλέγει να παρέμβει στις αρχαιρεσίες της ΕΝΕ τρεις (3) μόλις ημέρες μετά την προκήρυξη των επικείμενων εκλογών (!) χωρίς την παραμικρή προφανή αιτιολογική βάση. Διότι ευλόγως διερωτώμεθα εν προκειμένω, ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα, η δυσλειτουργία ή το κενό που έρχονται να θεραπεύσουν οι εισηγούμενες διατάξεις ; Η ανυπαρξία πειστικής απάντησης επί του παραπάνω ερωτήματος καταδεικνύει την ύπαρξη πολιτικής σκοπιμότητας πίσω από την αιφνιδιαστική κίνηση του Υπουργού Υγείας.

Ωστόσο είναι τουλάχιστον λυπηρό έως θλιβερό και συνάμα εξοργιστικό, να πέφτουν θύματα μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων το σώμα των νοσηλευτών της χώρας και το οικείο επιμελητήριό τους. Ακόμη πιο λυπηρό και ταυτόχρονα ενδεικτικό του ύφους της εξουσίας που ασκεί η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είναι το γεγονός, ότι το επίμαχο νομοσχέδιο αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση χωρίς να έχει προηγηθεί η παραμικρή, έστω και τυπική, ενημέρωση της σημερινής διοίκησης της ΕΝΕ».

Διαβάστε παρακάτω δελτίο τύπου της ΣΥΝΟΨΥΝΟ-ΕΣΥ:

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, καταπατώντας κάθε έννοια λογικής, προχώρησε σε μια πρωτοφανή κίνηση που προσβάλλει πρωτίστως τα δημοκρατικά ήθη όλων των πολιτών της χώρας, εκθέτοντας το σύνολο της κυβέρνησης ανεπανόρθωτα: Κατεβάζει ένα νομοσχέδιο τριών σελίδων, χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως αναγκαιότητα, με μόνο στόχο να ακυρώσει τις ήδη προκηρυγμένες εκλογές της ΕΝΕ, προκειμένου μια μικρή ομάδα κομματικών «φίλων», να χειραγωγήσει το εκλογικό σώμα των 38.000 νοσηλευτών της χώρας.

Η ωμή αυτή παρέμβαση, χωρίς καν να ερωτηθούν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της ΕΝΕ, το δίχως άλλο θυμίζει άλλες εποχές που η δημοκρατία μας έχει καταδικάσει προ πολλών ετών.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, η παρέμβαση του πρωθυπουργού θεωρείται επιβεβλημένη, ώστε κάθε κρούσμα αυταρχισμού και απροκάλυπτης κομματικής αλλοίωσης της δημοκρατικής εκπροσώπησης των νοσηλευτών της χώρας, να πέσει στο κενό.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                 Ο Γ. Γραμματέας

Αριστείδης Δάγλας   Γεώργιος Αβραμίδης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν