Στα άκρα η αντιπαράθεση της ΕΝΕ με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας για το επίμαχο σποτ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Εξώδικο απέστειλε η ΕΝΕ στο Κέντρο Αιμοδοσίας όχι μόνο επειδή επέτρεψε να κυκλοφορήσει το διαφημιστικό σποτ που εμφανίζει νοσηλεύτριες να συμπεριφέρονται ως ανόητες κοπέλες με σεξουαλικά υπονοούμενα, αλλά και επειδή αντί να το αποσύρει ζητώντας συγνώμη, απέστειλε δελτίο τύπου με το οποίο "διασκεδάζει" τις αντιδράσεις των νοσηλευτών και δηλώνει ότι το 70% των επαγγελματιών υγείας το είδαν με θετικό μάτι...

Να θυμίσουμε ότι χθες και η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ.) με ανακοίνωσή της με τίτλο «ρέζους θηλυκό;» εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της, σχολιάζοντας ότι ως «το μήνυμα βρίθει σεξιστικών προτύπων, τα οποία, για ακόμη μία φορά, αναπαραγάγουν την εικόνα του ισχυρού αρσενικού και του υποτακτικού θηλυκού, συμβάλλοντας στην αναπαραγωγή παρωχημένων και αναχρονιστικών στερεοτυπικών αντιλήψεων».

Διαβάστε παρακάτω την απάντηση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας στον σάλο που δημιουργήθηκε:

Επιλέξαμε έναν διαφορετικό πιο φρέσκο τρόπο, αυτόν της σάτιρας, για να παρουσιάσουμε το θέμα της προσέλκυσης εθελοντών αιμοδοτών. Στην οπτική μας, το σποτάκι δίνει ένα και καθαρό μήνυμα. Ότι ο καθημερινός χωρίς ιδιαίτερη λάμψη άνθρωπος, ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας, είναι επίσης σημαντικός και γίνεται πραγματικός ήρωας, δίνοντας αίμα και σώζοντας μία έως τρεις ζωές. Είναι επίσης καθαρό ότι το σποτάκι σατιρίζει και αποδομεί το κυρίαρχο πρότυπο που προβάλλεται χύδην, αυτό του ατσαλάκωτου γιάπη, του μοντέλου/λας, του μυώδους αρσενικού ήρωα, του γιατρού ακόμα ως ενός από τα μοναδικά επαγγέλματα που συνάδει με την καταξίωση για την ελληνική οικογένεια.

Η σάτιρα του κυρίαρχου πρότυπου προφανώς δεν απαξιώνει ούτε τον γιατρό ούτε τον/την νοσηλευτή/νοσηλεύτρια, των οποίων το έργο στις δύσκολες συνθήκες της χώρας και του ΕΣΥ είναι ηρωικό και γιγάντιο. Το πρότυπο του αρσενικού με τις γυναίκες μοντέλα που υπάρχουν στο φαντασιακό του πρωταγωνιστή και διακωμωδείται στο έπακρον, δεν μπορεί να θεωρείται σεξιστική ανάγνωση. Λυπούμαστε για το πώς παρερμηνεύθηκε , ευτυχώς από μια μειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης, το σποτάκι για την εθελοντική αιμοδοσία, το οποίο έγινε δωρεάν.

Είναι ελπιδοφόρο ότι το 70% της κοινής γνώμης συμπεριλαμβανομένου μεγάλου αριθμού νοσηλευτών έχει αντιληφθεί τη διαχωριστική γραμμή που χωρίζει τη σάτιρα από την πραγματικότητα μια ανάγνωση που απαιτεί χιούμορ και ανεκτικότητα.

Διαβάστε παρακάτω το εξώδικο της ΕΝΕ:

Εξώδικος Δήλωση – Διαμαρτυρία και Επιφύλαξη

Του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ένωση Νοσηλευτών-Νοσηλευτριών Ελλάδος», που εδρεύει στην Αθήνα, Βασ. Σοφίας 47 και εκπροσωπείται νόμιμα

ΚΑΤΑ

Του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας που εδρεύει στην Αθήνα, Ολυμπιονίκη Χρ. Μάντικα 7, Αχαρναί και εκπροσωπείται νόμιμα
Του Υπουργού Υγείας, που εδρεύει στην Αθήνα.

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΣ

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αιμοδοσίας – 14 Ιουνίου, δημιουργήθηκε και προβάλλεται ήδη για λογαριασμό του ΕΚΕΑ και κατ’ εντολή του διαφημιστικό σποτ, το οποίο έχει αλματώδη και ραγδαία διάδοση και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις ιστοσελίδες ανάρτησης βίντεο (youtube) και είναι αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΚΕΑ στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://ekea.gr, στην κατηγορία «Νέα» με τίτλο: «Τώρα μπορείς και εσύ να γίνεις ήρωας»

Στο διαφημιστικό αυτό σποτ, από το λεπτό 00:36 ως το 01:16 εμφανίζεται ιατρός που πραγματοποιεί καρδιοπνευμονική ανάταξη- απινίδωση με την «αρωγή» δύο Νοσηλευτριών, με όλως προκλητική εμφάνιση, που έχουν μάλιστα προσκολληθεί στον ιατρό, τον θωπεύουν, τον απαλλάσσουν από το (περιττό) «βάρος» του στηθοσκοπίου και γενικώς τον κοιτούν με λάγνο ύφος, όλο υποσχέσεις για την «ανταμοιβή» που του αξίζει, λόγω του ότι έσωσε μια ανθρώπινη ζωή, ενώ εκείνος ήδη λύνει τη γραβάτα του. Η εμφάνιση των Νοσηλευτριών είναι όμοια με την εμφάνιση πρωταγωνιστριών ερωτικού περιεχομένου- ανοικτά τα πάνω κουμπιά της νοσηλευτικής ρόμπας, εσώρουχα σε κοινή θέα, κόκκινες γόβες, μαλλιά και μακιγιάζ έντονο κλπ- ενώ η αφήγηση με παρόμοιο ύφος και η αναφορά της φράσης «μπορεί να μην έγινες γιατρός, όπως σου έλεγε η μαμά» , σε συνδυασμό με το γεμάτο φθόνο βλέμμα του πρωταγωνιστήολοκληρώνουν την εικόνα της φτήνιας και της χαμηλής αισθητικής.

Όλα αυτά μάλιστα, με «εντολέα»- πελάτη της διαφημιστικής εταιρίας που δημιούργησε το σποτ όχι κάποιο ιδιώτη με σκοπό την αύξηση των πωλήσεων, αλλά ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ υπαγόμενο στην εποπτεία του Υπουργείου Υγείας, το οποίο ασκεί μεταξύ άλλων και δημόσια εξουσία, με σκοπό την προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας!.

Ξεπερνώντας το αίσθημα απύθμενης ντροπής που βιώνουμε από χτες, εποπτευόμενοι από το ίδιο Υπουργείο με το ΕΚΕΑ και υπηρετώντας τον ίδιο χώρο, τον πολύπαθο χώρο της Υγείας, έχουμε νόμιμη υποχρέωση να υπερασπιστούμε την τιμή και την αξιοπρέπεια των χιλιάδων επιστημόνων Νοσηλευτών και Νοσηλευτριών που εκπροσωπούμε, των Νοσηλευτών με τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά που ξεπερνούν κάθε μέρα τον εαυτό τους, εργαζόμενοι σε άθλιες συνθήκες, των Νοσηλευτών που με τεράστιες ελλείψεις υλικών και προσωπικού στηρίζουν το ΕΣΥ, (κατά πρόσφατη ομολογία και του Αν. Υπουργού Υγείας, που τους κάλεσε δημόσια «να βάλουν πλάτη» μέχρι την επίλυση των τεράστιων προβλημάτων) και των Νοσηλευτών που αγωνίζονται καθημερινά στον ιδιωτικό τομέα και σε κάθε μετερίζι,χωρίς κανένας μισθός (και δη ο κατώτατος) να μπορεί να αποτελέσει επαρκή ανταμοιβή για την προσφορά και το έργο τους.

Η ανωτέρω διαφήμιση αποτελεί κατάφωρη προσβολή του νοσηλευτικού επαγγέλματος, καθώς μεταδίδει ξεκάθαρα ένα απόλυτα σεξιστικό μήνυμα, υποβιβάζοντας τον επιστήμονα Νοσηλευτή και Νοσηλεύτρια σε πρωταγωνιστές ερωτικής ταινίας και αρμόδιο μόνο να κρατά το στηθοσκόπιο του ιατρού. Η εμφάνιση και η όλη παρουσίαση των Νοσηλευτριών της διαφήμισης είναι όλως εξευτελιστική και προσβλητική και τα μηνύματα που μεταδίδονται στο κοινό μας θίγουν ανεπανόρθωτα.
Μετά από πολύχρονους αγώνες για την άρση των διαφόρων στερεοτύπων και την επιστημονική καταξίωση του πολύπαθου χώρου των πτυχιούχων Νοσηλευτών και Νοσηλευτριών, είναι αν μη τι άλλο αναχρονιστικό να εμφανίζονται εν έτει 2016, με εντολή και ευθύνη νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου του χώρου της δημόσιας Υγείας (!!!) οι Νοσηλεύτριες ως όλως επικουρικού χαρακτήρα μέλη της ομάδας επαγγελματιών υγείας, χωρίς προσωπικότητα και ρόλο επαγγελματία υγείας, αλλά με προκλητική εμφάνιση και μοναδική αποστολή την «ανταμοιβή» του ήρωα Ιατρού για την επιτυχία του, με σαφή υπονοούμενα σεξουαλικής φύσης.

Σε περίπτωση που δεν έχει ακόμα γίνει κατανοητό και δεν το αντιλαμβάνεστε, καίτοι θα έπρεπε εκ του θεσμικού σας ρόλο και μόνον, σας υπενθυμίζουμε ότι οι Νοσηλευτές και οι Νοσηλεύτριες είναι Επιστήμονες του χώρου της Υγείας, αγωνιζόμενοι καθημερινά με πενιχρά μέσα και αστείους μισθούς υπό αντίξοες συνθήκες για την καλύτερη δυνατή φροντίδα και στήριξη των ασθενών, καταρτισμένοι στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, με πλουσιότατα βιογραφικά και πλέον ΑΜΦΟΤΕΡΩΝ των φύλων και όχι πρωταγωνίστριες ερωτικών ταινιών, ούτε απλοί εργαλειοδότες!

Είναι επομένως ανεπίτρεπτο να σπιλώνεται η τιμή και η υπόληψη ενός ολόκληρου κλάδου, στο βωμό της δημιουργίας εντυπώσεων και «ντόρου» υπό τη δήθεν επίφαση της προώθησης της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Εφόσον δε στη συγκεκριμένη περίπτωση ομιλούμε για νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, τίθενται και πολύ σοβαρά ζητήματα νομιμότητας, κυρίως λόγω της χρηματοδότησης της ανωτέρω διαφημιστικής καμπάνιας, ενδεχομένως από κρατικούς πόρους (άρθρο 8 Ν.3402/2005), ήτοι και από τους φόρους των ίδιων των θιγόμενων!

Επειδή με το ανωτέρω διαφημιστικό σποτ, πέραν της προσβολής και του υποβιβασμού του Νοσηλευτικού επαγγέλματος, έχουν λάβει χώρα δεκάδες παραβάσεις του Ελληνικού κώδικα διαφήμισης και επικοινωνίας και των σχετικών νομοθετικών διατάξεων, για τις οποίες θα προσφύγουμε άμεσα ενώπιον των αρμοδίων οργάνων.

Επειδή κατά το άρθρο 3 του Νόμου 3402/2005: «Η εποπτεία του Ε.ΚΕ.Α. ασκείται από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ως προς τη διαχείριση, τον έλεγχο, τη διοίκηση εσόδων, εξόδων, κεφαλαίων και το λογιστικό, εφαρμόζονται οι κείμενες για τα Ν.Π.Δ.Δ.»

Επειδή το πρώτο εξ υμών έχει νόμιμη και ηθική υποχρέωση να αποσύρει άμεσα το επίμαχο διαφημιστικό σποτ ή να περικόψει την επίμαχη σκηνή αυτού που αναφέραμε, καθώς και να εκδώσει άμεσα ανακοίνωση προσιτή σε όσα ακριβώς μέσα είναι προσιτό και το προσβλητικότατο σποτ, ζητώντας δημοσίως συγγνώμη από τους χιλιάδες Νοσηλευτές της χώρας.

Επειδή σε τηλεοπτικές της δηλώσεις, η Πρόεδρος του ΕΚΕΑ υποστήριξε σθεναρά την ποιότητα και την επιτυχία του σποτ, κάνοντας λόγο για «προβολή ενός προτύπου επιτυχημένου άνδρα που είναι στη φαντασία του πρωταγωνιστή» για «φρέσκια ματιά με στόχο την προσέγγιση των νέων» και για «σάτιρα» που πρέπει να αντιμετωπίζεται με «χιούμορ και ανεκτικότητα».

Επειδή ο δεύτερος έχει εκ του Νόμου υποχρέωση να ασκήσει την εποπτεία που προβλέπεται από την ανωτέρω διάταξη αναφορικά με τις ευθύνες του ΔΣ του ΕΚΕΑ για την παραγγελία και έγκριση του διαφημιστικού αυτού σποτ που θίγει κατάφωρα έναν ολόκληρο κλάδο, καθώςκαι τον έλεγχο σχετικά με τη χρηματοδότηση της καμπάνιας αυτής.

Επειδή λόγω της ταχύτατης διάδοσης του σποτ- με πρωτοβουλία του πρώτου εξ υμών στις ιστοσελίδες του- και της ραγδαίας εξάπλωσης των εσφαλμένων, αναχρονιστικών και προσβλητικών μηνυμάτων που μεταδίδει, έχετε υποχρέωση να παρέμβετε άμεσα, προβαίνοντας σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια για την αποκατάσταση της ηθικής τάξης και της νομιμότητας.

Επειδή δεν είναι ανεκτό νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου να προβαίνουν σε τέτοια, πρωτοφανή ατοπήματα και το εποπτεύον Υπουργείο- που επίσης εποπτεύει το επιμελητήριο των θιγόμενων επαγγελματιών υγείας- να αδρανεί, συμβάλλοντας στον περεταίρω εξευτελισμό ενός πολύπαθου κλάδου.

Επειδή έχουμε σχετική υποχρέωση προάσπισης των δικαιωμάτων των Νοσηλευτών και Νοσηλευτριών.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΩΤΕΡΩ ΛΟΓΟΥΣ

ΜΕ ΤΗ ΡΗΤΗ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΠΑΝΤΟΣ ΝΟΜΙΜΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΜΑΣ

Δια της παρούσης διαμαρτυρόμαστε εντόνως για την ιδέα/παραγγελία/έγκριση/διάδοση από μέρους του πρώτου των καθών η παρούσα ενός προσβλητικότατου για τους Νοσηλευτές και τις Νοσηλεύτριες διαφημιστικού σποτ που κάθε άλλο παρά προάγει την εθελοντική αιμοδοσία και την ενδεχόμενη χρηματοδότηση του από τη φορολογία των ίδιων των θιγομένων και

και σας καλούμε όπως

Το πρώτο εξ υμών, όπως νόμιμα εκπροσωπείται προβεί εντός της αυριανής ημέρας σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια για την απόσυρση του σποτ αυτού ή την περικοπή των επίμαχων σκηνών αυτού και όπως με το κατάλληλο μέσον αποκαταστήσετε τη θιγείσα τιμή και υπόληψη των Νοσηλευτών και Νοσηλευτριών της χώρας.
Ο δεύτερος εξ ημών, όπως ασκήσει τις αρμοδιότητες εποπτείας, ελέγχου και επιβολής κυρώσεων, ώστε να αποδοθούν ευθύνες για το απαράδεκτο φαινόμενο της προσβολής και του εξευτελισμού 30.000 Επιστημόνων Νοσηλευτών και Νοσηλευτριών από Ν.Π.Δ.Δ. που ασκεί δημόσια εξουσία.
Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας, αρμόδιος δικαστικός επιμελητής να επιδώσει νομίμως την παρούσα προς έκαστο αυτών στους οποίους απευθύνεται, προς γνώσιν τους και για τις νόμιμες συνέπειες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν