Σπύρος Προβατάς: «Η ΠΦΥ στο απόσπασμα»

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Είναι αποδεκτό απ όλους ότι μετά από 8 χρόνια λιτότητας και μνημονίων η κοινωνία χρειάζεται περισσότερο τώρα από ποτέ την ενίσχυση των Δημόσιων Κοινωνικών Δομών.

γράφει ο Σπύρος Προβατάς, υποψήφιος για ΔΣ ΙΣΑ και ΠΙΣ
Αγωνιστικό Μέτωπο Γιατρών

Οι μέχρι σήμερα μνημονιακές πολιτικές και στον τομέα Υγείας είχαν σαν αποτέλεσμα πίσω από τα πρωτογενή πλεονάσματα να κρύβεται δραστική περικοπή στην χρηματοδότηση της Δημόσιας Υγείας και στην δημιουργία ανθρωπιστικής κρίσης.

Το 2012 με την δημιουργία του ΕΟΠΥΥ και με την μετέπειτα συνεχιζόμενη απαξίωση των Δημόσιων εργαστηριακών δομών, την κατάργηση του πλαφόν στις εργαστηριακές εξετάσεις, επιτυγχάνεται μεταφορά κερδών στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Το 2014 ο τότε Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δίνει την χαριστική βολή στην Π.Φ.Υ απολύοντας 3000 γιατρούς από τα πολυιατρεία του ΙΚΑ. Αν στους εναπομείναντες 2400 γιατρούς δεν υπήρχαν οι 1200 που με προτροπή του Αγωνιστικού Μετώπου Γιατρών  προσέφυγαν στην δικαιοσύνη  και παρέμειναν στο Δημόσιο σύστημα, σήμερα δεν θα υπήρχε Δημόσια Π.Φ.Υ.

Τα πρώην πολυιατρεία του ΙΚΑ δεν αναβαθμίστηκαν ποτέ, παρά τις λίγες προσωρινές προσλήψεις επικουρικών ιατρών . Τα εργαστήρια δεν μπόρεσαν ποτέ να επαναφέρουν το κόσμο να εκτελεί τις εργαστηριακές εξετάσεις εντός των δομών λόγω της κακής οργάνωσης των ( μεγάλη έλλειψη αναλώσιμων). Ταυτόχρονα βλέπουμε μεγάλα ιδιωτικά κέντρα να φυτρώνουν παντού και τα μικρά ιδιωτικά εργαστήρια να κλείνουν το ένα μετά το άλλο μη μπορώντας να αντέξουν στην υψηλή φορολόγηση, στις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές και στο απαράδεκτο rebate και claw back.

Είναι προφανές ότι χρειάζεται μία ουσιαστική παρέμβαση   στην Π.Φ.Υ.

Κάθε μεταρρύθμιση όμως, χρειάζεται  πλήρη σχεδιασμό εκ μέρους της πολιτείας, συνεργασία με τους αντίστοιχους φορείς και συναίνεση με εκείνους που θα πραγματοποιήσουν την μεταρρύθμιση. Πράγματα που το Υπουργείο Υγείας δεν έκανε. Αντί να επικεντρώσει τις προσπάθειες για αναβάθμιση της ΠΦΥ , πρώτα στην πλήρη αναβάθμιση των υπαρχόντων Μονάδων Υγείας( Κ.Υ) επιλέγει την δημιουργία των ΤΟ.Μ.Υ  και τον θεσμό του Ο.Ι.

Αυτή η επιλογή του Υπουργείου Υγείας με εργασιακή σχέση για τους γιατρούς των ΤΟ.Μ.Υ την Π.Α.Α είχε σαν αποτέλεσμα την απαξίωση των γιατρών να στελεχώσουν τις νέες δομές ( εργασιακή ανασφάλεια και επιστημονική απαξίωση)   Ακόμη η επιλογή να βάλει τον Ο.Ι φραγμό( Gatekeeping ) στην μετέπειτα παραπομπή των ασφαλισμένων    στους εξειδικευμένους γιατρούς  έφερε σε πλήρη αντίθεση τους γιατρούς  και τους ασθενείς με το Υπουργείο Υγείας.

Η συνεργασία Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την επιτυχία της μεταρρύθμισης σε επαρκές όμως  χρονικό ορίζοντα είναι άκρως απαραίτητη

Τα  Κ.Υ είναι απαραίτητο να στελεχωθούν με επαρκές ιατρικό προσωπικό,(επαναφορά των απολυμένων του 2014,άρση του νόμου Ξανθού για απολύσεις 31/12/18 και νέες προσλήψεις ), με πλήρη αναβάθμιση των εργαστηρίων, με 24ωρη λειτουργία των μεγαλύτερων Κ.Υ  αστικού τύπου , για να υπάρξει έτσι αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και κάλυψη του πληθυσμού σε 24ωρη βάση.

Συμπληρωματικά και απαραίτητα χρειάζονται   συλλογικές συμβάσεις μέσω Π.Ι.Σ για όλους τους απασχολούμενους γιατρούς, με πλαφόν στις εργαστηριακές εξετάσεις στα εργαστήρια και κατάργηση του rebate και clow back.

Το Αγωνιστικό Μέτωπο Γιατρών αγωνίστηκε μέχρι σήμερα μέσα από τους Συλλόγους (ΙΣΑ και  ΣΕΥΠ ΠΕΔΥ -ΕΟΠΥΥ)   για τα δικαιώματα των γιατρών  και ασθενών χωρίς συμβιβασμούς και πολιτικές σκοπιμότητες!

Πρέπει όλοι μαζί, μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι να διασφαλίσουμε με την ενότητα μας την αξιοπρέπεια του Ιατρικού κόσμου και να αγωνιστούμε για την παροχή υψηλού επιπέδου Υπηρεσιών Υγείας στους πολίτες αυτής της χώρας.