Σπουδαία έρευνα: Ο ιός του έρπητα μπορεί να καταπολεμήσει τον καρκίνο του δέρματος

  • Iatropedia
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μια γενετικά τροποποιημένη εκδοχή του ιού που προκαλεί έρπη θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως μια πολλά υποσχόμενη νέα θεραπεία για τον θανατηφόρο καρκίνο του δέρματος μέσα σε ένα χρόνο.

Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα από προχωρημένο στάδιο κλινικής έρευνας, που αφορούσε ασθενείς με επιθετικό, ανεγχείρητο καρκίνο του δέρματος, έδειξαν ότι η θεραπεία αυτή μπορεί να εξαλείψει τους όγκους και να σταματήσει την ανάπτυξή τους!

Η νέα θεραπεία, ονομάζεται Τ-Vec, είναι μια “νέας γενιάς” θεραπευτική μέθοδος και βασίζεται σε φάρμακα που κατασκευάζονται από υπάρχοντες ιούς.

Περιέχει τον ίδιο ιό του έρπητα που προκαλεί τα γνωστά σημάδια στο δέρμα του ανθρώπου, γενετικά τροποποιημένο, όμως, ώστε να είναι αβλαβής για τους ασθενείς, αλλά θανατηφόρος για τον καρκίνο.

Ο τροποποιημένος ιός δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε υγιή κύτταρα του δέρματος, αλλά μόνο σε καρκινικά κύτταρα, τα οποία τελικά σκοτώνει.

Επίσης τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο και “ωθεί” να επιτεθεί στις εναπομείνασες καρκινικές πρωτεΐνες, παρέχοντας μακροχρόνια ανοσία σε ορισμένες περιπτώσεις.

Τα αποτελέσματα από την 3η φάση των κλινικών δοκιμών (το τελευταίο βήμα πριν από την αδειοδότηση του φαρμάκου) δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Clinical Oncology.

Η έρευνα, η οποία χρηματοδοτείται από την φαρμακευτική εταιρεία Amgen και διεξάγεται υπό την ηγεσία του Ινστιτούτου Έρευνας γα τον Καρκίνο του Ηνωμένου Βασιλείου, έδειξε ότι ένας στους τέσσερις ασθενείς με καρκίνο του δέρματος που έλαβαν την θεραπεία Τ-Vec ανταποκρίθηκαν επιτυχώς!

Από αυτούς, το 10% είδε τους όγκους του να εξαφανίζονται εντελώς, ενώ το 16% τους είδε να συρρικνώνονται κατά το ήμισυ.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων σκέφτεται πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο να εγκρίνει τη χρήση του φαρμάκου, αν και θα μπορούσε να περάσει ένα έτος προτού ληφθεί μια τόσο σημαντική απόφαση.

http://www.rte.ie/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πότε μια ελιά είναι επικίνδυνη; Τα σημάδια SOS

ΣΟΚ: Η φωτό που σάρωσε το διαδίκτυο από κοπέλα με καρκίνο του δέρματος (ΒΙΝΤΕΟ)