Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στο Ανοσολογικό Τμήμα του Παίδων «Η Αγία Σοφία»

  • Γιάννα Σουλάκη
Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Παίδων "Αγία Σοφία" διαμαρτυρόμενοι για τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού.

Το Τμήμα Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία έχει μια ιστορία 30ετίας και πλέον στα πλαίσια του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Είναι Κέντρο Παιδιατρικής Ανοσολογίας και Κέντρο Αναφοράς για τις Πρωτοπαθείς Ανοσοανεπάρκειες για τον Ελλαδικό χώρο.

Κάθε παιδί που διαγιγνώσκεται με λευχαιμία, κάθε παιδί που έχει ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος και κάθε παιδί που προχωρά για μεταμόσχευση μυελού των οστών είναι απαραίτητο να κάνει εξειδικευμένες εξετάσεις στο Τμήμα Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας.

Το Τμήμα, όμως, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα λειτουργίας με κυρίαρχο αυτό της έλλειψης προσωπικού:

Στο Τμήμα θα μείνουν 2 γιατροί μόνο, και μόνο 2 Βιολόγοι /Βιοχημικοί! Από τους 8 Τεχνολόγους/ Παρασκευαστές μένουν μόνο 3! Από 3 νοσηλευτές παραμένει 1 νοσηλεύτρια ! Λόγω των πολλών συνταξιοδοτήσεων, τόσο τα εργαστήρια, όσο και το κλινικό διαγνωστικό έργο απειλούνται με αναστολή της λειτουργίας τους! Διάδοχος κατάσταση δεν υπάρχει, σύμφωνα με τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Εργαστήριο Ιστοσυμβατότητας: Από 5 εργαζόμενους πλέον είναι μόνο ένας

Για την αξιοπιστία και την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων των εξειδικευμένων εξετάσεων που απαιτούνται, μάλιστα, είναι απαραίτητο να υπάρχει πιστοποίηση από τους αρμόδιους φορείς.

Το εργαστήριο Ιστοσυμβατότητας έλαβε  την πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ιστοσυμβατότητας (EFI) από το 2004 (το εργαστήριο που ελέγχει τη συμβατότητα δοτών-ληπτών μοσχευμάτων μυελού των οστών).

Το εργαστήριο αυτό τότε, όπως λένε οι εργαζόμενοι του Παίδων, λειτουργούσε με 5 άτομα. Τους επόμενους μήνες, ωστόσο, αναμένεται να λειτουργεί με 1 Βιοχημικό και μία Τεχνολόγο με το  μισό χρόνο εργασίας της γιατί καλύπτει και άλλες ανάγκες !!!!

«Σύντομα, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της πιστοποίησης από τον Ευρωπαϊκό οργανισμό. Επίσης τα άλλα εργαστήρια έχουν Πιστοποίηση ΕΣΥΔ από το 2020 που έχει σαφείς απαιτήσεις για τη λειτουργία τους», όπως αναφέρουν διατυπώνοντας παράλληλα τον φόβο ότι το μοναδικό Παιδιατρικό Τμήμα Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας αν σταματήσει να λειτουργεί, οι λειτουργικές και οικονομικές δυσκολίες θα είναι μεγάλες τόσο για τους ασθενείς όσο και για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

«Το Τμήμα αυτό είναι πρότυπο Κέντρο Αναφοράς Πρωτοπαθών Ανοσοανεπαρκειών και διενεργεί ιδιαίτερα εξειδικευμένες εξετάσεις, μοναδικές σε πανελλήνιο επίπεδο, οι οποίες είναι σημαντικές για τη λειτουργία των Παιδιατρικών Κλινικών αλλά και των Ογκολογικών Κλινικών και της Μονάδας Μεταμόσχευσης. Οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό έχουν εγκαίρως και πολλαπλώς διατυπωθεί στην διοίκηση και από τους συναδέλφους και από τους Επιθεωρητές», όπως καταλήγουν.

Οι εργαζόμενοι ζητούν να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα της στελέχωσης  του Τμήματος Ανοσολoγίας – Ιστοσυμβατότητας  με άμεσες μόνιμες προσλήψεις προσωπικού με κατεπείγουσα διαδικασία, τουλάχιστον δύο γιατρών, ενός βιολόγου / χημικού με εμπειρία μοριακών τεχνικών, 2 τεχνολόγων και τουλάχιστον ενός νοσηλευτή.

«Στεκόμαστε μαζί με τον σύλλογο γονέων παιδιών με ανοσοανεπάρκειες  και τον ενιαίο σύλλογο γονέων και κηδεμόνων παιδιών ΑμεΑ που καλούν στην κινητοποίηση. Καλούμε κάθε εργαζόμενο να συμμετέχει στην κινητοποίηση!», καταλήγουν οι γιατροί και νοσηλευτές του Παίδων.