Σουδάν: 1.200 παιδιά νεκρά από ιλαρά και υποσιτισμό τους τελευταίους μήνες

  • Ρούλα Τσουλέα
Σουδάν
Ανακοινώσεις της UNICEF και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Σε κίνδυνο χιλιάδες άλλα.

Περισσότερα από 1.200 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών έχουν χάσει τη ζωή τους το τελευταίο πεντάμηνο από ιλαρά και υποσιτισμό στους προσφυγικούς καταυλισμούς του Σουδάν, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ. Δεκάδες χιλιάδες άλλα, εξ άλλου, κινδυνεύουν να πεθάνουν μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η UNICEF εκφράζει τον φόβο ότι θα χαθούν έως το τέλος του χρόνου χιλιάδες νεογέννητα, λόγω «των διαρκών επιθέσεων εναντίον των υπηρεσιών Υγείας και της διατροφικής ασφάλειας που έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα» στο Σουδάν.

Στη χώρα έχει ξεσπάσει αιματηρή σύγκρουση μεταξύ αντιπάλων στρατηγών. Κάθε μήνα, 55.000 παιδιά πρέπει να υποβάλλονται σε θεραπεία για την πιο θανατηφόρα μορφή υποσιτισμού. Ωστόσο «στο Χαρτούμ λειτουργούν λιγότερα από ένα στα 50 κέντρα τροφίμων. Στο Δυτικό Νταρφούρ ένα στα 10», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της UNICEF κ. Τζέιμς Έλντερ.

Και χολέρα

Σύμφωνα με ομάδες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), περισσότερα από 1.200 παιδιά κάτω των 5 ετών πέθαναν ήδη από ιλαρά και υποσιτισμό την περίοδο 15 Μαΐου-14 Σεπτεμβρίου 2023.

Αυτά τα παιδιά είναι πρόσφυγες από την Αιθιοπία και το Νότιο Σουδάν, δήλωσε ο δρ. Άλεν Μάινα, επικεφαλής Δημόσιας Υγείας της UNHCR.

Κατά την ίδια χρονική περίοδο αναφέρθηκαν επίσης περισσότερα από 3.100 ύποπτα κρούσματα ιλαράς. Υπήρξαν επίσης περισσότερα από 500 ύποπτα κρούσματα χολέρας σε άλλες περιοχές της χώρας. Αναφέρθηκαν ακόμα κρούσματα δάγκειου πυρετού και ελονοσίας.

«Ο κόσμος έχει τα μέσα και τα χρήματα για να αποτρέψει κάθε έναν από τους θανάτους που σχετίζονται με την ιλαρά και τον υποσιτισμό», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κ. Φίλιπο Γκράντι.

Εν τούτοις, «δεκάδες παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα ως αποτέλεσμα αυτής της καταστροφικής σύγκρουσης και της έλλειψης προσοχής από τη διεθνή κοινότητα. Μπορούμε να αποτρέψουμε περισσότερους θανάτους, αλλά χρειαζόμαστε χρήματα (…). Χρειαζόμαστε πρόσβαση σε όσους τα χρειάζονται. Πάνω απ’ όλα, πρέπει να μπει ένα τέλος στις μάχες», τόνισε.

Επιπλέον, η UNICEF στερείται κεφαλαίων. Ο οργανισμός έχει λάβει λιγότερα από το ένα τέταρτο των 838 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε ζητήσει για να βοηθήσει σχεδόν 10 εκατομμύρια παιδιά στο Σουδάν, δήλωσε ο εκπρόσωπός της στη Γενεύη. «Τέτοια έλλειψη κεφαλαίων θα οδηγήσει σε χαμένες ζωές», προειδοποίησε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ