Σωτήρης Τσιόδρας: «4ο κύμα σε Ευρώπη και Ελλάδα – 8.400 θανάτους και 5.530 νοσηλείες ΜΕΘ έχουμε αποφύγει με τα εμβόλια»

  • Γιάννα Σουλάκη
Τσιόδρας
Έως τις 11 Οκτωβρίου μέσω τον εμβολίων έχουμε αποφύγει 8.400 θανάτους από τον κορονοϊό, ανέφερε κατά την παρουσίαση μεγάλης ελληνικής μελέτης για τους εμβολιασμούς, ο Καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας.

Στην αποτελεσματικότητα και την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια, προκειμένου «να μην γίνονται παρερμηνείες των στοιχείων», αναφέρθηκε ο Καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας, σε μία έκτακτη σπάνια εμφάνισή του στην ενημέρωση.

Με αφορμή την στασιμότητα που εμφανίζεται στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και η οποία βρίσκεται στο 62%, ο κ. Τσιόδρας ανέλυσε τα δεδομένα που διαθέτει η χώρα μας από μελέτες ελλήνων επιστημόνων και τα οποία αποδεικνύνουν πως οι εννέα στους 10 που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, ενώ καθημερινά πραγματοποιούνται μόλις 10.000 εμβολιασμοί.

Ο Καθηγητής ανέλυσε τα δεδομένα για το τι ισχύει με τα εμβόλια, και όπως σημείωσε αρχικά, «δεν θα πρέπει να γίνονται παρερμηνείες σχετικά με το αν νοσούν και οι εμβολιασμένοι», επεξηγώντας πως δεν ισχύει η διαπίστωση ότι τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά, εξαιτίας του γεγονότος ότι νοσούν και οι εμβολιασμένοι.

Όπως είπε, αυτό συμβαίνει γιατί όσο αυξάνει η εμβολιαστική κάλυψη, τόσο παρουσιάζονται κρούσματα στους εμβολιασμένους. «Αυτό δεν σημαίνει ότι τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά, και δεν θα πρέπει παρερμηνεύονται τα αποτελέσματα», σημείωσε.

Τσιόδρας: Έως τις 11 Οκτωβρίου έχουμε αποφύγει 8.400 θανάτους χάρη στα εμβόλια

Τα εμβόλια έχουν εξαιρετική αποτελεσματικότητα απέναντι στη σοβαρή νόσο σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, καθώς μειώνουν τον κίνδυνο όχι μόνο στις μεγαλύτερες αλλά και στις μικρότερες ηλικίες είπε ο κ. Τσιόδρας. Συγκεκριμένα, υπάρχει μείωση κατά 91% ή στο ένα δέκατο από τον πλήρη εμβολιασμό έναντι θανάτου από Covid 19 για όλες τις ηλικίες, τόνισε.

«Εχουμε αποφύγει μέχρι τις 11 Οκτωβρίου 8.400 θανάτους. Με τον εμβολιασμό στη χώρα μας έχουμε αποφύγει 5.530 νοσηλείες σε ΜΕΘ. Αν είχε εμβολιαστεί το 95% μέχρι τα μέσα Ιουλίου, θα είχαμε σήμερα 1.200 λιγότερους θανάτους», τόνισε ο καθηγητής και παρουσίασε στοιχεία που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα όλων των εμβολίων στην αποτροπή θανάτων και διασωληνώσεων από κορονοϊό.

Ακόμη και οι ατελώς εμβολιασμένοι με μία δόση, έχουν μια αποτελεσματικότητα της τάξεως του 67%, σημείωσε.

Στη συνέχεια έκανε μια σύγκριση με την προ Δέλτα περίοδο, λέγοντας πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου διατηρείται και στη μετά-Δέλτα περίοδο.

Από τα επιστημονικά στοιχεία εξάγονται τα εξής συμπεράσματα:

Η ανάλυση από τα εμβόλια

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στους θανάτους άνω των 60 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Καθηγητής, κυμαίνεται ως εξής:

  • Pfizer 90%
  • Moderna 97%
  • AstraZeneca 94%
  • Johnson 67%

Αποτελεσματικότητα των εμβολίων και αποτροπή της νοσηλείας σε ΜΕΘ, στους άνω των 60 ετών, είναι η εξής:

  • Pfizer 93%
  • Moderna 98%
  • AstraZeneca 96%
  • Johnson 61%

Έχουμε αποφύγει μέχρι τις 11 Οκτωβρίου 8.400 θανάτους