Σωτήρης Τσιόδρας: Εκφράζει θλίψη για τη χρήση επιστημονικής έρευνας, ως μέσου πολιτικής αντιπαράθεσης

  • Γιάννα Σουλάκη
Τσιόδρας
"Η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας, καθώς και συνεχή εγρήγορση", δήλωσε σήμερα ο Καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας, απαντώντας στον θόρυβο που έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση μελέτης του στο ξένο τύπο για την επίπτωση της πανδημίας στις νοσηλείες και τους θανάτους στο ΕΣΥ της χώρας μας.

Τη σιωπή του έσπασε σήμερα ο Καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας και τοποθετήθηκε στο γεγονός της δημοσιοποίησης της μελέτης που πραγματοποίησε με τον στενό συνεργάτη του , Καθηγητή Δημόσιας Υγείας, Θεόδωρο Λύτρα, η οποία εξελίχθηκε σε θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης στη Βουλή.

«Η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας καθώς και συνεχή εγρήγορση», δήλωσε ο επιστήμονας και εξέφρασε τη θλίψη του:

«Προξενεί μεγάλη θλίψη σε έναν επιστήμονα αλλά και σε ένα απλό πολίτη, η χρήση παλαιότερης επιστημονικής ανάλυσης, ως μέσου πολιτικής αντιπαράθεσης.  Η συγκεκριμένη δημοσίευση επιβεβαιώνει παρόμοιες παρατηρήσεις σε προηγούμενες επιδημίες, αλλά και στην παρούσα πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο. Εστιάζει στην πίεση στις κλίνες ΜΕΘ, και την εξ αυτής προκαλούμενη αυξημένη θνητότητα, η οποία επηρεάζεται από πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου (π.χ. αυξημένη ηλικία, υποκείμενα νοσήματα, βαρύτητα νόσου), συνεχίζεται και σήμερα, και αφορά στην πλειονότητά της ανεμβολίαστους συμπολίτες μας».

Ο Καθηγητής Τσιόδρας, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τη σημασία και το όφελος του εμβολιασμού, και κυρίως της τρίτης δόσης, η οποία μειώνει, όπως λέει, την πίεση στο σύστημα Υγείας.

«Πρόσφατες αναλύσεις της επιστημονικής ομάδας του ΕΟΔΥ έχουν αναδείξει περαιτέρω όφελος του εμβολιασμού έναντι του νέου κορωνοϊού. Έως τις αρχές Δεκεμβρίου, οι ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν χάρη στον εμβολιασμό, είναι περισσότερες από 15 000. Για αυτόν το λόγο, επιθυμώ για μια ακόμη φορά, να τονίσω την σημασία του εμβολιασμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την επακόλουθη μείωση στην πίεση στο σύστημα υγείας.

Ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα φάση έχει η τρίτη δόση του εμβολίου, καθώς και ή τήρηση των υπόλοιπων μέτρων ατομικής προστασίας εν όψει και της ανάδυσης της όμικρον παραλλαγής του ιού», καταλήγει ο Καθηγητής.

Σωτήρης Τσιόδρας

Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ

Πρόεδρος Επιτροπής Δημόσιας Υγείας και αντιμετώπισης της πανδημίας, Ιατρική Σχολή Αθήνας

Πρόεδρος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας

Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν