Σωτήρης Τσιόδρας: Είμαστε στο τέλος αυτού που ονομάζουμε «επείγουσα φάση» στην πανδημία

  • Γιάννα Σουλάκη
Τσιόδρας
Η μετάλλαξη Όμικρον θα φέρει σταθεροποίηση στην κατάσταση της πανδημίας, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που έχουν μέχρι στιγμής στα χέρια τους οι επιστήμονες, όπως ανέφερε την Τρίτη (22/2) μιλώντας σε ημερίδα, ο Καθηγητής Παθολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Δύο χρόνια πανδημίας Covid-19: Προκλήσεις και διδάγματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις», ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως προβλέπει σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα, αλλά παράλληλα και συνέχιση της επιτήρησης του κορονοϊού, καθώς πλέον θα έχει «ενδημική παρουσία», όπως είπε.

Μιλώντας για την Ελλάδα, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι παρότι ο αριθμός των κρουσμάτων φαίνεται να είναι μεγάλος, όμως την ίδια στιγμή, δεν είναι αντίστοιχος και ο αριθμός θανάτων κάτι που οφείλεται Όμικρον, η οποία προκαλεί ηπιότερη νόσο. Την ίδια στιγμή είναι σημαντικό ότι αυξάνεται και η εμβολιαστική κάλυψη.

Έτσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, μέσα στους επόμενους μήνες και σίγουρα το επόμενο έτος, η επιτήρηση θα αφορά περισσότερο τις νοσηλείες, τη σοβαρή αναπνευστική νόσο, τις νοσηλείες σε ΜΕΘ, τον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων. Δηλαδή ότι θα πάψουμε να καταμετράμε τα κρούσματα.

«Κάθε χώρα πρέπει να βρει τον δικό της προσωπικό προγραμματισμό και μονοπάτι για τη μετάβαση στην κανονικότητα, βασιζόμενη στη δημογραφία και τα επιδημιολογικά δεδομένα», σημείωσε ο Καθηγητής, ενώ  παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν βρισκόμαστε στο τέλος της ιστορίας του κορονοϊού «αλλά ίσως είμαστε στο τέλος αυτού που ονομάζουμε επείγουσα φάση».

Στην Ευρώπη, όπως ανέφερε, η επόμενη προτεραιότητα είναι το πλάνο ελευθερίας:

 «Οι καθηγητές από την Οξφόρδη λένε να μην ξεγελιόμαστε, διότι η Όμικρον θα μας αγγίξει όλους, άρα αυτό με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ίσως είναι η επιστροφή μας σε μία σταθερότητα, σε μία αλλαγή τρόπου σκέψης αλλά και σωστή αντιμετώπιση με όλα τα όπλα της επιστήμης», τόνισε συγκεκριμένα

Περίπου 100% η προστασία με τρεις δόσεις

Επικαλούμενος στοιχεία από την Ελλάδα, ο καθηγητής ανέφερε ότι η προστασία από σοβαρή νόσηση και θάνατο με τις τρεις δόσεις εμβολίου ανεβαίνει περίπου στο 100% . Χάρη στα εμβόλια στην Ελλάδα, πρόσθεσε, είχαμε την πρόληψη περίπου 20.000 θανάτων στον ελληνικό πληθυσμό.

Σχετικά δε με το εάν ένα νέο εμβόλιο που στοχεύει την μετάλλαξη Όμικρον έχει κάποια χρησιμότητα, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι τα δεδομένα από πειραματόζωα, δείχνουν ότι οι τρεις δόσεις με το υπάρχον εμβόλιο, ίσως είναι καλύτερες από ένα ειδικό εμβόλιο για την Όμικρον.

Παράλληλα, εξήγησε πως η λεγόμενη «υβριδική ανοσία», δηλαδή, ο συνδυασμός της φυσικής ανοσίας, με την ανοσία από το εμβόλιο, οδηγεί σε μία πολύ δυναμικότερη ανοσοανταπόκριση, η οποία χαρακτηρίζεται από τα μακράς μνήμης Β και Τ-λεμφοκύτταρα.

Εκτεταμένη ήταν η αναφορά του καθηγητή και στις επιπλοκές του κορονοϊού, που παρατηρούνται όχι μόνο σε όσους μπήκαν σε νοσοκομείο ή σε ΜΕΘ αλλά ακόμα και στους ασθενείς που δεν νοσηλεύτηκαν. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις θρομβώσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια, τον καρδιαγγειακό κίνδυνο από κολπική μαρμαρυγή μέχρι και την καρδιακή ανεπάρκεια.

Επίσης δεν παρέλειψε να μιλήσει για την τεράστια και ανισόβαρη επίδραση της πανδημίας στην πνευματική υγεία του πληθυσμού, με 53 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως με μείζονα κατάθλιψη και 76 εκατ. περιπτώσεις αγχώδους διαταραχής.