SOS από ΠΟΥ και ΚΕΕΛΠΝΟ: Αυξάνονται οι γονείς που εκφράζουν δυσπιστία για τον εμβολιασμό των παιδιών τους

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
"Οι νεώτεροι δεν θυμούνται, ούτε καν από διηγήσεις των γιαγιάδων τους, πως ήταν η εποχή που τα παιδιά πέθαιναν από πολυομυελίτιδα, τέτανο και ευλογιά. Και επειδή αυτή η μνήμη δεν υπάρχει πια, ούτε και η εμπειρία των φοβερών αυτών ασθενειών, αρχίζουν και αν αναρωτιούνται κάποιοι πόσο ασφαλή ή αναγκαία είναι τα εμβόλια". Αυτό δήλωσε η ομότιμη καθηγήτρια παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου στην εισήγησή της για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών σε εκδήλωση σήμερα στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Όπως αποκάλυψε η κ. Θεοδωρίδου, στους 5 γονείς που θα μπουν σε ένα ιατρείο με το παιδί τους, οι 4 θα έχουν να θέσουν ερωτήματα για την ασφάλεια των εμβολίων. Κάποιοι επηρεασμένοι σοβαρά από το αντιεμβολιαστικό κίνημα, κάποιοι απλά προβληματισμένοι και με διάθεση να λάβουν καθοδήγηση από τον παιδίατρο.

«Ο γιατρός οφείλει να αποδεχτεί κάθε άποψη και να μην διώξει ή να ειρωνευτεί τον κάθε γονιό. Πρέπει να είναι έτοιμος να απαντήσει με επιχειρήματα στα ερωτήματά του και να του δώσει τον χρόνο να λάβει την σωστή απόφασή για το παιδί του», συμπλήρωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και έδωσε ένα παράδειγμα: «Όταν ένας γονιός ρωτάει αν συνδέεται ο εμβολιασμός με την παρουσία αυτισμού, πρέπει ο γιατρός να του εξηγήσει ότι τα παιδιά με αυτισμό γεννιούνται με την διαταραχή αυτή και απλά τα συμπτώματα γίνονται αντιληπτά σε δεύτερο χρόνο, δηλαδή καθώς το νήπιο μεγαλώνει…».

Πάντως, όπως αποκάλυψε, ενώ πριν από 15-20 χρόνια ήταν σχετικά σπάνιο να ακούσεις επιφυλάξεις από τους γονείς για τα εμβόλια, τώρα είναι σύνηθες φαινόμενο στα παιδιατρικά ιατρεία και της χώρα μας. Και αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς φέτος είχαμε 24 θανάτους παιδιών από ιλαρά στην γειτονική Ρουμανία ενώ στην Ισπανία πέθανε και ένα ανεμβολίαστο παιδί από διφθερίτιδα που είχε να εμφανιστεί στην χώρα αυτή εδώ και 28 χρόνια…

Ενδεικτικά να πούμε ότι η χώρα μας είναι «ελεύθερη πολυομυελίτιδας» από το 1997 ενώ από το 2012 τα κρούσματα ιλαράς είναι σποραδικά καθώς έχει εμβολιαστεί το 97,3%. Είχε προηγηθεί το 1980 η ευρωπαϊκή εκρίζωση της ευλογιάς.

Φέτος εξάλλου εμβολιάστηκε για 10 ασθένειες το 80% των μεταναστών καθώς έγιναν 30.000 εμβόλια σε παιδιά από 2 μηνών ως 15 ετών!

keelpno embolia

Διαβάστε παρακάτω την ενημέρωση του ΚΕΕΛΠΝΟ για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα:

Ο εμβολιασμός αποτελεί μία από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας και προλαμβάνει, ετησίως, περίπου 2 με 3 εκατομμύρια θανάτους. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) τουλάχιστον 10 εκατομμύρια θάνατοι αποφεύχθηκαν μεταξύ του 2010 και του 2015, χάρη στο παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολιασμών ενώ εκατομμύρια ανθρώπων προστατεύθηκαν από ασθένειες. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και σήμερα παγκοσμίως, κατ’ εκτίμηση 22 εκατομμύρια βρέφη δεν εμβολιάζονται πλήρως με τα προτεινόμενα εμβόλια, ενώ πάνω από 1,5 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών, πεθαίνουν από νοσήματα τα οποία προλαμβάνονται με εμβολιασμό. Από την βρεφική ηλικία έως και την ενήλικο ζωή, ο εμβολιασμός προστατεύει από νοσήματα όπως διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, πολιομυελίτιδα, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, ανεμευλογιά και έρπητα ζωστήρα, μηνιγγιτιδοκοκκικές και πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, γαστρεντερίτιδα από ρότα ιό, ηπατίτιδα Α και Β, λοιμώξεις από HPV και γρίπη.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού που πραγματοποιείται φέτος στις 24-30 Απριλίου, αποτελεί μία πρωτοβουλία, η οποία εφαρμόζεται από τα κράτη μέλη και συντονίζεται από τον ΠΟΥ. Για μία εβδομάδα, όλες οι χώρες ενώνονται κάτω από το σύνθημα «Vaccines Work – Vaccination protects health at every stage of life», οργανώνοντας δραστηριότητες με κύριο σκοπό την ενημέρωση του πληθυσμού σχετικά με τα οφέλη των εμβολίων σε κάθε στάδιο της ζωής.

Με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εμβολιασμού και υπό το σύνθημα «Τα εμβόλια σώζουν ζωές – Ο εμβολιασμός προστατεύει την υγεία σε παιδιά και ενήλικες», διοργανώθηκε σήμερα συνέντευξη τύπου στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. ενώ επιπλέον έχουν προγραμματιστεί δράσεις για την ενημέρωση του κοινού. Ειδικότερα, εξειδικευμένο προσωπικό θα βρίσκεται σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και Θεσσαλονίκης προκειμένου να ενημερώσει τους πολίτες για την αναγκαιότητα και τα πλεονεκτήματα των εμβολιασμών:

• στην Αθήνα – επί του πεζόδρομου της οδού Ερμού στη συμβολή με την οδό Νίκης, τη Τετάρτη 26 Απριλίου 2017 και την Πέμπτη 27 Απριλίου 2017 και ώρες 10:00-16:00
• στη Θεσσαλονίκη – Πλατεία Αριστοτέλους, τη Δευτέρα 24 Απριλίου 2017 και ώρα 10:00-17:00

Η εφαρμογή στρατηγικών εμβολιασμού τα προηγούμενα 30 έτη οδήγησε σε σημαντικά επιτεύγματα. Η Ευρωπαϊκή Ήπειρος ανακηρύχθηκε το 2002 ελεύθερη πολιομυελίτιδας, ενώ την περασμένη δεκαετία τα κρούσματα ιλαράς μειώθηκαν πάνω από 90%, γεγονός το οποίο δείχνει πόσο αποτελεσματικές μπορεί να είναι οι στρατηγικές εμβολιασμού. Οι πρόσφατες επιδημίες που εμφανίστηκαν στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο τονίζουν την ευθύνη που έχουν όλες οι χώρες να ελέγξουν τα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό. Η ενίσχυση των προγραμμάτων εμβολιασμού αποτελεί μέτρο ζωτικής σημασίας προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο εμβολιασμός δεν αφορά μόνον τα παιδιά. Επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης με αναμνηστικές δόσεις εμβολίων σε εφήβους έχει ως στόχο την προστασία τους σε βάθος χρόνου. Τα εμβόλια παρέχουν προστασία και στους ενήλικες, κυρίως σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου λόγω της ηλικίας τους, του επαγγέλματός τους, του τρόπου ζωής τους ή της κατάστασης υγείας τους.

Οι εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό) βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για έκθεση σε λοιμογόνους παράγοντες που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών τους και κυρίως αυτών που ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσηση ή και θάνατο (π.χ. νεογνά και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα). Για τους λόγους αυτούς, συστήνεται ο εμβολιασμός των εργαζομένων σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, με στόχο την προστασία των ίδιων και των νοσηλευόμενων ασθενών.

Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια δέχεται μαζική εισροή προσφύγων και μεταναστών. Από τον Μάρτιο του 2016, με τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και αιτούντων άσυλο στη χώρα μας, διαμορφώθηκε μια νέα κατάσταση. Στο πλαίσιο αυτό οργανώθηκαν εμβολιασμοί στα παιδιά που μένουν σε χώρους διαμονής προσφύγων/μεταναστών ενώ εφαρμόστηκε πρόγραμμα εμβολιασμού προτεραιότητας, σύμφωνα και με την γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών της χώρας. Το πρόγραμμα περιέλαβε εμβολιασμό για 10 νοσήματα και χορηγήθηκαν περισσότερες από 30.000 δόσεις εμβολίων με την μορφή εξορμήσεων μαζικού εμβολιασμού, υπό τον συντονισμό και την εποπτεία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας. Ο εμβολιασμός θα συνεχιστεί με έμφαση στη διενέργειά του στο πλαίσιο της κανονικής παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας των παιδιών.

Η εφαρμογή των εμβολιασμών αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας και έχει αποδεδειγμένα υψηλή σχέση κόστους-οφέλους. Οι εμβολιασμοί γίνονται σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών/Εφήβων/Ενηλίκων, όπως αυτό διαμορφώνεται κάθε φορά από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Τα εμβόλια που συμπεριλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών χορηγούνται δωρεάν σε όλους τους πολίτες.

Η συνεργασία και οι συντονισμένες προσπάθειες όλων των φορέων για την ορθή ενημέρωση και για τη διαμόρφωση των σωστών αντιλήψεων των πολιτών σχετικά με την αναγκαιότητα των εμβολίων, θα ισχυροποιήσει την χώρα μας και την Ευρωπαϊκή Ήπειρο συνολικά στον αγώνα κατά των μεταδιδόμενων νοσημάτων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν