Σοκ στην ιατρική κοινότητα από τη σύλληψη καρδιοχειρουργού!Τα φακελάκια και οι «μνημονιακές» τιμές

  • Iatropedia
Ποικίλα σχόλια προκάλεσε από το πρωί της Πέμπτης η είδηση ότι καρδιοχειρουργός που θεωρείται από τα ισχυρά ονόματα του ΕΣΥ, συνελήφθη με φακελάκι στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Ο καρδιοχειρουργός πιάστηκε στα πράσα από τις αστυνομικές αρχές να εισπράττει χρήματα προκειμένου να χειρουργήσει ασθενή. Και το ζήτημα βέβαια που προκαλεί εξαιρετικά δυσάρεστες εντυπώσεις είναι ότι έμμεσα απείλησε τον ασθενή ότι δε θα χειρουργηθεί και θα πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο, σε περίπτωση που δεν έδινε τα χρήματα.

Φαινόμενο μάλλον συχνό στα δημόσια νοσοκομεία από τους ανθρώπους που έχουν κάνει επάγγελμα τα φακελάκια. ΟΙ ασθενείς στις περιπτώσεις αυτές πιεζόμενοι από την ανάγκη για να γιατρευτούν υποκύπτουν και καταβάλουν τα απαιτούμενα χρηματικά ποσά που τους ζητούνται.

Χαρακτηριστικά είναι η δήλωση του προέδρου της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών Δημήτρη Βαρνάβα ο οποίος στο παρελθόν είχε κάνει και σχετι΄κη καμπάνια για την καταπολέμηση του μαύρου χρηματος στο ΕΣΥ.

«Η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει το χρηματισμό των γιατρών ως κοινωνικό έγκλημα. Μάλιστα η καμπάνια που ξεκίνησε η ΟΕΝΓΕ το 2010 καλώντας τους πολίτες να αποφεύγουν καθ΄ οιονδήποτε τρόπο να ενδίδουν σε πιέσεις για χρηματισμό των γιατρών είχε τον τίτλο «αν σου ζητήσουν φακελάκι δώσε ένα άδειο» και χιλιάδες αφίσες που τυπώσαμε αναρτήθηκαν σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και χώρους συνάθροισης.

Ο υπογράφων, ως αιρετό μέλος του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του υπουργείου Υγείας, επανειλημμένα εισηγήθηκε την αποπομπή από το ΕΣΥ εκείνων των γιατρών που αποδεδειγμένα είχαν χρηματιστεί.

Η ελληνική πολιτεία οφείλει να απομακρύνει από το δημόσιο σύστημα υγείας τους γιατρούς που χρηματίζονται, δίνοντας ταυτόχρονα στους έντιμους γιατρούς ένα αξιοπρεπές μισθολόγιο.

Πάντως τα φακελάκια αν και παρουσιάζουν μείωση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, εντούτοις, συνεχίζουν να είναι μια πραγματικότητα που ταλανίζει την Ελληνική κοινωνία. Το μνημόνιο και η κρίση κούρεψε τις τιμές και τους διάφορους επιτήδειους δεν εξάλειψε όμως το φαινόμενο».

Σύμφωνα με την τελευταία εθνική έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας, τα φακελάκια τόσο στα νοσοκομεία όσο και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες (πχ. Πολεοδομίες) συνεχίζουν να δίνουν και να παίρνουν…

Στην κορυφή της διαφθοράς με φακελάκια βρίσκεται ο δημόσιος τομέας, έναντι του ιδιωτικού και στην κορυφή του Δημόσιου τομέα βρίσκονται φυσικά τα Δημόσια νοσοκομεία.

Την ίδια στιγμή οι περιοχές με τη μεγαλύτερη διαφθορά είναι η Αττική και ακολουθεί η Πελοπόννησος. Τα θύματα της διαφθοράς είναι στην πλειονότητα τους άνδρες ηλικίας 45-54 ετών, απόφοιτοι Ανώτερης Εκπαίδευσης, αυτοαπασχολούμενοι ή εργοδότες.

Όμως ο “τιμοκατάλογος” στα νοσοκομεία συνεχίζει να υπάρχει και μάλιστα λόγω κρίσης έχει διαμορφωθεί ως εξής: Ενώ το 2011 η τιμή για μια επέμβαση ή εγχείρηση ξεκινούσε από 100 ευρώ και μπορούσε να φτάσει μέχρι και τις 30.000 ευρώ (αναφερόμαστε πάντα σε φακελάκια), το 2012 οι τιμές για επέμβαση ή εγχείρηση ξεκινούν από 50 ευρώ και φτάνουν τις 20.000 ευρώ. Για το “γρηγορόσημο” στα Δημόσια νοσοκομεία τα φακελάκια διαμορφώθηκαν ως εξής: Το 2011 ξεκινούσαν από 30 ευρώ και έφταναν μέχρι και τις 20.000 ευρώ, ενώ και πάλι λόγω κρίσης το 2012 ξεκινούσαν από 10 ευρώ και άγγιζαν μέχρι και τις 7.000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μόνο στο iatropedia: Έρχεται ο «Μεγάλος Αδερφός» για τα φακελάκια στο ΕΣΥ! Πως θα ελέγχονται

Υπό διάλυση τα νοσοκομεία της περιφέρειας! Βροχή παραιτήσεων από γιατρούς

Απίστευτο: Μαύρα παζάρια και με εμβόλια! Οι προειδοποιήσεις των φαρμακοποιών

Όταν το μνημονιακό ΕΣΥ «πονά» ασθενείς και γιατρούς! Τι έδειξε μεγάλη έρευνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν