ΣΟΚ: Στην φόρα τα άπλυτα των χειρουργών σε βάρος ασθενών υπό αναισθησία

  • Iatropedia
Δύο συγκλονιστικά περιστατικά με ανήθικη συμπεριφορά χειρουργών γιατρών σε βάρος ασθενών στο χειρουργικό τραπέζι, φέρνει στο φως ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine Journal και έχει προκαλέσει σοκ στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα.

Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι της συγκεκριμένης επιστημονικής έκδοσης, ο λόγος για την ανώνυμη δημοσίευση δύο ιστοριών που σοκάρουν από γιατρούς εν ώρα χειρουργείου, είναι να ενθαρρύνει τους επαγγελματίες της υγείας σε όλο τον κόσμο να μην διστάζουν να μιλήσουν όταν γίνονται μάρτυρες τέτοιας ανάρμοστης συμπεριφοράς και να εκθέσει δημοσίως την “σκοτεινή πλευρά” της ιατρικής.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 17 Αυγούστου οι συντάκτες περιγράφουν καταστάσεις που χαρακτηρίζουν απαράδεκτες. Η δημοσίευση λαμβάνει τη μορφή ενός δοκιμίου, στο οποίο ένας ανώνυμος συγγραφέας περιγράφει μία ημέρα διδασκαλία σε τάξη με φοιτητές ιατρικής. Ζήτησε από τους φοιτητές αν κάποιος έχει κάποια ιστορία από ιατρικό περιστατικό στο οποίο παραβρέθηκε και για το οποίο νιώθει άσχημα και θα ήθελε να “απολογηθεί” τρόπον τινά.

Τότς, ένας φοιτητής της ιατρικής, που ονομάζεται David στο δοκίμιο, είπε ότι δεν μπορεί να συγχωρήσει κάτι που συνέβη σ 'αυτόν. Όταν ήταν να βοηθήσει σε μια επέμβαση κολπικής υστερεκτομή, προτού ο επικεφαλής χειρουργός ξεκινήσει την καθεαυτή επέμβαση, πρώτα καθάρισε την περιοχή των γεννητικών οργάνων και το εσωτερικό των μηρών της γυναίκας που ήταν υπό αναισθησία. Ο χειρουργός είπε τότε στον David: “Βάζω στοίχημα ότι το απολαμβάνει αυτό”, με ένα γέλιο και ένα κλείσιμο του ματιού.

Ο David είπε ότι ήταν απίστευτα θυμωμένος κατά τη στιγμή που είδε το περιστατικό. Ενώ ήταν εκεί για να διδαχθεί, ο χειρουργός απέδειξε ότι δεν ήταν καθόλου σωστός επαγγελματίας.

Ο συγγραφέας του δοκιμίου ρώτησε αν ο David γέλασε με το “αστείο” του χειρουργού. Ο David εξήγησε ότι δεν είχε προσποιηθεί να γελάσει εκείνη την στιγμή. Όταν ο David ρώτησε τον καθηγητή του αν έχω έχει και εκείνος κάποια παρόμοια εμπειρία, ο συγγραφέας παραδέχεται ότι πέρασε μια παρόμοια κατάσταση, όταν ήταν ο ίδιος φοιτητής ιατρικής.

Στη συνέχεια, ο συγγραφέας του δοκιμίου αφηγείται τη δική του ιστορία. Αφότου είχε μόλις βοηθήσει στη γέννηση ενός βρέφους, η νέα μητέρα άρχισε να αιμορραγεί αφειδώς. Στη συνέχεια, ο συγγραφέας ζήτησε από τον επικεφαλής μαιευτήρα να έρθει επειγόντως να δει την ασθενή.

Ο μαιευτήρας είπε ότι η αιμορραγία οφειλόταν από μια κατάσταση που ονομάζεται ατονία μήτρας, στην οποία οι μυς της μήτρας δεν συστέλλονται σωστά μετά την γέννα. Ο μαιευτήρας έβαλε το χέρι του στο εσωτερικό του κόλπου της ασθενούς που είχε τεθεί υπό πλήρη αναισθησία, προκειμένου να κάνει μασάζ στην μήτρα. Η διαδικασία αυτή μπορεί να βοηθήσει στην συστολή της μήτρας και να σταματήσει την αιμορραγία.

Ο συγγραφέας έγραψε στο κείμενο ότι ο γυναικολόγος τότε είπε: “Αυτό είναι που μου αρέσει. Μια ωραία, σφιχτή μήτρα”. Και τότε συνέβη κάτι που δεν θα μπορούσε ποτέ να ξεχάσει… Ο μαιευτήρας σήκωσε το άλλο του χέρι στον αέρα και άρχισαν να τραγουδάει το “La Cucaracha”, κουνώντας και τα πόδια του, σαν να χόρευε και να το διασκέδαζε με την ασθενή.

Οι συντάκτες του Annals of Internal Medicine επισημαίνουν ότι τα δύο αυτά γεγονότα αποτελούν κατάπτυστα παραδείγματα ανήθικης συμπεριφοράς στο ιατρικό επάγγελμα. Σύμφωνα με τους συντάκτες, ενώ το πρώτο περιστατικό δείχνει μισογυνισμό και ασέβεια, το δεύτερο δείχνει όχι μόνο όλα αυτά, αλλά και βαριά “σκιά” σεξουαλικής επίθεσης. Και το χειρότερο είναι ότι πολλοί επαγγελματίες υγείας σιωπούν όταν περιστατικά όπως αυτό συμβαίνουν μπροστά τους, ή απλά αισθάνονται “πίεση” να… συμφωνήσουν και να γελάσουν με το “αστείο” κάποιου ανωτέρου τους.

http://www.sciencetimes.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παλαίστρια βγήκε πρώτη σε αγώνες ενώ ήταν 3 μηνών έγκυος!

Η μουσική βοηθάει τον ασθενή τόσο την ώρα μιας επέμβασης όσο και στην ανάρρωση