ΣΟΚ: Ψυχοτρόπα και παυσίπονα φάρμακα συνδέονται με τάσεις ανθρωποκτονίας!

  • Iatropedia
Ορισμένα φάρμακα που επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως κάποια παυσίπονα και τα ηρεμιστικά που περιέχουν βενζοδιαζεπίνες, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για τη διάπραξη φόνου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση World Psychiatry.

Σκοπός των Σουηδών και Φινλανδών ερευνητών, που διεξήγαγαν την μελέτη, ήταν να προσδιοριστεί επιστημονικά το κατά πόσον στέκει ο ισχυρισμός ότι τα ψυχοτρόπα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν βίαιη συμπεριφορά. Αυτός ο ισχυρισμός έχει συζητηθεί εκτενώς σε πολλές περιπτώσεις ανθρωποκτονιών σε όλο τον κόσμο.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Jari Tiihonen υποστηρίζει ότι η τεράστια δημοσιότητα γύρω από το θέμα αυτό έχει ήδη επηρεάσει τις πρακτικές συνταγογράφησης φαρμάκων.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε στοιχεία από τη βάση δεδομένων της Φινλανδικής Αρχής Ανθρωποκτονιών του Ινστιτούτου Εγκληματολογίας και Νομικής Πολιτικής και από το Μητρώο του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Φινλανδίας σχετικά με τη χρήση συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε 959 άτομα που είχαν καταδικαστεί για φόνους, πριν από τη διάπραξη εγκλημάτων τους, στη Φινλανδία κατά τη διάρκεια της περιόδου 2003-2011.

Οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία σημαντική συσχέτιση μεταξύ της χρήσης των αντιψυχωσικών φαρμάκων και του κινδύνου για διάπραξη ανθρωποκτονίας. Ωστόσο, διαπιστώθηκε αυξημένος κίνδυνος διάπραξης ανθρωποκτονίας (κατά 31%) σε εκείνες τις περιπτώσεις που σχετίζονταν με τη χρήση αντικαταθλιπτικών.

Η χρήση των βενζοδιαζεπινών για την αντιμετώπιση του άγχους και της αϋπνίας συσχετίστηκε με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο (κατά 45%) για τη διάπραξη ανθρωποκτονίας, ενώ η μεγαλύτερη αύξηση του κινδύνου διαπιστώθηκε στην χρήση οπιούχων παυσίπονων (κατά 92%) και αντιφλεγμονωδών παυσίπονων (κατά 206%).

Σε άτομα ηλικίας κάτω των 26 ετών, υπήρχε μια αύξηση της τάξης του 95% στον κίνδυνο διάπραξης φόνου κατά τη χρήση βενζοδιαζεπινών και 223% στην διάπραξη εγκλήματος από άτομο που έκανε χρήση οπιούχων παυσίπονων.

http://www.medicalnewstoday.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δείτε από τι κινδυνεύουν τα παιδιά όταν παίρνουν παυσίπονα για ψύλλου πήδημα

Μπορούν τα παυσίπονα να αυξήσουν τον πονοκέφαλο;