Σοκ: Κι άλλος θάνατος καρδιοπαθούς παιδιού! Πλήρωσε με την ζωή του τις ελλείψεις στο Αγία Σοφία

  • Iatropedia
Με το πλέον τραγικό τρόπο ακόμη και με την ζωή τους πληρώνουν τα καρδιοπαθή παιδιά τις τραγικές ελλείψεις που αντιμετωπίζει το μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο της Ελλάδας στο Νοσοκομείο Παίδων "Η Αγία Σοφία". Βαρύ κατηγορώ από το Σύλλογο Γονέων Καρδιοπαθών παιδιών. Τι καταγγέλλουν

Όπως καταγγέλλει η πρόεδρος του Συλλόγου Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου-Κοκολάκη ένα αγοράκι 2,5 ετών είναι το νέο θύμα του εγκληματικού κλεισίματος για 20 μήνες και της τωρινής τραγικής υποστελέχωσης του μοναδικού δημόσιου Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου της Ελλάδας στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της κ. Κοκολάκη ''το αγοράκι υπήρχε σε λίστα προς χειρουργείο ήδη από το 2011 που οι ιθύνοντες τότε έκλεισαν το Κέντρο, δεν εξυπηρετήθηκε από το Ωνάσειο κατά την περίοδο που το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο του Παίδων παρέμεινε κλειστό και σήμερα που αυτό θεωρητικά είναι ανοιχτό, δεν πρόλαβε να χειρουργηθεί, γιατί έχει δοθεί μόνο μία μέρα χειρουργείου εβδομαδιαίως! Όταν, επιτέλους, έφτασε η σειρά του, η οικογένεια ξεκίνησε από τις Σέρρες όπου διαμένουν και στη διαδρομή προς το Παίδων, το παιδί άφησε την τελευταία του πνοή..''

Γολγοθάς

¨Όπως ισχυρίζεται η πρόεδρος του συλλόγου δυστυχώς όμως και η σημερινή «επαναλειτουργία» του με λιγότερο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, λιγότερες ημέρες χειρουργείου και καθετηριασμών καθώς και λιγότερα κρεβάτια εντατικής καρδιοχειρουργικής μονάδας απ’ ότι όταν έκλεισε το 2011, εγκυμονεί κινδύνους που έγκαιρα τονίζαμε προς κάθε κατεύθυνση, προβλέποντας, ως σύγχρονες Κασσάνδρες, πως θα θρηνήσουμε νέα θύματα.

Με βάση τα στοιχεία του Συλλόγου '' η Διοίκηση έχει δώσει μόνο μία μέρα χειρουργείου καρδιάς την εβδομάδα και μία ημέρα καρδιακών καθετηριασμών, ενώ δύο χρόνια πριν υπήρχαν τρεις και δύο ημέρες, αντιστοίχως. Επίσης, λειτουργούν μόνο δύο κλίνες στην Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ), ενώ δύο χρόνια πριν ήταν αναπτυγμένες πέντε κι ενώ υπάρχει η δυνατότητα για δέκα! ''

Έτσι, υπογραμμίζουν τα μέλη του προεδρείου του συλλόγου σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε '' στην καλύτερη περίπτωση θα γίνονται στο «Αγία Σοφία» 60-70 επεμβάσεις το χρόνο, δηλαδή περιορίζουν το ΕΚΑΣΚΑΠ σε λιγότερο και από το 40% των προηγούμενων δυνατοτήτων του ή στο 10% των αναγκών της χώρας. Ως αποτέλεσμα της συρρικνωμένης λειτουργίας του Κέντρου είναι ότι αρχίζουν πάλι να αυξάνουν επικίνδυνα οι λίστες αναμονής των παιδιών για καρδιοχειρουργική επέμβαση στο «Αγία Σοφία».

Ώρα μηδέν

Σύμφωνα με τις καταγγελίες του συλλόγου για την πλήρη ανάπτυξη του Κέντρου ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ η ολόπλευρη λειτουργία όλων των τμημάτων του, Καρδιολογικού, Καρδιοχειρουργικού, Καρδιοαναισθησιολογικού και Καρδιοχειρουργικής Εντατικής Μονάδας, με άμεση πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Εδώ και δύο χρόνια η δύναμη του Καρδιολογικού Τμήματος είναι έξι γιατροί (από 11), ενώ το Καρδιο-αναισθησιολογικό Τμήμα, η αχίλλειος πτέρνα του Κέντρου, εξακολουθεί να διαθέτει μόνον μία έμπειρη γιατρό και μία βοηθό της, ενώ τέσσερα χρόνια πριν διέθετε πέντε γιατρούς και διευθύντρια.

Επιπλέον έχει χάσει την διοικητική και επιστημονική του αυτοτέλεια, αφού η θέση της διευθύντριάς του που συνταξιοδοτήθηκε, δεν προκηρύχτηκε σκοπίμως, ώστε να υπαχθεί στο γενικό αναισθησιολογικό τμήμα με ότι αρνητικές για τη λειτουργία του συνέπειες είχε αυτό. Από τους νοσηλευτές της Καρδιοχειρουργικής Εντατικής Μονάδας έχουν επιστρέψει μόνον οι μισοί, αφού Σήμερα, όχι μόνο δεν υπάρχει επιπλέον προσωπικό, αλλά η Διοίκηση του νοσοκομείου πήρε νοσηλευτές από το ήδη υποστελεχωμένο Κέντρο, για να στελεχώσει άλλα τμήματα!

Ένα ακόμη παράδοξο γεγονός που καταγγέλλει το προεδρείο του συλλόγου είναι ότι ενώ η Καρδιολογική κλινική στεγαζόταν σε ξεχωριστό τμήμα στον 3ο όροφο του Νοσ. Παίδων «Η Αγία Σοφία», η Διοίκηση το έκλεισε πριν από δύο χρόνια και το κρατά κλειστό ως σήμερα, με αποτέλεσμα τα καρδιοπαθή παιδιά να νοσηλεύονται μαζί με ασθενείς άλλων δύο κλινικών, Πλαστικής και Ουρολογικής. Ως γνωστόν, στην Πλαστική νοσηλεύονται και παιδιά με εγκαύματα, ενώ στην Ουρολογική τα περιστατικά δεν είναι άσηπτα.

Θάλαμοι για κλάματα

Ακόμη, οι θάλαμοι νοσηλείας, ενώ εκ κατασκευής είναι μονόκλινοι, οι υπεύθυνοι τους έχουν μετατρέψει σε δίκλινους Το γεγονός αυτό εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για την υγεία τους. Ταυτόχρονα, δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα διαθεσιμότητας, αφού καταλαμβάνονται πιο εύκολα από τους περισσότερους ασθενείς των άλλων συστεγαζόμενων κλινικών και τα καρδιοχειρουργημένα παιδιά δεν έχουν πού να μεταφερθούν! Έτσι αναγκάζονται συχνά να παραμείνουν στην εντατική για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ' όσο απαιτείται κανονικά, μέχρι να βρεθεί θέση σε θάλαμο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στον αέρα όσοι πλήρωσαν από την τσέπη τους ιδιωτικές κλινικές! Άδωνις: «Δεν αναγνωρίζω τη διαδικασία»!

Οι πρώτες λίστες σήμερα για κινητικότητα, συγχωνεύσεις νοσοκομείων περιφέρειας, «νέο ΕΟΠΥΥ»!

Ξανά το απόγευμα ανοικτά τα φαρμακεία στην Αθήνα! Επανέρχεται η μεσημεριανή διακοπή

Εκτός ΕΟΠΥΥ 59 γιατροί για υπερσυνταγογράφηση!