Σοκ: Άλλο ένα παιδί νεκρό από γρίπη!

  • Iatropedia
Έντονη ανησυχία προκαλεί θάνατος ενός 6χρονου αγοριού από τη Θεσσαλονίκη, το οποίο πιθανώς έχασε τη ζωή του από τον ιό της γρίπης.

Το άτυχο παιδί, που πήγαινε σε νηπιαγωγείο του Δήμου της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, έφυγε από τη ζωή από ραγδαία εξελισσόμενη ιογενή λοίμωξη. Οι υποψίες ότι μπορεί η λοίμωξη να οφειλόταν στον ιό Η1Ν1 προέκυψαν μετά τα πρώτα αποτελέσματα της νεκροψίας. Όμως θα χρειαστούν 20 ημέρες για να επιβεβαιωθούν οι υποψίες αυτές.

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, Ματθαίο Τσούγκα, ο οποίος έκανε τη νεκροψία την περασμένη Δευτέρα, οι πνεύμονες του παιδιού παρουσίαζαν ολική πύκνωση με συνέπεια να μην μπορεί να αναπνεύσει και να καταλήξει από ανακοπή.

Πριν από λίγες ημέρες άλλο ένα αγοράκι 5 ετών, που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού με βαριά ίωση, έχασε τη ζωή του, καθώς υπέστη πολυοργανική ανεπάρκεια και νεκρωτική εγκεφαλοπάθεια. Το παιδί που δεν εμφάνιζε συνοδό νόσημα, είχε προσβληθεί από γρίπη τύπου Η3Ν2.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ ήδη 7 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους φέτος από τον ιό της γρίπης ενώ τα τρία ήταν παιδιά.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει εισέλθει σε περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης από τις 23/1/2012, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στις επόμενες 3-4 εβδομάδες. Τα επικρατούντα στελέχη του ιού γρίπης που κυκλοφορούν στη χώρα μας είναι μέχρι τώρα ο υπότυπος Α(Η3Ν2) και ο τύπος Β.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία ανεξαρτήτως παραγόντων κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.