Σοκ: 3 δισ. άνθρωποι χωρίς εμβόλια κορονοϊού επειδή δεν υπάρχουν αρκετά ψυγεία για την συντήρησή τους

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κορονοϊός
Από την παραγωγή του στο εργοστάσιο έως την χορήγησή του μέσω σύριγγας, το κάθε εμβόλιο πρέπει να διατηρείται σε περιβάλλον αποστειρωμένης ψύξης για να φτάσει με ασφάλεια στον τελικό αποδέκτη.

Το ίδιο προφανώς ισχύει και για τα εμβόλια κορονοϊού. Ωστόσο, παρά τα μεγάλα βήματα στον εξοπλισμό των αναπτυσσόμενων χωρών για τη διατήρηση της λεγόμενης «ψυχρής αλυσίδας» για τα εμβόλια, τα μεγάλα βήματα στον εξοπλισμό των αναπτυσσόμενων χωρών για τη διατήρηση της λεγόμενης «ψυχρής αλυσίδας» για τα εμβόλια. Ως εκ τούτου έχουν σοβαρό πρόβλημα προμήθειας, συντήρησης και διανομής των εμβολίων για τη νόσο COVID-19.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι πιο φτωχοί άνθρωποι στον κόσμο πιθανώς θα είναι οι τελευταίοι που θα εμβολιαστούν έναντι στον κορονοϊό. Το σύστημα της ψυχρής αλυσίδας στις πιο φτωχές χώρες δεν είναι δομημένο για να διαχειριστεί εμβολιασμούς σε τόσο μεγάλη κλίμακα.

Εμβόλια κορονοϊού: Ούτε για τις αναπτυγμένες χώρες θα είναι απλή η συντήρηση και διανομή στον κόσμο

Η διατήρηση της ψυχρής αλυσίδας για τα εμβόλια κορονοϊού δεν θα είναι εύκολη ούτε για τις πλουσιότερες χώρες, ειδικά όταν πρόκειται για εμβόλια που απαιτούν υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες περίπου μείον 70 βαθμών Κελσίου. Εμπειρογνώμονες στον τομέα του εφοδιασμού εμβολίων λένε ότι το μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Κεντρικής Ασίας και της Λατινικής Αμερικής δεν διαθέτουν την υποδομή για τη διατήρηση ακόμη και συμβατικών εμβολίων.

Μια μικρή ιατρική κλινική έξω από την πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο που πέρασε σχεδόν ένα χρόνο χωρίς ψυγείο εμβολίων είναι ο αντιπροσωπευτικός μικρόκοσμος για το πώς μπορεί να σπάσει η ψυχρή αλυσίδα. Η κλινική δεν μπόρεσε να κρατήσει τα εμβόλια που είχε μόλις το ψυγείο της χάλασε το περασμένο φθινόπωρο. Από τότε, τα μέλη του προσωπικού χρησιμοποιούν μοτοσικλέτες για να πάνε να πάρουν φιαλίδια εμβολίων από ένα νοσοκομείο στην πρωτεύουσα της χώρας και επιστρέφουν όσο πιο γρήγορα μπορούν για να κάνουν οι άνθρωποι τα εμβόλια.

Για τη διατήρηση της ψυχρής αλυσίδας στις αναπτυσσόμενες χώρες, διεθνείς οργανισμοί έχουν επιβλέψει την εγκατάσταση δεκάδων χιλιάδων ψυγείων εμβολίων με ηλιακή ενέργεια. Η διατήρηση των ευαίσθητων στη θερμοκρασία εμβολίων απαιτεί επίσης αξιόπιστο ηλεκτρισμό, ασφαλές οδικό δίκτυο και καλό σχεδιασμό.

Για φτωχές χώρες όπως η Μπουρκίνα Φάσο, η καλύτερη ευκαιρία για προμήθεια εμβολίων κορονοϊού είναι μέσω της πρωτοβουλίας COVAX, με επικεφαλής τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον οργανισμό εμβολίων GAVI. Τα προβλήματα στην ψυχρή αλυσίδα ξεκινούν μόλις ένα εμβόλιο φύγει από το εργοστάσιο. Τα φορτηγά πλοία είναι πολύ αργά για την μεταφορά εμβολίων με περιορισμένη διάρκεια ζωής. Η αεροπορική μεταφορά εμβολίων, τα οποία συντηρούνται σε ψυχρές θερμοκρασίες, κοστίζει πολύ περισσότερο, ενώ και η καθεαυτή κυκλοφορία αεροπορικών φορτίων περιορίζεται από τα μέτρα της κάθε χώρας που σχετίζονται με πανδημία.

Εμβόλιο κορονοϊού: Τα νούμερα που τρομάζουν και ο κίνδυνος κλοπών για διάθεση στην μαύρη αγορά

Η γερμανική εταιρεία εφοδιαστικής, DHL, η οποία έχει επεκτείνει την ψυκτική αποθήκευσή της ως απάντηση στην πανδημία, εκτιμά ότι θα απαιτηθούν 15.000 πτήσεις φορτίων παγκοσμίως αποκλειστικά για την μεταφορά εμβολίων κορονοϊού.

Για κάθε κενό στην ψυχρή αλυσίδα «πρέπει να βρούμε μια γέφυρα», δήλωσε η επικεφαλής εμπορικής διευθύνσεως της DHL, Katja Busch. Τα εμβόλια κορονοϊού θα είναι ένα από τα πιο περιζήτητα προϊόντα στον κόσμο, επομένως η κλοπή τους για διάθεση στην μαύρη αγορά είναι επίσης ορατός κίνδυνος.

«Δεν μπορούν τα εμβόλια να παραμείνουν για πολύ στον δρόμο στις φτωχές χώρες διότι θα γίνουν απόπειρες κλοπών και τα εμβόλια μπορεί να χαλάσουν. Ακόμα χειρότερα, οι κλέφτες θα προσπαθήσουν να τα διανείμουν χωρίς καμία γνώση ασφάλειας«, δήλωσε ο Glyn Hughes, παγκόσμιος επικεφαλής φορτίου για η Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών.

Ένας ερευνητής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, ο Tinglong Dai, ο οποίος ειδικεύεται στην εφοδιαστική προϊόντων υγειονομικής περίθαλψης, δήλωσε ότι θα χρειαστεί δημιουργικότητα για να διατηρηθεί ανέπαφη η ψυχρή αλυσίδα, ενώσω τα εμβόλια κορονοϊού θα διανέμονται σε παγκόσμια κλίμακα. Ο οργανισμός GAVI και η UNICEF έχουν πειραματιστεί με τη χορήγηση εμβολίων μέσω drone. Η μεγαλύτερη εταιρεία αποθήκευσης κρύων τροφίμων στην Ινδία έχει δεσμευτεί να αφιερώσει χώρο για εμβόλια.

«Από τη στιγμή που μπορούμε μεταφέρουμε παγωτό, μπορούμε να μεταφέρουμε και εμβόλια», δήλωσε ο Dai.

«Αν έπρεπε να εμβολιαστούμε ενάντια στον κορονοϊό αυτήν τη στιγμή, θα ήταν αδύνατο να τα καταφέρουμε», δήλωσε ο Jean-Claude Mubalama, επικεφαλής υγείας και διατροφής της UNICEF για την Μπουρκίνα Φάσο.

Πηγή: https://medicalxpress.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Το χρονοδιάγραμμα για το εμβόλιο ανακοίνωσε ο Έλληνας CEO της Pfizer

Κορονοϊός: Υποφέρουν για μήνες και οι νέοι που αρρωσταίνουν

Σοκ: Ακόμα και από κατεψυγμένα προϊόντα μπορεί να μεταδοθεί ο κορονοϊός