Smarthink, η νέα υπηρεσία από το Φυσικό Αέριο που αλλάζει τη ζωή μας

  • Iatropedia newsroom
Το 1ο Smart Home Οικοσύστημα έξυπνης διαχείρισης και εξοικονόμησης ενέργειας για το σπίτι, με Τεχνητή Νοημοσύνη είναι γεγονός.

Η νέα αυτή υπηρεσία απευθύνεται σε όλους τους οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, ανεξάρτητα από τον πάροχο που έχουν επιλέξει για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών.

Πρόκειται για μια νέα καινοτόμα τεχνολογία, βασισμένη στην Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence) και έρχεται να αλλάξει τη ζωή μας.

Η υπηρεσία Smarthink μαθαίνει από τις ανάγκες και τις συνήθειες του χρήστη και προσαρμόζεται εύκολα σε αυτές, προσφέροντας άνεση, εξοικονόμηση, ασφάλεια αλλά και απομακρυσμένη διαχείριση.

Τι είναι το Smarthink

Επενδύοντας στην καινοτομία και την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, η ομάδα έρευνας και ανάπτυξης του Φυσικού Αερίου Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας δημιούργησε το Smarthink, μια υπηρεσία, η οποία αξιοποιεί στο μέγιστο την τεχνητή νοημοσύνη για τη δημιουργία οικοσυστημάτων Smart Homes.

Μοανδικές λύσεις εξοικονόμησης αλλά και έξυπνης διαχείρισης ενέργειας για όλους τους οικιακούς καταναλωτές, ανεξάρτητα από τον πάροχο που έχετε επιλέξει.

Το Smarthink αποτελείται από το Starter Kit (το οποίο είναι απαραίτητο για την λειτουργία του οικοσυστήματος), ένα mobile application, Υπηρεσία Τεχνητής Νοημοσύνης και Απομακρυσμένης Διαχείρισης, αλλά και άλλες πρόσθετες συσκευές, όπως έξυπνη πρίζα, έξυπνο αισθητήρα χώρου, αισθητήρα πόρτας και παραθύρου, και έξυπνο χειριστήριο κλιματιστικού.

Starter kit

Το Starter kit μαζί με την εφαρμογή αποτελούν το απαραίτητο πρώτο βήμα για το έξυπνο οικοσύστημα ενώ μπορεί να εμπλουτιστεί με πρόσθετες Smarthink συσκευές!

Το Starter kit περιλαμβάνει τις βασικές συσκευές κέντρου ελέγχου του έξυπνου σπιτιού, καιείναι μόνο η αρχή ενός πολυδιάστατου ενεργειακού μέλλοντος που σχεδιάζει το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας.

Το Starter kit αποτελείται από:

– το Gateway, το κέντρο ελέγχου του «Έξυπνου σπιτιού» σου,

– τον μετρητή κατανάλωσης ρεύματος, ο οποίος επιτρέπει να βλέπετε την κατανάλωσή σας σε πραγματικό χρόνο, να εντοπίζετε ποιες συσκευές καταναλώνουν περισσότερο και να έχετε τον απόλυτο έλεγχο του λογαριασμού σας,

– τον έξυπνο θερμοστάτη αφής, ο οποίος ρυθμίζει την επιθυμητή θερμοκρασία του σπιτιού ή/και του νερού, με ένα άγγιγμα στην οθόνη του ή από το κινητό σας,

– τον έξυπνο διακόπτη θερμοσίφωνα, με τον οποίο ελέγχετε τον θερμοσίφωνα, ακόμα και όταν βρίσκεσται εκτός σπιτιού, και βλέπετε σε πραγματικό χρόνο την κατανάλωσή του για μέγιστη άνεση και εξοικονόμηση.

Smarthink app

Το Smarthink mobile app είναι διαθέσιμο για όλα τα smartphones μέσω Google Play και Apple Store, και προσφέρει μοναδικές δυνατότητες, όπως:

– τη διαχείριση όλου του οικοσυστήματος και των συσκευών από το Smartphone σας,

– τη δυνατότητα ρύθμισης σεναρίων και κανόνων για κάθε στιγμή της μέρας και λήψη σχετικών ειδοποιήσεων και προτάσεων για την δική σας άνεση και εξοικονόμηση,

– την παρακολούθηση της κατανάλωσης των μεμονωμένων συσκευών σας, σε πραγματικό χρόνο, αλλά και της συνολικής κατανάλωσης του χώρου σας (με τη χρήση τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ),

– την εύκολη πλοήγηση με κατανοητές επεξηγήσεις και διαδραστικά γραφήματα κατανάλωσης,
– την πρόβλεψη του μηνιαίου λογαριασμού ρεύματος.

Υπηρεσία Τεχνητής Νοημοσύνης και Απομακρυσμένης Διαχείρισης (ΑΙ)

Δεν χρειάζεται να είστε ειδικός στην τεχνολογία για να εκμεταλλευτείτε στο μέγιστο. τις δυνατότητες που σας προσφέρει το Smarthink, καθώς με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης, μπορείτε να απολαμβάνετε τις έξυπνες προτάσεις που διαμορφώνει συνεχώς το σύστημα ΑΙ, πώς να εξοικονομήσετε ενέργεια, με όποιον πάροχο ρεύματος κι αν έχετε επιλέξει να συνεργάζεσται.

Η υπηρεσία Smarthink περιλαμβάνει ειδικούς αλγόριθμους, οι οποίοι μέσω της εφαρμογής μελετούν τις συνήθειες του χρήστη, μαθαίνουν τα επίπεδα άνεσής του (Θερμοκρασία, Φωτισμός) και καταλήγουν σε προσωποποιημένες δράσεις εξοικονόμησης χωρίς να επηρεάζουν τις συνήθειες και συνθήκες άνεσης του νοικοκυριού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αλγόριθμοι χρειάζονται δεδομένα μερικών εβδομάδων (4-6 εβδομάδες) για να αρχίσουν να λειτουργούν πλήρως, ενημερώνονται και βελτιώνονται συνεχώς μέσα από την καθημερινή χρήση του οικοσυστήματος Smarthink, ενώ ο χρήστης έχει την δυνατότητα να παρέμβει στο σύστημα κατά βούληση.

Εξοικονόμηση και απόσβεση

Η πραγματική εξοικονόμηση που προκύπτει, βάσει υπολογισμών που προέκυψαν από πιλοτικές οικίες στις οποίες χρησιμοποιήθηκε το Smarthink φτάνει το 19,8% για μια 4μελή οικογένεια ή 15,3% για ένα ζευγάρι. Σύμφωνα με τους ίδιους υπολογισμούς, η απόσβεση του κόστους με τις τρέχουσες τιμές της ενέργειας, γίνεται σε 8 μήνες για μια τετραμελή οικογένεια και 13 μήνες για τα μικρότερα νοικοκυριά.