Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο ομότιμος καθηγητής Καρδιολογίας Ιωάννης Νανάς

  • Ρούλα Τσουλέα
Ιωάννης Νανάς
Ο καταξιωμένος καθηγητής υπηρέτησε με ήθος και ανιδιοτέλεια την Ιατρική, είχε σημαντικό διδακτικό και ερευνητικό έργο, ενώ διακρίθηκε και για το φιλανθρωπικό έργο εντός και εκτός Ελλάδος.

Την βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια του ομότιμου καθηγητή Καρδιολογίας Ιωάννη Νανά, ο οποίος σκοτώθηκε σε τροχαίο στις 24 Αυγούστου 2022, εκφράζει σε ανακοίνωσή του το διοικητικό συμβούλιο της Εταιρείας Μελέτης & Έρευνας της Καρδιακής Ανεπάρκειας (ΕΜΕΚΑ).

Όπως αναφέρει, ο εκλιπών υπήρξε «ανυστερόβουλος υπηρέτης της ιατρικής επιστήμης» και «σημάδεψε, όσο λίγοι, την Καρδιολογία της χώρας».

O Δρ. Ιωάννης Ν. Νανάς ήταν ομότιμος καθηγητής Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της εταιρείας KARDIATEC AE, η οποία έχει ως στόχο την ανάπτυξη της συσκευής υποβοήθησης της αριστερής κοιλίας PULVAD για ασθενείς με τελικού σταδίου καρδιακή ανεπάρκεια.

Με παρότρυνση του μέντορα του καθ. Σ. Μουλόπουλου μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο της Utah στο Τμήμα Τεχνητών Οργάνων υπό τον καθηγητή William Kolff. Εκεί έλαβε μεγάλη εμπειρία στη λειτουργία της τεχνητής καρδιάς αναπτύσσοντας σημαντικό πειραματικό έργο. Το 1986 επέστρεψε στη Θεραπευτική Κλινική του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», όπου συνέχισε το κλινικό έργο του και οργάνωσε το πρώτο Ιατρείο Καρδιακής Ανεπάρκειας.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ο Ιωάννης Νανάς άρχισε το πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα.  Εισήγαγε επίσης την πρωτογενή αγγειοπλαστική, τη μηχανική υποβοήθηση της κυκλοφορίας και πολλές ακόμα καινοτόμες  κλινικές πράξεις.

Την ίδια περίοδο ανέλαβε την εμφύτευση της συσκευής υποβοήθησης της αριστερής κοιλίας PULVAD σε ασθενείς. Έκτοτε εργάστηκε για την προώθησή της πρώτης τεχνητής καρδιάς εν Ελλάδι, μιας συσκευής εξ ολοκλήρου δικής του επινόησης για την αντιμετώπιση ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια.

Σημαντικό διδακτικό και ερευνητικό έργο

Ταυτοχρόνως, ο Ιωάννης Νανάς ανέπτυξε σημαντικό διδακτικό και ερευνητικό έργο (περισσότερες από 14.000 αναφορές και περισσότερες από 300 πλήρεις εργασίες) στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ. Επιπλέον, εκπαίδευσε μεγάλο αριθμό καταξιωμένων Ελλήνων καρδιολόγων.

Το 2017 τιμήθηκε από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία για το έργο του στην  Ελλάδα. Ήταν ιδρυτής του Σωματείου ΚΕΔΑΣ (Κέντρο Διεθνούς Αλληλεγγύης και Συνεργασίας «Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός»), με φιλανθρωπικό έργο στην Υποσαχάρια Αφρική, συγκεκριμένα στην Ουγκάντα και την Τανζανία όπου ανεγέρθησαν δύο νοσοκομεία, σχολεία και μικρά αγροτικά ιατρεία.

Ο Ιωάννης Νανάς διατέλεσε επίσης πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης & Έρευνας της Καρδιακής Ανεπάρκειας (ΕΜΕΚΑ) από το 2007 έως το 2011.

«Αξιοπρεπής, με απαράμιλλο ήθος, πρότυπο βίου, μας αφήνει μια σημαντική πνευματική κληρονομιά. Το αποτύπωμά του θα μείνει ανεξίτηλο στις καρδιές όλων μας. Ο πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΜΕΚΑ εκφράζουν στη σύζυγο και τους οικείους του τα βαθιά τους συλλυπητήρια. Τα αισθήματα και η σκέψη μας είναι μαζί τους», καταλήγει η ανακοίνωση.