Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ποια είναι τα συμπτώματα

  • Iatropedia
Η σκλήρυνση κατά πλάκας (MS) είναι μια αυτοάνοση διαταραχή όπου ο οργανισμός αντιλαμβάνεται τη δική του μυελίνη (το περίβλημα γύρω από τα νεύρα) ως εισβολέα και επιτίθεται αυτό, όπως θα ήταν ένας ιός ή άλλα ξένα μολυσματικό παράγοντα.

Η κατάσταση αυτή προκαλεί φλεγμονή και εκφυλισμό της μυελίνης και μπορεί να οδηγήσει σε απομυελίνωση.

Αυτή η συνέπεια κάνει τα ηλεκτρικά ερεθίσματα να ταξιδεύουν πιο αργά κατά μήκος των νεύρων με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της λειτουργίας στις διαδικασίες του σώματος όπως η όραση, η ομιλία, το περπάτημα, το γράψιμο, και τη μνήμη.

Είναι κληρονομική;

Ενώ η σκλήρυνση κατά πλάκας δεν είναι κληρονομική, οι γενετιστές αναφέρουν ότι παίζει κάποιο ρόλο. Στις ΗΠΑ, οι πιθανότητες εμφάνισης της ΣΚΠ είναι μία στις 750 περιπτώσεις.Έχοντας ένα συγγενή πρώτου βαθμού (γονέα, αδελφό) ο κίνδυνος αυξάνεται έως και 5%.

Ποια είναι τα είδη της σκλήρυνσης κατά πλάκας;

Υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί τύποι σκλήρυνσης κατά πλάκας που έχουν εντοπιστεί και κάθε τύπος μπορεί να έχει συμπτώματα που κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά.

Ποια είναι τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας;

Τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας μπορεί να είναι μονά ή πολλαπλά και μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά σε ένταση . Αυτά περιλαμβάνουν:

Κούραση

Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα

Αδυναμία

Ζάλη ή ίλιγγο

Σεξουαλική δυσλειτουργία

Πόνος

Συναισθηματική αστάθεια

Δυσκολία στο βάδισμα

Μυϊκούς σπασμούς

Προβλήματα όρασης της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου προβλήματα

Γνωστικές αλλαγές

Κατάθλιψη

Πώς εντοπίζεται;

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι συχνά δύσκολο να εντοπιστεί αφού τα συμπτώματα μπορεί να μοιάζουν με άλλες ασθένειες. Συχνά διαγιγνώσκεται με τη διαδικασία αποκλεισμού – δηλαδή, αποκλείοντας άλλες νευρολογικές ασθένειες.

πηγη:http://www.medicinenet.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πως χτυπά η σκλήρυνση κατά πλάκας τους ενήλικες