Σκληρή κόντρα υπουργείου γιατρών για το Αγία Σοφία

  • Iatropedia
Στην αντεπίθεση πέρασαν οι καρδιοχειρουργοί του Αγία Σοφία που τέθηκαν σε αργία με αφορμή καταγγελίες ότι καβγάδιζαν στο χειρουργείο πάνω από τους ναρκωμένους μικρούς ασθενείς. Μιλούν για διασυρμό και προσπάθεια για μεταφορά των ασθενών στον ιδιωτικό τομέα.

Η σκληρή κόντρα ξεκίνησε με αφορμή την πειθαρχική παραπομπή των εμπλεκομένων Παιδοκαρδιοχειρουργών που αποφάσισε η διοίκηση του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» με τη σύμφωνη γνώμη της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, ενώ τους επιβλήθηκε και αναστολή άσκησης των καθηκόντων τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η απόφαση ελήφθη με κριτήριο τα σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα των εμπλεκομένων, όπως παράβαση δεοντολογίας και παράβαση ιατρικού κώδικα.

Πάντως, οι δύο καρδιοχειρουργοί διέψευσαν κατηγορηματικά, ως μη γενόμενα, τα όσα υποστήριξε στη Βουλή ο Ανδρέας Λοβέρδος, χαρακτηρίζοντας τα προσβλητικά και συκοφαντικά.

Οι δύο χειρουργοί θέτουν ζήτημα αξιοπιστίας των πληροφοριοδοτών του Υπουργού Υγείας και διασταύρωσης των πληροφοριών, ενώ αναρωτιούνται σε ποιό πόρισμα ΕΔΕ βασίστηκε ο Υπουργός ή μήπως είναι σκοπός του υπουργείου και της διοίκησης του νοσοκομείου να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες από την απόφαση κατάργησης του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρο του «Αγία Σοφία» προς όφελος του ιδιωτικού τομέα.

Την ίδια ώρα, το Ωνάσειο διέψευσε τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι γονείς των παιδιών με καρδιολογικά προβλήματα, που μεταφέρθηκαν από το Παίδων «Αγ. Σοφία» επιβαρύνονται με πρόσθετες δαπάνες. Η εισαγωγή και νοσηλεία καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ για τα ανασφάλιστα παιδιά η δαπάνη βαρύνει το Ελληνικό Δημόσιο, αναφέρει η ανακοίνωση του Ωνασείου.

Για διασυρμό των γιατρών χωρίς καν να έχουν απολογηθεί κάνει λόγο η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ). Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας: «Ούτε στις χειρότερες δικτατορίες δεν καταδικάζουν κάποιον χωρίς να του ζητήσουν – έστω για τα μάτια του κόσμου- να απολογηθεί. Κι όμως, στο ΕΣΥ του συνταγματολόγου Α. Λοβέρδου θέτουν επιστήμονες σε αργία και τους δρομολογούν με συνοπτικές διαδικασίες για το πειθαρχικό συμβούλιο αναπολόγητους, σε μια επίδειξη ισχύος και ακραίας πολιτικής χυδαιότητας. Οι καρδιοχειρουργοί του Νοσοκομείου Παίδων «Αγ. Σοφία» διασύρθηκαν με τον πλέον επαίσχυντο τρόπο από τον υπουργό Υγείας στη Βουλή και σήμερα ανέλαβαν ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Παπασάββας και ο γνωστός από ανάλογα κατορθώματα Α. Μουσιώνης να παίξουν το ρόλο του εκτελεστικού αποσπάσματος».