Σκάνδαλο με δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για πρόγραμμα τηλεϊατρικής

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Στο Κακουργιοδικείο παραπέμπονται ένας πρώην πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Υγείας και Πρόνοιας Βορείου Αιγαίου και άλλα 4 μέλη του ειδικού λογαριασμού του τότε ΠΕΣΥ, κατηγορούμενοι για απιστία σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, σε βαθμό κακουργήματος.

Οι πέντε κατηγορούνται για την διασπάθιση ποσού που αγγίζει το 1 εκατ. ευρώ και το οποίο φέρεται να διατέθηκε σε πρόγραμμα τηλεϊατρικής για τα νησιά. Παρά τις υποσχέσεις όμως, το  μηχάνημα έμεινε στη συσκευασία του και καταστράφηκε, χωρίς ποτέ να λειτουργήσει.

Την υπόθεση είχε δημοσιοποιήσει αρχικά τον Φεβρουάριο του 2004 ο δημοσιογράφος Στρατής Μπαλάσκας, στην εφημερίδα «Εμπρός» της Μυτιλήνης. Από τότε, το πρόγραμμα της τηλεϊατρικής,  αποτέλεσε τέσσερις φορές αντικείμενο ελέγχου. Δύο φορές ερευνήθηκε από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) του υπουργείου Υγείας, μία φορά από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και μία φορά από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).

Τι είχε αποκαλυφθεί

Όπως είχε τότε αποκαλυφθεί από την δημοσιογραφική έρευνα, το πρόγραμμα τηλεϊατρικής που προώθησε ο τότε πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Υγείας και Πρόνοιας Βορείου Αιγαίου, δεν ήταν παρά προγράμματα software που είχαν τοποθετηθεί στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, επί προηγούμενης προεδρίας του στο Β΄ ΠεΣΥΠ Αττικής και τα οποία βρήκαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν ως καινούργια. Επρόκειτο επίσης και για μηχανήματα, οθόνες και υπολογιστές, που δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ και τελικά χάλασαν.

Στο σύνολό τους, τα παραπάνω φέρονται να αγοράστηκαν συνολικά με 1,2 εκατ. ευρώ. Όπως είχε προκύψει από την πρώτη έκθεση του ΣΕΥΥΠ, από τον Μάιο του 2004 ακόμα, ο κατηγορούμενος πρόεδρος του ΠΕΣΥΠ και δύο συνεργάτες του φέρονται να προέβησαν σε παρατυπίες, αλλά και παρανομίες στην διαχείριση των κονδυλίων του προγράμματος, όπως και σε πιέσεις σε διοικητές και άλλα στελέχη νοσοκομείων του Αιγαίου, προκειμένου να αποδεχθούν τις ενέργειές τους όσον αφορούσε στο σύστημα τηλεϊατρικής, αλλά και τη λειτουργία νέου διπλογραφικού συστήματος.

Ωστόσο, τα πορίσματα δεν διαβιβάστηκε στην Δικαιοσύνη. Αντίθετα, του δεύτερου ελέγχου του ΣΕΥΥΠ, επακολούθησε έλεγχος από ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης και τελικά έγινε και έλεγχος από το ΣΔΟΕ. Το σύνολο των παραπάνω πορισμάτων, μαζί με την αναφορά του Γιώργου Κουρέρη, οδήγησαν στην εισαγγελική εντολή για την εξέταση της διάπραξης αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος, η οποία κατέληξε στην απαγγελία κατηγοριών, στην κλήση προς απολογία και τελικά, 13 χρόνια μετά, στην παραπομπή 5 εκ των κατηγορουμένων.

Η έρευνα

 

Η λειτουργία του συστήματος τηλεϊατρικής που πληρώθηκε και ουδέποτε υλοποιήθηκε, περιελάμβανε τα περιφερειακά ιατρεία σε όλα τα μικρονήσια του Βορείου Αιγαίου, καθώς και στην Αγιάσο και την Βολισσό της Χίου. Αυτά θα συνδέονταν με τα Κέντρα Υγείας στο Πλωμάρι, το Πυργί της Χίου και το Καρλόβασι της Σάμου κι αυτά, με τη σειρά τους, με τα πέντε νοσοκομεία του Βορείου Αιγαίου και μέσω δύο κέντρων διαχείρισης, ενός στην Αθήνα και ενός στη Μυτιλήνη, με 24ωρης λειτουργίας βάρδιες τηλεϊατρικής, με τα νοσοκομεία «Σωτηρία» και «Ερυθρός Σταυρός».