Σκάνδαλο με αντικαρκινικά φάρμακα: Βαθιές οι ρίζες του κυκλώματος στο «Λαϊκό»

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Σε 25 συλλήψεις προχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας για την υπόθεση που αφορά το κύκλωμα παράνομης διακίνησης πανάκριβων φαρμακευτικών σκευασμάτων, στο οποίο εμπλέκονται μεταξύ άλλων, γιατροί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί, ιδιοκτήτες φαρμακαποθηκών, διανομείς και άλλα άτομα. Οι συλληφθέντες οδηγούνται σήμερα στον Εισαγγελέα.

Όπως φαίνεται, τα αρχηγικά μέλη του κυκλώματος είναι τέσσερα, ένα εκ των οποίων κατοικεί μόνιμα σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Οι δράστες διακινούσαν τα πανάκριβα αντικαρκινικά φάρμακα, κυρίως σε χώρες του εξωτερικού, ενώ τα κέρδη τους ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ. Το δημόσιο νοσοκομείο όπου εντοπίστηκε μέχρι στιγμή η δράση τους είναι το «Λαϊκό».

Η δράση τους

Τα μέλη του κυκλώματος δραστηριοποιούντο σε δύο νοσοκομεία (από όσο γνωρίζουμε μέχρι αυτήν την στιγμή παρότι γίνονται έρευνες και σε άλλα) και τα διακινούσε στο εξωτερικό σε πολύ υψηλότερες τιμές. Η Οικονομική Αστυνομία, που πραγματοποιεί μεγάλη επιχείρηση από χθες το πρωί, έχει κατασχέσει σημαντικές ποσότητες φαρμάκων και διάφορα χρηματικά ποσά. Η παρουσίαση της υπόθεσης πρόκειται να γίνει σήμερα στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Εξάλλου, πριν από μερικούς μήνες είχε συλληφθεί από την ΕΛΑΣ ένα ζευγάρι από την Αλβανία το οποίο εργαζόταν σε εταιρεία καθαρισμού, και βρέθηκαν στην κατοχή τους πλήθος κλεμμένων αντικαρκινικών φαρμάκων, τα οποία είναι δυνατόν να τα μεταπωλούσαν σε χώρες των Βαλκανίων, μέσω του συγκεκριμένου κυκλώματος.

Λαϊκό Νοσοκομείο

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη «Καλημέρα Ελλάδα» ο πρόεδρος των εργαζομένων, Τ. Αντωνόπουλος,  «αυτή η ιστορία έχει βαθιές ρίζες», και εξήγησε ότι οι δύο συλληφθέντες από το νοσοκομειακό χώρο είναι νοσηλεύτριες που εργάζονται στον τομέα των φαρμάκων.

Διαβάστε τι σχολιάζουν σήμερα από την ΠΟΕΔΗΝ:

Σχετικά με την υπόθεση της παράνομης υφαρπαγής, εμπορίας και διακίνησης ακριβών ογκολογικών φαρμάκων από τα Νοσοκομεία που ερευνά η Οικονομική Αστυνομική Διεύθυνση. Μεγάλη ευθύνη των Διοικητών

Οι Δημόσιες δαπάνες Υγείας είναι 4,8% του ΑΕΠ στο μισό από τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Με βάση αυτά τα μειωμένα κονδύλια χρηματοδοτούνται τα Δημόσια Νοσοκομεία. Η κρατική χρηματοδότηση προς τα Νοσοκομεία κατρακυλάει χρόνο με το χρόνο.

Από την 1/1/2016 επιβαρύνθηκαν οι Προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων με τη χορήγηση των ακριβών φαρμάκων στους ασθενείς που μέχρι τότε χορηγούσε ο ΕΟΠΥΥ.

Εξαιτίας της κακής οικονομικής κατάστασης των Νοσοκομείων κατά περιόδους σταματάει η χορήγηση ογκολογικών φαρμάκων στους ασθενείς.

Και όμως δεν φθάνει το οικονομικό χάλι των Νοσοκομείων έχουμε να αντιμετωπίσουμε και σκάνδαλα.
Η Οικονομική Αστυνομική Διεύθυνση ερευνά σκάνδαλο υφαρπαγής ακριβών ογκολογικών φαρμάκων από τα Νοσοκομεία, τα οποία διακινήθηκαν για ιδίο όφελος από Επαγγελματίες Υγείας.

Εάν αποδειχθεί είναι ασύλληπτο σκάνδαλο. Δεν σέβονται τον πόνο των ασθενών με καρκίνο. Τη μάχη για τη ζωή που δίνουν καθημερινά. Την ταλαιπωρία που υφίστανται να πηγαίνουν από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο προκειμένου να βρουν τα ογκολογικά τους φάρμακα, για να κάνουν χημειοθεραπείες ή άλλες θεραπείες.

Την αγωνία τους που πολλές φορές δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν τα φάρμακα γιατί δεν τα διαθέτουν τα Νοσοκομεία. Πλουτίζουν – κερδοσκοπούν σε βάρος των ασθενών με καρκίνο!!!
Ντροπή.

Όμως η διερεύνηση αυτής της υπόθεσης δεν πρέπει να μείνει επιδερμικά. Το μαχαίρι πρέπει να φθάσει ως το κόκαλο. Καλούμε τη Δικαιοσύνη να προχωρήσει σε βάθος την έρευνα. Όλα στο φως.
Μεγάλη είναι η ευθύνη των Διοικητών των Νοσοκομείων κατά την περίοδο που συνέβησαν οι εν λόγω κλοπές των φαρμάκων.

Ελπίζουμε το σκάνδαλο αυτό να μην αποδειχθεί ότι στοίχισε ζωές ασθενών με καρκίνο ή με άλλη πάθηση.
Δεν δεχόμαστε την κατασυκοφάντηση των λιγοστών εναπομεινάντων εργαζόμενων που πάνω από το όριο της εργασιακής εξουθένωσης, καθημερινά δίνουν μάχη να κρατάνε όρθιο το σύστημα υγείας, τα Δημόσια Νοσοκομεία.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ