Συζητήσεις και…διαφωνίες στην ΕΕ για την τιμολόγηση των φαρμάκων

  • Iatropedia
Υπέρ μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής στην τιμολόγηση φαρμάκου με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης της Ε.Ε. τάχθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ , Κώστας Χρυσόγονος στο πλαίσιο συζήτησης για το φάρμακο που έγινε προ ημερών στο Ευρωκοινοβούλιο.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Ο κ. Χρυσόγονος τονίζοντας την ανάγκη κατάργησης των ευρεσιτεχνιών και των παραγόντων που επιβαρύνουν την τελική τιμή, δήλωσε χαρακτηριστικά «σήμερα στην Ευρώπη έχουμε ολόκληρες στρατιές ανασφάλιστων ή και ασφαλισμένων οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν τα φάρμακά τους, επειδή μειώνονται οι οικονομικές τους δυνατότητες, αλλά και επειδή οι φαρμακοβιομηχανίες απαιτούν ολοένα υψηλότερες τιμές. Είναι ανάγκη για μία ευρωπαϊκή πολιτική τιμολόγησης των φαρμάκων, που θα ενισχύσει την κοινωνική διάσταση της ένωσης και τη δημόσια υγεία. Πρέπει να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση όλων στα φάρμακα».

Την ίδια ώρα, ο Γερμανός ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Γιενς Γκίζεκε, ανέφερε ότι «στην πατρίδα μου τη Γερμανία 500.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από ηπατίτιδα C, ενώ στην Ευρώπη 9.000.000 άνθρωποι υποφέρουν από την ασθένεια. Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε στη μοίρα τους. Δεν πιστεύω όμως, ότι ένα μέτρο που θα ταίριαζε σε κεντρικά σχεδιαζόμενη οικονομία, όπως η ευρωπαϊκή τιμολόγηση ή μία αφαίρεση της ευρεσιτεχνίας, θα έλυνε το πρόβλημα. Σε μία κεντρικά κατευθυνόμενη οικονομία δεν θα υπήρχε κίνητρο επενδύσεων για τη φαρμακευτική βιομηχανία, δεν θα είχαμε αναπτύξει καν μία θεραπεία για την ηπατίτιδα, και σήμερα δεν θα συζητούσαμε καν για την καλύτερη πρόσβαση στα φάρμακα αυτά».

Η διαρκής υπερτιμολόγηση των φαρμάκων στην Ευρώπη εξάλλου, έφερε στο προσκήνιο των συζητήσεων τα γενόσημα με την ανάγκη αύξησης της διείσδυσής τους να αξιολογείται ως επιτακτική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποιες είναι οι προτεραιότητες του νέου υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή

Π.Κουρουμπλής:'' Στήριξη του ελληνικού φαρμάκου και προσλήψεις στο ΕΣΥ''