Σήριαλ έχει γίνει το θέμα με το ιατρικό μισθολόγιο- Νέα αναβολή από το ΣτΕ

  • Iatropedia
Όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Δημήτρης Βαρνάβας μέσω του ygeianet, "λόγω της διενέργειας των εκλογών η συζήτηση στο ΣτΕ για το Ιατρικό Μισθολόγιο, η οποία είχε οριστεί για τις 17 Σεπτεμβρίου, μετατίθεται στις 4 Δεκεμβρίου. Την προσφυγή των Ενώσεων Γιατρών για αποκατάσταση του Ειδικού Ιατρικού Μισθολογίου στηρίζουν στο ΣτΕ τόσο η ΟΕΝΓΕ, όσο και ο ΠΙΣ". Το θέμα, ωστόσο, αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων και διαφωνιών από το 2012 με "θύματα" τους γιατρούς του ΕΣΥ και του ΠΕΔΥ που έχουν δει τα εισοδήματά τους να μειώνονται κατά 50% και την εργασία τους να αυξάνεται κατά 100% την τελευταία 5ετία.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Όταν το ΣτΕ δικαίωσε δικαστικούς και ένστολους σε ό,τι αφορά τις περικοπές των ειδικών μισθολογίων τους και οι γιατροί πίστεψαν ότι το αντίστοιχο θα συμβεί και για τους ίδιους, είχαμε πει πως η απόφαση αυτή μπορεί να οδηγεί σε 3 διαφορετικά σενάρια.

Με τους πανεπιστημιακούς να μην δικαιώνονται το 2014, οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν πτοήθηκαν και προσέφυγαν και για το δικό τους μισθολόγιο.

Τον περασμένο Φεβρουάριο η ΟΕΝΓΕ προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την αποκατάσταση του ειδικού μισθολογίου. Είχαν προηγηθεί, το φθινόπωρο του 2014, 43 προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια της ΟΕΝΓΕ, από κοινού με Ενώσεις γιατρών της χώρας.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί στράφηκαν κατά των διατάξεων του Ν. 4093/2012 και των συναφών με αυτές διατάξεων της υπ’ αριθ. οικ. 2/83408/0022/14.11.2012 αποφάσεως του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, με τις οποίες επήλθαν σημαντικότατες μειώσεις των αποδοχών (βασικού μισθού, επιδομάτων και αποζημιώσεων) των γιατρών του ΕΣΥ.

Αλλά 8 μήνες μετά, οι συνθήκες δεν βοηθούν και η εκδίκαση παίρνει νέα ημερομηνία με τους γιατρούς να περιμένουν και να ελπίζουν απλώς στις πενιχρές εφημερίες Ιουλίου και Αυγούστου που θα λάβουν -αν όλα πάνε καλά- κατά τα τέλη Σεπτεμβρίου.