Σηπτική αρθρίτιδα:Όλα όσα θέλετε να ρωτήσετε!

  • Iatropedia
Η σηπτική αρθρίτιδα εμφανίζεται ολοένα και πιο συχνά σε ηλικιωμένα και ανοσοκατεσταλμένα άτομα και αφορά τη λοίμωξη μίας ή περισσοτέρων αρθρώσεων από διάφορους μικροοργανισμούς. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τα πάντα για τη σηπτική αρθρίτιδα.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Με τον όρο σηπτική αρθρίτιδα εννοούμε την λοίμωξη των αρθρώσεων που προκαλείται από διάφορους παθογόνους μικροοργανισμούς. Εμφανίζεται κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες, καθώς το 45% αυτών που πάσχουν είναι άνω των 65 ετών και είναι επίσης συχνή σε άτομα με ανοσοκαταστολή. Σηπτική αρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί και σε προσθετικές αρθρώσεις. Στα πιο συχνά βακτήρια που προκαλούν οξεία σηπτική αρθρίτιδα περιλαμβάνονται ο Haemophilus influenzae, ο σταφυλόκοκκος και ο στρεπτόκοκκος.

Συνήθως ο ασθενής με σηπτική αρθρίτιδα θα εμφανίζει μία εξαιρετικά επώδυνη άρθρωση, η οποία είναι κόκκινη και ζεστή και δε θα μπορεί να ρίξει το βάρος του σώματός του προς την πάσχουσα πλευρά.

Η σηπτική αρθρίτιδα εμφανίζεται ξαφνικά (συνήθως μέσα σε δύο εβδομάδες), σε αντίθεση με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα ή την οστεοαρθρίτιδα, που έχουν μία πιο ύπουλη και χρόνια πορεία.

Η σηπτική αρθρίτιδα παρουσιάζεται συνήθως ως μονοαρθρίτιδα, δηλαδή αφορά μία μόνο άρθρωση. Αντίθετα η αντιδραστική αρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα τείνουν να επηρεάζουν περισσότερες αρθρώσεις.

Παρά το γεγονός ότι κάθε άρθρωση μπορεί να επηρεαστεί, συνήθως η σηπτική αρθρίτιδα εμφανίζεται στους ενήλικες στο γόνατο και στο ισχίο στα παιδιά.

Πολλές φορές η σηπτική αρθρίτιδα συγχέεται με την ουρική αρθρίτιδα, λόγω των παρόμοιων συμπτωμάτων. Δηλαδή και στις δύο η εμφάνιση είναι οξεία και συνήθως αφορούν μία μόνο άρθρωση. Στην ουρική αρθρίτιδα όμως συνήθως επηρεάζεται πρώτα το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού, αλλά αυτό δε σημαίνει οτι δεν μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του ποδιού, στον αστράγαλο, στο γόνατο, στον καρπό, στον αγκώνα και στις μικρές αρθρώσεις των χεριών.

Ένας ασθενής με σηπτική αρθρίτιδα μπορεί να έχει γενική κακουχία και να εμφανίζει πυρετό με ρίγος, αλλά είναι δυνατό να παρατηρείται μόνο δεκατική πυρετική κίνηση.

Η σηπτική αρθρίτιδα αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά για μακρό χρονικό διάστημα. Η χορήγηση των αντιβιοτικών γίνεται αρχικά ενδοφλεβίως και στη συνέχεια από το στόμα. Αν η σηπτική αρθρίτιδα αφορά μία προσθετική άρθρωση μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr