Συνεδριάζει η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων! Τι αλλάζει στα φάρμακα

  • Iatropedia
Νέες αλλαγές και διορθώσεις αναμένεται να γίνουν στις τιμές των φαρμάκων που ανακοινώθηκαν μόλις πριν λίγες ημέρες.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Το νέο διορθωτικό δελτίο τιμών φαρμάκων αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες καθώς συνεδριάζει σήμερα Παρασκευή η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων ώστε να αλλάξει τα λάθη που είχαν γίνει στην τιμολόγηση. Λάθη που προκάλεσαν αντιδράσεις στις φαρμακευτικές εταιρείες αλλά και προβλήματα στη διάθεση των φαρμακευτικών προϊόντων. Πολλές εταιρείες μάλιστα είχαν επισημάνει ότι αν δεν άλλαζαν οι τιμές ενδεχομένως και να προχωρούσαν σε απόσυρση των φαρμάκων τους.

Βέβαια δεν είναι μόνο η τιμολόγηση το πρόβλημα της φαρμακευτικής πολιτικής. Η θετική λίστα φαρμάκων που δημιούργησε ομαδοποίηση θεραπειών προκάλεσε νέες αυξήσεις για τις τσέπες των ασθενών αλλά και αποκλεισμό από συγκεκριμένα σκευάσματα τα οποία πλέον δεν αποζημιώνονται.

Από την άλλη όλη η αγορά είναι σε αναμονή για το πότε θα μπούνε στα ράφια των ελληνικών φαρμακείων νέα καινοτόμα φάρμακα αλλά και νέα γενόσημα.
Ενδεικτικό της στασιμότητας που επικρατεί είναι το γεγονός ότι εδώ και δύο χρόνια οι Έλληνες ασθενείς δεν έχουν πάρει κανένα νέο καινοτόμο φάρμακο σε αντίθεση με άλλους Ευρωπαίους ασθενείς, καθώς τα σκευάσματα που θα μπορούσαν να σώσουν ζωές δεν τιμολογούνται. Γιατί; Προκειμένου να μην αυξηθεί η φαρμακευτική δαπάνη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι αμφίβολο αν και στο επόμενο δελτίο τιμών ενταχθούν τελικά όλα τα νέα καινοτόμα φάρμακα οι αιτήσεις για τα οποία σκονίζονται στα ράφια του υπουργείου υγείας εδώ και δύο χρόνια. Το μόνο βέβαιον είναι ότι θα πάρουν τιμή αρκετά γενόσημα καθώς σε αναμονή είναι συνολικά 1200 αιτήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Απίστευτο: Η γραφειοκρατία πετά στο δρόμο 2000 βαριά ασθενείς!

Αναμονή ακόμη και 14 μήνες για αποζημίωση από ΕΟΠΥΥ! Τραγικές οι συνθήκες για ασθενείς

Αυξάνονται οι συμμετοχές σε φάρμακα για χρόνια νοσήματα! Ποιοι ασθενείς πλήττονται

Το φαρμακείο της φύσης.Με τι μοιάζει κάθε φρούτο και τι θεραπεύει. ΦΩΤΟ

Η ινσουλίνη με απλά λόγια. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι διαβητικοί