Συνεχίζεται η σύγχυση με τα φάρμακα! Σε αναμονή για τον νέο τρόπο αποζημίωσης

  • Iatropedia
Από μέρα σε μέρα και από ώρα σε ώρα είναι το υπουργείο Υγείας για το πότε θα εφαρμόσει το νέο σύστημα αποζημίωσης στα φάρμακα με το οποίο οι ασθενείς καλούνται να καταβάλουν εκτός από τη γνωστή συμμετοχή του 25%, άλλα ένα 50% της διαφοράς από την ασφαλιστική τιμή έως τη λιανική. Παρότι το υπουργείο Υγείας είχε προαναγγείλει εδώ και μέρες την αλλαγή του τρόπου αποζημίωσης, αυτός δεν εφαρμόστηκε τελικώς ακόμη δημιουργώντας σύγχυση σε ασθενείς, φαρμακοποιούς και γιατρούς. Παρά την υποτιθέμενη προετοιμασία μηνών, τα στοιχεία και οι τιμές δεν είχαν περαστεί ακόμη αό το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ, ώστε να μπορούν να ενσωματωθούν στη συνέχεια και στα φαρμακεία.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Ανέτοιμο απεδείχθη για άλλη μια φορά το υπουργείο Υγείας να εφαρμόσει νέο τρόπο αποζημίωσης φαρμάκων το οποίο δεόντως είχε διαφημιστεί από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά.

Όπως ο ίδιος είχε ανακοινώσει εδώ και μέρες και προετοίμαζε εδώ και μήνες, υποτίθεται ότι από χθες θα εφαρμοζόταν ένα νέο σύστημα αποζημίωσης για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Ειδικότερα οι συμμετοχές των ασθενών θα προσαρμοστούν στις νέες τιμές των φαρμάκων ενώ θα πρέπει πλέον να πληρώνουν και τη διαφορά εάν το φάρμακο που θα προμηθεύονται θα είναι ακριβότερο από το ποσό που θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.

Ο Οργανισμός θα αποζημιώνει μόνο την ασφαλιστική τιμή ενός σκευάσματος (ανώτατη τιμή που έχει δοθεί) και αν το φάρμακο είναι ακριβότερο τότε ο ασφαλισμένος θα είναι υποχρεωμένος να πληρώνει και το 50% της διαφοράς μέχρι τη λιανική.

Παρότι όμως η λεγόμενη θετική λίστα με τις νέες τιμές των φαρμάκων και τις ασφαλιστικές προετοιμάζεται εδώ και μήνες, χθες που θα έπρεπε να τεθεί στην πράξη…πήρε νέα αναβολή.

Ο Μάριος Σαλμάς επέρριψε ευθύνες για άλλη μια φορά στις εταιρείες που δεν πρόλαβαν να ετοιμαστούν. Βασική λεπτομέρεια: οι αναβολές για τη νέα τιμολόγηση των φαρμάκων ήταν συνεχείς ενώ και η θετική λίστα καθυστέρησε κάμποσους μήνες να εκδοθεί.

Με την ανακοίνωση όμως ότι ο νέος τρόπος αποζημίωσης θα εφαρμοζόταν από χθες, εκατοντάδες ασθενείς έτρεχαν όλες τις προηγούμενες ημέρες σε γιατρούς και φαρμακεία για να προμηθευτούν τα φάρμακά τους, πριν διπλασιασθεί η συμμετοχή.

Βέβαια ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ξεχνώντας προφανώς ότι πλέον έχουμε διπλασιασμό της συμμετοχής για τους ασφαλισμένους, καθώς μέχρι σήμερα πλήρωναν μόνο το 25% της αξίας ενώ πια πληρώνουν και το 50% της διαφοράς μέχρι τη λιανική, αναφέρει: «Το μέτρο αυτό σύμφωνα με υπολογισμούς της ΗΔΙΚΑ όταν λειτουργήσει ολοκληρωμένα θα μειώσει την δαπάνη από την τσέπη των ασθενών περίπου 50 εκ. τον χρόνο και δεν θα την επιβαρύνει όπως βιάστηκαν ανακριβή δημοσιεύματα να αναφέρουν χωρίς καν να έχουν δει την θετική λίστα».

Παραδέχεται ωστόσο ότι αλλάζουν οι συμμετοχές αλλά πλέον ασθενείς και γιατροί πρέπει να επιλέγουν τα φθηνά φάρμακα ώστε να μην προκύπτει διαφορά στην τιμή και αναγκάζεται ο άρρωστος να πληρώσει και άλλα από την τσέπη του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Παγώνει» αύριο το ΕΣΥ! Χωρίς γιατρούς τα νοσοκομεία

Στους διαδρόμους ασθενείς διασωληνωμένοι! Πεθαίνοντας για ένα κρεβάτι εντατικής

Ποια φάρμακα δίνονται δωρεάν από το φαρμακείο ΕΟΠΥΥ Καλλιθέας. Όλη η λίστα

Πως θα καταλάβουμε ότι το παιδί μας είναι υπερκινητικό;

Μεγάλη έρευνα για την υπογονιμότητα: Ποια τα προβλήματα, και οι λύσεις

Τι είναι η νευρινωμάτωση; ΒΙΝΤΕΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ