Συνεχής η μείωση στην ζήτηση ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας λόγω κρίσης

  • Iatropedia
H κρίση σε συνδυασμό με τις περικοπές στο χώρο της Υγείας, επηρέασαν αρνητικά τον κλάδο της ιδιωτικής υγείας, σύμφωνα με μελέτη της ICAP. Η ιδιωτική δαπάνη για παροχές υγείας πάντως αυτή την στιγμή είναι στο 1/3 της συνολικής δαπάνης υγείας.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Όπως αναφέρει η διευθύντρια οικονομικών και κλαδικών μελετών της ICAP GROUP, κ. Σταματίνα Παντελαίου «η συνολική αγορά των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας από το 2012 και μετά παρουσιάζει συνεχή μείωση, με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 13,5%. Αν και η συνεργασία των ιδιωτικών μονάδων υγείας με τον ΕΟΠΥΥ οδήγησε σε μια τάση αύξησης της ροής ασθενών προς αρκετές μονάδες του κλάδου, ωστόσο η συνεχιζόμενη μείωση των τιμών των ιατρικών υπηρεσιών από αρκετές ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα, σε μια προσπάθεια διατήρησης ή ακόμη και αύξησης της «πελατειακής» τους βάσης, η περαιτέρω μείωση των τιμών των φαρμάκων και κυρίως η επιβολή του νόμου περί clawback και rebate αποτέλεσαν τους κύριους λόγους μείωσης της συνολικής αξίας της αγοράς. Η αγορά των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας εκτιμάται σε 1,4 δις. ευρώ για το 2014».

Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της μελέτης, η Αττική παρουσιάζει την μεγαλύτερη συγκέντρωση, καθώς σ' αυτήν βρίσκεται συγκεντρωμένο το 43% περίπου του συνόλου των νοσοκομειακών κλινών ενώ τα τελευταία 10-15 έτη παρατηρήθηκαν σημαντικές ανακατατάξεις στο χώρο των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, καθώς μικρές περιφερειακές μονάδες απορροφήθηκαν, εξαγοράσθηκαν ή συγχωνεύτηκαν με μεγαλύτερες. Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις μεγάλες μονάδες του κλάδου απέκτησαν διεθνή χαρακτήρα επεκτείνοντας τις εργασίες τους και σε χώρες του εξωτερικού.

Σημαντικός είναι ο αριθμός των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων που λειτουργούν σήμερα στη χώρα, αρκετά εκ των οποίων ανήκουν σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η κυρία Παντελαίου σημειώνει ότι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγείας διαφοροποιούνται μεταξύ τους βάσει ορισμένων χαρακτηριστικών, τόσο ποιοτικών όσο και ποσοτικών. Τα βασικά πεδία ανταγωνισμού μεταξύ των ιδιωτικών μονάδων υγείας εστιάζονται στο επίπεδο του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που διαθέτουν, στην ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν, στην ταχύτητα των υπηρεσιών τους, στη συνεργασία τους με τους διάφορους ασφαλιστικούς φορείς, στο εταιρικό τους μέγεθος και βέβαια στην τιμολογιακή τους πολιτική.

Εξετάζοντας τους ισολογισμούς μεγάλων εταιρειών – ομίλων του κλάδου, διαπιστώνεται η επιβάρυνση βασικών οικονομικών μεγεθών τους το 2013 συγκριτικά με το 2012, η οποία οφείλεται στην «εφαρμογή του νόμου περί rebate και clawback».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ για την πληρωμή των εφημεριών στους γιατρούς ΕΣΥ, ΠΕΔΥ, ΕΚΑΒ