Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Φταίει ή όχι ο υπολογιστής;

  • Iatropedia
Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα δεν αφήνει σε ησυχία τους ασθενείς αφού νίωθουν έντονο πόνο μερα και νύχτα ενώ και η εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας γίνεται ανέφικτη.

Συμπτώματα

Το Σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα αναπτύσσεται με αργούς ρυθμούς. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να αισθανθείτε πόνο ή τσούξιμο ή να νιώθετε ότι σας τσιμπούν βελέονες, όταν κρατάτε διάφορα πράγματα, όπως ένα τηλέφωνο ή ένα βιβλίο, ή κατά την οδήγηση.

Ποιος κινδυνεύει

Οι γυναίκες έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να υποστούν το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα. Ορισμένες καταστάσεις μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο. Αυτές περιλαμβάνουν:

Διαβήτης, ουρική αρθρίτιδα, ο υποθυρεοειδισμός, και η ρευματοειδής αρθρίτιδα

Εγκυμοσύνη

Διάστρεμμα ή κάταγμα του καρπού

Μήπως φταίει ο υπολογιστής;

Είναι κοινή πεποίθηση ότι η συχνή πληκτρολόγηση μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Αλλά στην πραγματικότητα είναι τρεις φορές πιο συχνή μεταξύ των εργαζομένων που χρησιμοποιούν τα χέρια τους γαι να συναρμολογήσουν διάφορα πράγματα ή όσοι χρησιμοποιούν εργαλεία.

Μάλιστα πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι ακόμη και ηχρήση υπολογιστή – έως και επτά ώρες την ημέρα – δεν κάνει τους ανθρώπους πιο πιθανό να αναπτύξουν το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα.

Τι συμβαίνει χωρίς θεραπεία;

Στην αρχή τα συμπτώματα του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα έρχονται και παρέρχονται, αλλά όσο περνά ο χρόνος η κατάσταση επιδεινώνεται.Ο πόνος μπορεί να αντανακλά μέχρι τον βραχίονα και τον ώμο. Αν δεν αντιμετωπιστεί, το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα μπορεί να προκαλέσει στους μυς ατροφία.

Σύνδρομο ή κάτι άλλο;

Λίγες παθήσεις έχουν συμπτώματα που μπορούν να μιμούνται το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα. Αυτές περιλαμβάνουν:

Τραυματισμό των μυών, συνδέσμων ή τενόντων

Αρθρίτιδα του αντίχειρα ή τον καρπό

Νευρικές προβλήματα όπως η διαβητική νευροπάθεια

Ο γιατρός σας θα κάνει εξετάσεις για να αποκλειστούν άλλες παθήσεις.

Η διάγνωση γίνεται με το ηλεκτρομυογράφημα

Ανάπαυση και Ακινητοποίηση

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να φοράτε ένα στήριγμα που περιορίζει την κίνηση. Επίσης . μη-στεροειδή αντι-φλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη, μπορεί να μειώσουν τον πόνο.

πηγή:http://www.webmd.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Μια πονεμένη ιστορία