Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Τι να τρώω και τι όχι

  • Iatropedia
Το Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου παραμένει άγνωστης αιτιολογίας Σύμφωνα με τον Richard H MD , γαστρεντερολόγο στο Σικάγο δεν είναι ακριβώς γνωστά οι αιτίες που προκαλούν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Εάν πάσχετε από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, οι συσπάσεις στα τοιχώματα των εντέρων μπορεί να διαρκούν περισσότερο από το κανονικό, προκαλώντας φυσικό αέριο, φούσκωμα και διάρροια. Ή να συμβεί το αντίθετο.

Ο ρόλος των τροφίμων στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου δεν είναι ακόμη απολύτως κατανοητή, αλλά κάποιοι άνθρωποι έχουν πιο σοβαρά συμπτώματα όταν τρώνε ορισμένα πράγματα.

Οι τροφές που ενοχοποιούνται είναι: σοκολάτα, μπαχαρικά, τα λίπη, τα φρούτα, τα φασόλια, το λάχανο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, το γάλα, τα ανθρακούχα αναψυκτικά και το αλκοόλ για να αναφέρουμε μερικές.

Στρες. Οι περισσότεροι άνθρωποι με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου βρίσκουν ότι τα σημεία και τα συμπτώματα τους είναι χειρότερα ή πιο συχνά κατά τη διάρκεια των περιόδων αυξημένης καταπόνησης, όπως τις πρώτες εβδομάδες σε μια νέα θέση εργασίας.

Ορμόνες. Επειδή οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ορμονικές αλλαγές παίζουν ρόλο σε αυτή την κατάσταση. Πολλές γυναίκες διαπιστώνουν ότι τα σημεία και τα συμπτώματα είναι χειρότερα κατά τη διάρκεια ή γύρω από τις περιόδους εμμηνόρροιας.

Άλλες ασθένειες. Μερικές φορές μια άλλη ασθένεια, όπως ένα επεισόδιο οξείας μολυσματικής διάρροιας (γαστρεντερίτιδα) ή πάρα πολλά βακτήρια στα έντερα (βακτηριακή υπερανάπτυξη), μπορούν να προκαλέσουν το σύνδρομο.

«Ο καλύτερος τρόπος για τη θεραπεία των συμπτωμάτων είναι να μειώσετε το στρες να ακολουθείστε μια υγιεινή διατροφή , να ασκείστε τακτικά και να αποφεύγετε τις τοξίνες

Επειδή τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των ασθενών, δεν υπάρχει ένας κατάλογος των τροφών που επιτρέπονται.

Ευτυχώς, περισσότερο χωρίς γλουτένη προϊόντα κυκλοφορούν στην αγορά κάθε μέρα. Εάν δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς πίτσα, ζυμαρικά, γλυκά, μπισκότα ή εξ ολοκλήρου, μπορείτε να αντικαταστήσετε πάντα με προϊόντα χωρίς γλουτένη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μήπως έχετε ευερέθιστο έντερο;