Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Τι είναι ακριβώς αίτια και συμπτώματα

  • Iatropedia
Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι μια πολύπλοκη διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υπερβολική κόπωση, η οποία δεν μπορεί να εξηγηθεί από οποιαδήποτε υποκείμενη παθολογική κατάσταση. Η κόπωση μπορεί να επιδεινωθεί με τη σωματική ή πνευματική δραστηριότητα, αλλά δεν βελτιώνεται με την ανάπαυση.

Δεν υπάρχει κάποιο ενιαίο ιατρικό τεστ, για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης. Μπορεί να χρειαστούν ποικίλες ιατρικές εξετάσεις για να αποκλειστούν άλλα προβλήματα υγείας που έχουν παρόμοια συμπτώματα. Η θεραπεία για το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης επικεντρώνεται στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Αίτια

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τι ακριβώς προκαλεί το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Μπορεί να είναι ένας συνδυασμός παραγόντων που επηρεάζουν τους ανθρώπους που γεννήθηκαν με κάποια προδιάθεση για τη συγκεκριμένη διαταραχή.

Μερικοί από τους παράγοντες που έχουν μελετηθεί περιλαμβάνουν:

Ιογενείς λοιμώξεις: Επειδή μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μετά από μια ιογενή λοίμωξη, οι ερευνητές επικεντρώνουν τις αναζητήσεις τους στο αν υπάρχουν συγκεκριμένοι ιοί που “πυροδοτούν” τη διαταραχή. Μέχρι στιγμής οι πιο πιθανοί ιοί περιλαμβάνουν τον Epstein-Barr, τον ανθρώπινο έρπητα τύπου-6 και κάποιους τύπους του ιού της λευχαιμίας. Ωστόσο, δεν έχει αποδειχτεί ακόμα επιστημονικά η άμεση σύνδεση κάποιου ιού με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα: Το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων που έχουν σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι συνήθως ελαφρώς εξασθενημένο, αλλά είναι ασαφές αν αυτό είναι αρκετό για να προκαλέσει τη διαταραχή.

Ορμονικές ανισορροπίες: Οι άνθρωποι που έχουν το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, μερικές φορές εκδηλώνουν μη φυσιολογικά επίπεδα ορμονών στο αίμα. Αυτές οι ορμόνες παράγονται στον υποθάλαμο, την υπόφυση ή τα επινεφρίδια. Όμως, η ακριβής σημασία αυτών των ανωμαλιών είναι ακόμα άγνωστη.

Συμπτώματα

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης έχει οκτώ βασικά συμπτώματα, καθώς και το κεντρικό σύμπτωμα που δίνει στην διαταραχή το όνομά του:

Κόπωση

Απώλεια μνήμης ή συγκέντρωσης

Πονόλαιμος

Διόγκωση των λεμφαδένων στο λαιμό ή τις μασχάλες σας

Ανεξήγητος μυϊκός πόνος

Πόνος που μοιάζει “να κινείται από την μία άρθρωση στην άλλη” χωρίς να συνοδεύεται από οίδημα ή ερυθρότητα

Πονοκέφαλος με κυμαινόμενη ένταση

Ύπνος που δεν είναι αρκετός για να σας αναζωογονήσει

Ακραία εξάντληση που διαρκεί περισσότερο από 24 ώρες μετά από σωματική ή διανοητική άσκηση

Πότε πρέπει να δείτε γιατρό

Η κόπωση μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα πολλών ασθενειών, όπως λοιμώξεις ή ψυχολογικές διαταραχές. Σε γενικές γραμμές, δείτε το γιατρό σας εάν έχετε επίμονη ή υπερβολική κόπωση.

http://www.mayoclinic.org/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν η κόπωση…γίνεται χρόνια!

Από τι κινδυνεύετε όταν ο ύπνος δεν έρχεται