Συνδυασμός αντικαρκινικών φαρμάκων συρρικνώνει όγκους μελανώματος αλλά…

  • Iatropedia
Ο συνδυασμός δύο ισχυρών φαρμάκων που «παροτρύνουν» το ανοσοποιητικό να αναγνωρίζει τα καρκινικά κύτταρα ως «ξένα» και να τα απορρίπτει, συρρίκνωσε καρκινικούς όγκους σχεδόν στο 60% των ασθενών με προχωρημένο μελάνωμα. Ωστόσο, τα ερωτήματα σχετικά με την επιβιωσιμότητα, τις παρενέργειες και το κόστος παραμένουν.

Η σχετική μελέτη που διεξήχθη με την συμμετοχή 945 ασθενών με μελάνωμα σε προχωρημένο στάδιο έδειξε ότι ο συνδυασμός των φαρμάκων Ιpilimumab και Νivolumab κατάφερε να αναχαιτίσει την επιδείνωση της κατάστασης στο 58% των περιπτώσεων. Τα φάρμακα αυτής της κατηγορίας μπλοκάρουν το βιολογικό μονοπάτι που χρησιμοποιεί ο καρκίνος ώστε να ξεφεύγει από τις άμυνες του ανθρώπινου οργανισμού και ωθούν το ανοσοποιητικό να αναγνωρίζει και να στοχεύει επιλεκτικά τους όγκους.

Όπως ανέφερε στην επιθεώρηση The New England Journal of Medicine η ερευνητική ομάδα του Δρ. Jedd Wolchock από το Memorial Sloan Kettering Cancer Center στην Ν. Υόρκη, οι καρκινικοί όγκοι σταθεροποιήθηκαν ή συρρικνώθηκαν για ένα διάστημα 11,5 μηνών κατά μέσον όρο. Συγκριτικά, η ίδια μελέτη διεπίστωσε ότι οι όγκοι σταθεροποιήθηκαν ή συρρικνώθηκαν για ένα διάστημα 6,9 μηνών σε άτομα που ελάμβαναν μόνο Νivolumab και 2,9 μήνες σε όσους χορηγήθηκε μόνο Ιpilimumab.

Ωστόσο ο συνδυασμός των φαρμάκων είχε σοβαρές παρενέργειες, όπως τοξικότητα στο ήπαρ, στους περισσότερους από τους μισούς συμμετέχοντες της ομάδας που ελάμβανε και τα δύο φάρμακα (55%) ενώ περίπου το 36% των ασθενών υποχρεώθηκε να διακόψει την θεραπεία. Οι ίδιοι οι ερευνητές επισημαίνουν ότι θα πρέπει να διαπιστωθεί αν τα δεδομένα αποτελεσματικότητας που αναφέρονται στην εν λόγω μελέτη αντικατοπτρίζονται στο συνολικό όφελος επιβίωσης. Επίσης ένα θέμα είναι και το κόστος καθώς οι ισχύουσες τιμές των σκευασμάτων που ανέπτυξε η Bristol-Myers Squibb –η οποία χρηματοδότησε και τις κλινικές δοκιμές– ανεβάζουν το κόστος της θεραπείας σε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια.