Συνάντηση εξπρές σε…αποθήκη χωρίς κλιματισμό! Πως είδε ο Λυκουρέντζος τους γιατρούς

  • Iatropedia
Έτριβαν τα μάτια τους οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) όταν μπήκαν στη αίθουσα που εκλήθησαν να συναντήσουν τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο προκειμένου να του εκθέσουν τα δεκάδες προβλήματα των νοσοκομείων. Η συνέχεια λίγο πολύ αναμενόμενη…

Εχθρικό, ολιγόλογο, χωρίς δεσμεύσεις και με ύφος άκρως αρνητικό περιγράφουν οι νοσοκομειακοί γιατροί τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο στην πρώτη επίσημη συνάντησή τους όπου εκλήθησαν να εκθέσουν τα προβλήματα του κλάδου.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών γιατρών Δημήτρης Βαρνάβας που εκπροσωπεί χιλιάδες γιατρούς του ΕΣΥ, περιγράφει μια συνάντηση εξπρές όπου οι απαντήσεις του υπουργού δεν ήταν απλά περιορισμένες αλλά και ολιγόλεπτες. «Δεν διήρκησαν πάνω από 4 λεπτά» λέει χαρακτηριστικά ο κ.Βαρνάβας όταν μόνο για να εκθέσει κανείς τα αμέτρητα προβλήματα της υγείας και του ΕΣΥ χρειάζεται τουλάχιστον ώρες…

Η ΟΕΝΓΕ επισημαίνει επίσης ότι δεν υπήρχε απολύτως καμία «διάθεση διαλόγου και δέσμευσης για επίλυση των ζητημάτων που έθεσε η ΟΕΝΓΕ».

Περί δεσμεύσεων για επίλυση των προβλημάτων, ουδείς λόγος… Ο υπουργός αρνήθηκε έντονα και μάλιστα – κατά τους γιατρούς- δήλωσε πως εν καιρώ θα ενημερωθούν για τις ενέργειες και τις προθέσεις του!

Σε ότι αφορά το χώρο της συνάντησης που έγινε στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου στην οδό Αριστοτέλους… «πραγματοποιήθηκε σε χώρο που θύμιζε περισσότερο αποθήκη και δεν διέθετε καν κλιματισμό» περιγράφει ο Δ.Βαρνάβας!

Οι γιατροί βέβαια δε θα μείνουν άπραγοι να παρακολουθούν. Οργανώνονται ήδη ώστε να μπορούν ανά πάσα ώρα και στιγμή να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις για τα δεκάδες προβλήματα. Ποια είναι αυτά τα οποία τέθηκαν και στον υπουργό Υγείας;

Είναι εκείνα του ιατρικού μισθολογίου, το εφημεριακό, οι προσλήψεις γιατρών, η χρηματοδότηση των Νοσοκομείων και η τραγική κατάσταση του ΕΟΠΥΥ, οι νέοι οργανισμοί, το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η πολιτική φαρμάκου και η κοστολόγηση των γενοσήμων. Τέθηκαν επίσης ζητήματα όπως το συνταξιοδοτικό, το αφορολόγητο του επιδόματος βιβλιοθήκης, η κατάργηση του χρονοεπιδόματος σε νεοπροσλαμβανόμενους ή μετακινούμενους σε άλλη θέση, το ζήτημα του Καρδιοχειρουργικού Τμήματος στο «Αγ. Σοφία», τα ζητήματα του ιού του Δυτικού Νείλου και εν γένει της δημόσιας υγείας.

Δήμητρα Ευθυμιάδου