Συναγερμός από την Ίντερπολ για επικίνδυνο διαιτητικό σκεύασμα

  • Iatropedia
Πορτοκαλί συναγερμό σήμανε η Ιντερπόλ για ένα διαιτητικό σκεύασμα που χρησιμοποιείται για το χτίσιμο των μυών μετα το θάνατο μιας γυναίκας στη Βρετανία που έχασε την ζωή της από αυτό ενώ ένας Γάλλος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η Διεθνής Οργάνωση Εγκληματολογικής Αστυνομίας προειδοποιεί ότι η ουσία 2,4 δινιπροφαινόλη (γνωστότερη με τα αρχικά DNP) που συχνά χρησιμοποιείται για αδυνάτισμα, είναι «παράνομη και δυνητικά θανατηφόρα».

Μετά από αυτή την εξέλιξη η Ιντερπόλ σήμανε «πορτοκαλί συναγερμό» στις 190 χώρες-μέλη της, ενημερώνοντας τις αστυνομικές αρχές και τους δημόσιους οργανισμούς υγείας μετά τον θάνατο μιας γυναίκας στη Βρετανία. Επίσης, ένας Γάλλος ασθένησε σοβαρά αφού έκανε χρήση της ουσίας αυτής.

Η DNP πωλείται συνήθως σε κάψουλες ή σε μορφή σκόνης, κυκλοφορεί όμως και σε κρέμα. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και για τη σύνθεση εκρηκτικών υλών.

Σύμφωνα με την Ιντερπόλ, η ουσία αυτή παράγεται σε παράνομα εργαστήρια στα οποία «δεν εφαρμόζεται κανένας κανονισμός όσον αφορά τις συνθήκες υγιεινής».

Η DNP είχε χρησιμοποιηθεί από τη δεκαετία του 1930 ως διαιτητικό σκεύασμα και για την ενεργοποίηση του μεταβολισμού. Αποσύρθηκε όμως από την αγορά καθώς προκάλεσε πολλούς θανάτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν