Συμβουλές υγείας για Πάσχα χωρίς ατυχήματα!

  • Iatropedia
Κάθε χρόνο την περίοδο του Πάσχα 30.000 άτομα τραυματίζονται σε τροχαία, ενώ το 70% των ατυχημάτων από βεγγαλικά συμβαίνουν σε παιδιά ηλικίας 10-14 ετών. Σύμφωνα με στοιχεία τα τροχαία ατυχήματα την περίοδο του Πάσχα αποτελούν το 5% του συνόλου των τροχαίων που καταγράφονται ετησίως στην Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει και για τα θανατηφόρα οχήματα. Ένα ποσοστό που αγγίζει το 60% των θυμάτων είναι οδηγοί, το 22% επιβάτες και τέλος το 18% πεζοί.Τα μάτια σας λοιπόν δεκατέσσερα τις Άγιες αυτές ημέρες για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων.

Μελέτες απέδειξαν ότι 500 θάνατοι ετησίως (περίπου το 20%) θα μπορούσαν να αποφευχθούν, εάν όλοι οι χρήστες τροχοφόρων χρησιμοποιούσαν κράνος ή ζώνη ασφαλείας.

Την ίδια στιγμή το 33% των θανατηφόρων τροχαίων συμβάντων οφείλεται στην υπερβολική και ακατάλληλη ταχύτητα.

Αλλά και το βράδυ της Αναστάσεως το 70% των ατυχημάτων από πυροτεχνήματα αφορούν παιδιά ηλικίας 10-14 ετών, εκ των οποίων στο 90% των περιπτώσεων δεν υπάρχει επίβλεψη από ενήλικα.

Το 80% των τραυματισμών οφείλονται σε έκρηξη κροτίδας, ενώ το 70% σημειώνονται σε δημόσιους χώρους.

Ειδικές οδηγίες και συμβουλές για την πρόληψη των ατυχημάτων εξέδωσε ο τομέας Πρόληψης του ΕΚΑΒ:

χρήση ζώνης για όλους τους επιβάτες,

Μια από τις βασικές αιτίες ατυχημάτων το Πάσχα αποτελεί η κατανάλωση αλκοόλ.

Θυμηθείτε ότι η κατανάλωση ικανής ποσότητας αλκοολούχων ποτών απαιτεί τουλάχιστον 10 ώρες διάστημα για την ανάκτηση και πάλι της ικανότητας οδήγησης. Είναι μεγάλη πλάνη ότι με 3-4 ώρες ύπνου τα πράγματα τακτοποιούνται.

όχι βιασύνη, διατηρείτε μικρές ταχύτητες (ειδικά σε κατοικημένες περιοχές),

μεγάλη προσοχή (στις κατοικημένες περιοχές) σε ποδηλάτες & πεζούς με έμφαση στα παιδάκια και στους ηλικιωμένους,

όχι υπερφόρτωση αυτοκινήτου, όχι στα άσκοπα προσπεράσματα γοήτρου,

χρήση ζώνης για όλους τους επιβάτες, κατάλληλη προστασία παιδιών (ζώνη, ειδικό κάθισμα),

χρήση ΚΡΑΝΟΥΣ και στολής προστασίας (για τους δικυκλιστές), μην χρησιμοποιείτε την ΛΕΑ.

προσοχή όταν ταξιδεύετε με πλοία:

Ο επόμενος πολύ διαδεδομένος τρόπος μετακίνησης κατά τις ημέρες του Πάσχα, είναι αυτός με τα κάθε είδους πλοία. Το Ε.Κ.Α.Β. συνιστά:

να επιδεικνύετε την ανάλογη προσοχή τόσο κατά την επιβίβαση (όσο και κατά την αποβίβαση) των πεζών, ειδικά όταν γίνεται από την ίδια πόρτα και ταυτόχρονα με τα οχήματα,

να μην μένετε μέσα στο αυτοκίνητο, ακόμη και σε πολύ μικρές διαδρομές,

πάντα να είστε ενήμεροι για το που βρίσκονται τα σωσίβια(ενηλίκων αλλά και τα ειδικά παιδικά στην ανάλογη περίπτωση),να γνωρίζετε ανά πάσα στιγμή που βρίσκονται τα παιδιά, να έχετε υπόψη σας το που βρίσκονται οι χώροι συγκέντρωσης σε περίπτωση ανάγκης (υπάρχουν οι ανάλογες σημάνσεις).

προσοχή στα ατυχήματα από βεγγαλικά

Τα μάτι σας δεκατέσσερα θα πρέπει να έχετε τη βραδιά της Αναστάσεως

Ο κίνδυνος είναι γνωστός και τα ατυχήματα από ακρωτηριασμούς και θανάτους πολλά. Ιδιαίτερη έκκληση απευθύνει το Ε.Κ.Α.Β. σε περιοχές με «έθιμο» χρήσης επικίνδυνων υλικών (π.χ. Κάλυμνος, Αγρίνιο κλπ) που έχουν οδηγήσει σε τραγωδίες. Η συμβουλή απλή: μη χρησιμοποιείτε βεγγαλικά και κροτίδες!

κίνδυνοι από αναμμένα κεριά:

Τα αναμμένα κεριά σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους που κρατούν άτομα κάθε ηλικίας, χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή . Το Ε.Κ.Α.Β. υπενθυμίζει:

προσοχή στα μαλλιά και τα ρούχα των άλλων ανθρώπων σε συνωστισμούς σε εκκλησίες ή στα προαύλια αυτών,

επιτήρηση των μικρών παιδιών που κρατούν αναμμένα κεριά και λαμπάδες,

τα αναμμένα κεριά μέσα στο σπίτι να είναι καλά στερεωμένα και μέσα σε βάση πλατιά που δεν καίγεται (όχι πλαστικά πιάτα, δίσκους και άλλα υλικά για στήριξη κεριών),

Δεν αφήνουμε κεριά αναμμένα, μέσα στο σπίτι, όταν η οικογένεια κοιμάται ή λείπει.

ατυχημάτα με ποδήλατο:

Είναι γεγονός πως η γενικότερη χρήση του ποδηλάτου στην Ελλάδα γνωρίζει μεγάλη αύξηση. Σημείο αναφοράς αποτελεί ειδικά η περίοδος του Πάσχα όπου οι σχολικές διακοπές συνδυαστικά με την ανάλογη βελτίωση του καιρού συνδράμουν στην περαιτέρω αύξηση της χρήσης του ποδηλάτου από τα παιδιά.

Καλό θα ήταν, μικροί και μεγάλοι, να θυμάστε τα εξής:

να χρησιμοποιείτε πάντα ειδικό ΚΡΑΝΟΣ (Εκτός του ότι είναι υποχρεωτικό από την Ε.Ε προστατεύει από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις)

να έχετε πάντα καλή σήμανση στο ποδήλατο σας, με αντανακλώσες επιφάνειες σε πετάλ, τιμόνι, σέλα και ακτίνες τροχών

να υπάρχει πάντα παλλόμενο κόκκινο φως στο πίσω μέρος του ποδηλάτου σας

να φοράτε όσο το δυνατόν έγχρωμα φωτεινά ρούχα (ειδικά τα παιδιά) με ταινίες ανάκλασης (βασικός παράγοντας πρόληψης ατυχημάτων)

να έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες προς τα παιδιά σχετικά με τους βασικούς κανόνες συμπεριφοράς στην κυκλοφορία.

πως καλείτε το 166

Το γνωστό 166 μπορείτε να το καλείτε χωρίς χρέωση είτε από κινητό είτε από σταθερό τηλέφωνο-ακόμη και από τηλεφωνικό θάλαμο χωρίς χρήση τηλεκάρτας.

Αρκεί, σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης, να ακολουθήσετε τις οδηγίες σωστής χρήσης του 166 / Ε.Κ.Α.Β.:

δηλώστε τον Αριθμό Τηλεφώνου (Κινητό ή Σταθερό) από το οποίο καλείτε,

όταν τηλεφωνείτε από κινητό τηλέφωνο πρέπει να πείτε από ποια περιοχή καλείτε (π.χ. πόλη – χωριό κλπ),

δώστε την ακριβή διεύθυνση, την περιοχή και κάποιο χαρακτηριστικό σημείο (π.χ. εκκλησία – σχολείο κ.λ.π.) για να σας βρει πιο εύκολα και πιο γρήγορα το ασθενοφόρο,

πείτε πόσα θύματα υπάρχουν (αν πρόκειται για τροχαίο ατύχημα ή άλλο),

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: O εκνευρισμός και η αναστάτωση σας, ίσως, είναι δικαιολογημένη, παρόλα αυτά προσπαθήστε να μείνετε ψύχραιμοι, η εριστική συμπεριφορά δεν θα λύσει το πρόβλημά σας. Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας για να σας βοηθήσουμε καλύτερα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην κάνετε φάρσες στο 166, είναι εγκληματική ενέργεια. Όταν εσείς θα γελάτε κάποιος άλλος θα κινδυνεύει αβοήθητος. Μιλήστε στα παιδιά σας γι' αυτό, αξίζει τον κόπο. (Όλες οι τηλεφωνικές διαλέξεις καταγράφονται και οι φαρσέρ διώκονται ποινικά)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ