Συμβουλές υγείας για να προλάβετε την ουρική αρθρίτιδα

  • Iatropedia
Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια επώδυνη κατάσταση η οποία εμφανίζεται όταν το ουρικό οξύ εναποτίθεται με τη μορφή κρυστάλλων στις αρθρώσεις ή και στους μαλακούς ιστούς. Στις αρθρώσεις, αυτοί οι κρύσταλλοι ουρικού οξέος προκαλούν φλεγμονώδη αρθρίτιδα, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε πρήξιμο, ερυθρότητα, θερμότητα, πόνο και δυσκαμψία στις αρθρώσεις. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί ποιοι κινδυνεύουν να πάθουν αρθρίτιδα.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Σε πολλούς ανθρώπους η ουρική αρθρίτιδα επηρεάζει τις αρθρώσεις αρχικά του μεγάλου δακτύλου του ποδιού (μια κατάσταση που ονομάζεται ποδάγρα). Αλλά και πολλές άλλες αρθρώσεις, όπως και περιοχές γύρω από τις αρθρώσεις μπορεί να επηρεαστούν. Για παράδειγμα, οι αστράγαλοι, οι φτέρνες, τα γόνατα, οι καρποί, τα δάχτυλα, και οι αγκώνες. Οι εναποθέσεις ουρικού οξέος, επίσης γνωστοί ως τόφοι, μπορεί να εμφανιστούν ως οζίδια κάτω από το δέρμα που περιβάλλει τις αρθρώσεις. Οι κρύσταλλοι ουρικού οξέος μπορεί επίσης να εντοπιστούν στα νεφρά και να προκαλέσουν πέτρες και κωλικό νεφρού.

Ένας μεγάλος αριθμός παραγόντων κινδύνου μπορεί να προκαλέσουν αύξηση ουρικού οξέος (υπερουριχαιμία) και ουρική αρθρίτιδα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται το θετικό οικογενειακό ιστορικό, το αντρικό φύλο και η μεγάλη ηλικία, καθώς είναι πιο συχνή στους ενήλικες παρά στα παιδιά. Το υπερβολικό βάρος επίσης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης υπερουριχαιμίας και της ουρικής αρθρίτιδας, επειδή οδηγεί σε υπερβολική παραγωγή ουρικού οξέος.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ παρεμβαίνει στην απομάκρυνση του ουρικού οξέος από το σώμα. Τρώγοντας πάρα πολλά τρόφιμα που είναι πλούσια σε πουρίνες μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει την ουρική αρθρίτιδα σε κάποιους ανθρώπους. Η νεφρική ανεπάρκεια, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο υποθυρεοειδισμός, η ψωρίαση, η αιμολυτική αναιμία και μερικές μορφές καρκίνου επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr