Συμβουλές υγείας για να νικήστε την ακμή

  • Iatropedia
Η ακμή είναι ένα πολύ συχνό δερματολογικό πρόβλημα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους και κυρίως τους έφηβους. Τα αντιαισθητικά σπυράκια και η εικόνα του σώματος μπορεί να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στον ψυχικό κόσμο προκαλώντας άγχος και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τι προκαλεί την ακμή.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Εκτιμάται ότι το 80% των ανθρώπων μεταξύ 11-30 ετών θα εμφανίσουν ακμή σε κάποιο σημείο της ζωής τους. Βέβαια για τους περισσότερους ανθρώπους, η ακμή τείνει να υποχωρεί αυτόματα μετά την ηλικία των 30. Ωστόσο, μερικοί θα εξακολουθούν να έχουν παρόμοια δερματικά προβλήματα ακόμα και στα πενήντα τους

Υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με το τι τελικά προκαλεί την ακμή. Εδώ και αρκετά χρόνια έχουν ενοχοποιηθεί η σοκολάτα και τα λιπαρά φαγητά, αλλά μέχρι στιγμής υπάρχουν λίγα επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν ότι τα τρόφιμα επιδρούν στην ανάπτυξη και στην πορεία της ακμής στους περισσότερους ανθρώπους.

Ένας άλλος κοινός μύθος είναι ότι το βρώμικο δέρμα προκαλεί την ακμή. Ωστόσο, τα σπυράκια και άλλες βλάβες της ακμής δεν προκαλούνται από τη βρωμιά. Το άγχος και το στρες δεν φαίνεται να προκαλεί ακμή, αλλά πιθανά να χειροτερεύει την ήδη υπάρχουσα ακμή σε ορισμένους ανθρώπους.

Τι προκαλεί την ακμή τελικά;

Η ακμή είναι πιο συχνή στους έφηβους και σε νεαρούς ενήλικες, λόγω των αυξημένων ανδρογόνων που ευθύνονται για την μεγαλύτερη παραγωγή σμήγματος. Επιπλέον, θεωρείται πως είναι πιο πιθανό κάποιος να αναπτύξει ακμή αν κάποιος από τους γονείς του παρουσίαζε το ίδιο πρόβλημα.

Οι ορμονικές αλλαγές που παρατηρούνται στις γυναίκες λίγες μέρες πριν την περίοδο μπορεί να ευθύνονται για τα γνωστά «ξεσπάσματα» της ακμής. Τα λιπαρά προϊόντα περιποίησης του δέρματος και διάφοροι περιβαλλοντικοί ερεθισμοί, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και η υψηλή υγρασία μπορεί επίσης να συμβάλλουν στην έξαρση της ακμής.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πως μπορεί να θεραπευτεί η ακμή χωρίς φάρμακα;